CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Schimbarea de macaz a lui Iohannis si o veste proasta pentru Orban

6 comentarii / 3706 vizualizări / 9 iulie 2020

Președintele Klaus Iohannis a schimbat brusc macazul politic, în doar 48 de ore, după ce fusese aproape dat dispărut în ultimele săptămîni. Două ieșiri publice, ieri și azi, anunță vremuri complicate pentru premierul Ludovic Orban, mai exact marele final al aventurii guvernamentale.

O vizită aranjată ”pe picior”, ieri, la Institutul Cantacuzino, pentru a se asigura un cadru imagologic potrivit, și niște declarații neașteptat de calde ale președintelui:

”Trebuie să fim foarte atenți la ce ne spun unii și alții, fiindcă în această perioadă, în loc să fim toți de aceeași parte, politicienii să sprijine Guvernul și împreună să-i convingem pe români că este o treabă foarte, foarte serioasă, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. Este o cale eronată și din acest punct de vedere, vreau să mă adresez și politicienilor și Parlamentului. Suntem într-o situație foarte complicată, este momentul să lăsăm divergențele politice de o parte și să ne concentrăm pe soluții care sunt absolut necesare în această perioadă, iar în acest sens solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea, pentru a reda autorităților acest instrument extrem de important în perioadă de pandemie”.

Surpriză. Nimic despre ”ciuma roșie”, despre pesediștii care bagă bețe-n roate chiar și din opoziție, cu penalii din dotare cu tot.

Ba vine una și mai și:

”Cred că aruncarea vinei dintr-o curte într-alta nu ajută pe nimeni, hai să fim serioși! Ceea ce se impune acum este accelerarea procedurilor parlamentare, ca să avem o lege în vigoare. Nu și-au imaginat probabil parlamentarii în nicio sesiune că o să ajungem într-o situație atât de gravă. Legislația în vigoare pe care am găsit-o este slabă. Așa a fost ea gândită. Nu are rost să încercăm să căutăm cine a făcut-o slabă. Rolul nostru acum este să găsim soluții pentru a face o legislație modernă, eficientă, aplicabilă și, da, constituțională”.

Nu ne-am revenit bine din șoc, că azi vine episodul doi, într-o declarație live de la Cotroceni:

”În spiritul Constituției, fac un apel la colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor. Interesul comun al tuturor, în acest moment, trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieții românilor și protejarea cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă țară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute. Vedem permanent în ultimele săptămâni tot felul de contre și dispute despre o măsură sau alta. România și românii au nevoie din partea politicienilor nu doar de verva discursurilor politice, uneori subsumate interesului de campanie, ci de argumente raționale, solide, de disponibilitate de a asculta experții din domeniu și de a găsi soluțiile cele mai bune pentru societate. Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, politicieni, jurnaliști, societate civilă, dincolo de viziunile care ne despart, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar. Virusul este real, nu are culoare politică, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a existenței lui”.

Aproape patetic. Și, din nou, nimic despre ticăloșia pesediștilor, despre ciuma roșie, despre moștenirea dezastruoasă lăsată statului etc. În plus, Iohannis i-a trîntit o smetie dură peste bot premierului, declarînd că deciziile CCR trebuie obligatoriu respectate, în contrast flagrant cu îndemnul la nesupunere lansat de Orban.

Ce s-a întîmplat cu Klaus Iohannis, ar fi întrebarea momentului?
Dar nu e întrebarea corectă.

Ci alta: ce se va întîmpla cu Orban?

Răspunsul se află în sondajele și analizele socio-politice din ultima perioadă, care relevă scufundarea PNL după aventurile din pandemie.

Așa cum am mai scris, dacă vrea să nu se scufunde catastrofal în alegeri, PNL și Iohannis trebuie să arunce mult balast peste bord.
Iar acest balast nu poate fi decît întreg guvernul Orban, demis cu mîna PSD.

