CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Schizofrenie totala in presa portocalie sau incepe Marea repozitionare?

0 comentarii / 1475 vizualizări / 19 ianuarie 2012

Hotărît lucru, ziarul cel mai interesant al momentului este Evenimentul zilei, o publicație pro-putere, fără ca asta să însemne automat ceva rău, și care furnizează, de la o vreme, surprize peste surprize.

Nu mai departe de azi, ziarul amintit oferă cititorilor o serie de informații concrete potrivit cărora manifestanții sunt plătiți de opoziție cu 50 de ron – 100 după alte surse – de căciulă ca să strige ”Jos Băsescu”, că USL a promis mîncare și băutură pe săturate celor care vor participa la miting, că Radu Mazăre vine la București ca să dea o lovitură de stat militară, că la miting participă Asociația Tâmpiților din România șamd.

Citind, însă, editorialul ziarului, adică acel material care, conform DEX, exprimă punctul de vedere al unei publicații în legătură cu o temă de larg interes, rămîi bujbe:

”După câteva zile de tăcere, premierul Emil Boc a ieşit în public cu aceleaşi mesaje prăfuite, acceptate de o parte a electoratului, dar agasante din cauza repetării lor obsesive, de către