Ieșirile lui Iohannis se produc după ce am aflat marți, de la Europa liberă, un element de-a dreptul spectaculos, inclus în textul moțiunii de cenzură, pregătit de senatorul Șerban Nicolae, și intrat în posesia postului amintit, în exclusivitate.

Ce aflăm de la Europa Liberă:

”Social-democrații sugerează ideea instalării unui guvern de tranziție după dărâmarea Cabinetului Orban, care să nu ia decizii profunde înainte de alegerile parlamentare.

„Un program minimal de măsuri economico-sociale și politice concrete, limitate în timp, predictibile ca efecte și asumate transparent, poate fi susținut de suficienți parlamentari pentru ca actuala anomalie guvernamentală să înceteze. O asemenea soluție poate asigura o desfășurare în condiții de normalitate a proceselor electorale imediat următoare pentru ca voința cetățenilor, atât la nivel local, cât și la nivel central, să confere legitimitate administrării treburilor publice ale țării”, este dorința inițiatorilor”.

Un asemenea scenariu se poate aplica, trebuie spus, doar printr-un guvern de tehnocrați ori unul de uniune națională, care să administreze pînă la alegeri.

O variantă care i-ar conveni de minune lui Klaus Iohannis, pe care îl terorizează gîndul că PNL ar putea intra în alegeri cu Ludovic Orban președinte de partid/premier, ceea ce i-ar îngreuna enorm misiunea de a numi un alt premier liberal după alegeri. Ori, a-l păstra pe Orban prim-ministru după alegeri, pentru următorii patru ani, ar însemna pentru Iohannis să accepte conștient trecerea pe locul secund în ierarhia politică.

Discursurile de ieri și azi ale președintelui se pliază perfect pe viziunea PSD din moțiunea de cenzură și pregătesc terenul pentru un alt guvern.

Că Orban a simțit imediat pericolul o dovedește și reacția promptă de ieri, cînd a ieșit la rampă imediat după discursul președintelui, încercînd să transforme rutina ”polițistul bun/polițistul rău” în ”polițistul bun/polițistul și mai bun”.

Discursul antipesedist uzual al premierului, încă mai vehement decît al președintelui, a lăsat loc unor formule de care nu s-ar fi rușinat nici Maica Tereza ori Gandhi:

”Virusul nu iartă pe nimeni! Nu iartă nici pe aceia care nu cred în existenţa virusului. Dacă cineva ignoră regulile, neglijează şi se expune îmbolnăvirii, atunci când se îmbolnăveşte nu se pune în pericol numai pe el, îi pune în pericol şi pe cei dragi, membrii familiei, rudele, colegii, prietenii. Pentru că atunci când te îmbolnăveşti, de fapt rişti să îi pui în pericol şi pe cei apropiaţi ţie, pentru că virusul îl transmiţi în primul rând către oamenii cu care intri cel mai des în contact. Dacă nu vă pasă de sănătatea voastră şi nu credeţi în acest virus sau credeţi că acest virus nu e periculos, vă rog să vă pese de fratele dumneavoastră, de mama dumneavoastră, de tatăl dumneavoastră, de copilul dumneavoastră, de prietenii dumneavoastră, de colegii dumneavoastră. Doar împreună, solidari şi respectând reguli simple, care sunt stabilite de specialişti, de cei care ştiu foarte bine cum se poate lupta împotriva acestui virus, doar împreună putem să readucem lucrurile la normal şi putem să luptăm eficient cu epidemia”.

E de așteptat ca Orban să își schimbe radical, la rîndul său, mesajele în perioada care urmează, odată ce s-a schimbat însăși paradigma politică.
Rămîne de văzut dacă și cît îl va ajuta asta. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. PSD va face cum i se va cere de catre sistem; daca ar fi un partid intreg la minte, ar fi depus motiune de cenzura ieri, asta pentru salvarea tarii. Dar ce te faci cu klaun retard, care nu va desemna un premier de la peeeeseeeedeeee. Pe de alta parte, cu costuri infernale pentru noi, PSD sa nu depuna nici o motiune, sa lase ciuma galbena sa se scufunde in propriile dejectii. Se va scufunda impreuna cu sacii de bani acumullati prin furt de cand este la butoane.

 2. Din ce povestiti Dvs. reiese ca Presedintele e un politician versat si subtil. Sa fi evoluat asa de mult fara ca noi sa observam?
  Acum vreo 4 luni vorbea de majoritatea toxica din parlament, acum 10 ne povestea de viitorul luminos cu 3400 km de autostrazi si ieri cerea mieros ajutorul ciumatilor ca sa iesim din belea. Cand sa-l crezi?
  NB. Ne paraseste chitaristul? Asta e chiar o veste buna.

 3. Ca de multe alte ori, autorul bate campii cu teorii elucubrante si fanteziste. Orban nu reprezinta un pericol pentru Iohannis. Premierul este in minoritate chiar in interiorul PNL, fiind contestat, atat cat se poate intr-un partid politic de la care suge lapticul hranitor foarta multa lume. Compozitia guvernului este ciudat de eterogena, alaturi de specialisti incontestabili (Ciuca, Aurescu, Citu) sau persoane integre de bine (Violeta A de la munca) aflandu-se cativa insi care nu se califica pentru nicio functie de top din administratia centrala, cum ar fi: ministrul Grinda, prostovanul smecherit de la mediu, ministrul culturii cu „ecologica” la baza, Marcel Vela, tanti Anisie sau politruca indelung antrenata Raluca Turcan. Chiar si chirurgul din Husi cu postul retinut pentru el, NeluTataru, face parte tot din aceasta grupa, ca doar n-o fi vreun Leon Danila cu merite nerecunoscute.
  O solutie mult mai comoda pentru Iohannis este demiterea prin motiune cat mai tarziu posibil si guvernarea cu puteri limitate pana la alaegeri.
  Oricum ar fi, nu cred ca are scrupule sa-l concedieze pe Orban la nominalizarea de dupa alegeri. E ciudat ca BTI mai vede inca vreun rol pentru PSD la momentul actual. E clar ca Iohannis nu va tine seama de nicio opinie Venita din partea PSD si, in scenariul lui BTI, va nominaliza tot pe cine doreste, Fara PSD, fara pesedisti. Trebuie sa fii dus cu pluta sa-ti imaginezi ca Iohannis va risca rezultatul alegerilor parlamentare intelegandu-se cu PSD sau negociind ceva cu ei

  • Cîțu este specialist incontestabil de prin 2011 de când prezice lunar prăbușire economice iminente.

   Securiste, ești de departe cel mai mare prostovan al Securității! :))))))))))))))))))))))))

 4. cin sa fie,cin sa fie….ori citind pe marele dramaturg..a fi ori a nu fi amin!

 5. citind extrasele din ‘zicerile’ presedintelui, ale U.M. Europa Libera si ale premierului, te socheaza ticalosia, fariseismul si ipocrizia de care atat presedintele cat si premierul dau dovada (ca despre duhoarea manipularii practicata de U.M. Europa Libera nu mai are niciun sens sa discutam)…

  din aceste ‘panseuri’ ale primilor doi oameni politici reiese fara putinta vreunui dubiu ca si-ar vinde pe loc propriile suflete, si-ar vinde fara sa cracneasca propriile familii, ar calca in picioare orice urma de demnitate umana, doar-doar or mai ramane la putere o vreme pentru a-si rotunji averile ilicite si, mai ales, pentru a-si deservi adevaratii ‘stapani’ – care le zornaie in permanenta lanturile ce-i leaga de DNA, ca nu cumva cei doi jalnici mascarici politici sa uite ce li se poate intampla daca nu „presteaza intocmai si la timp” ordinele primite – cu speranta fie a prescrierii faptelor lor proprii, fie a unei ‘indulgente’ manifestata de stapani intr-o posibila pornire de marinimie…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998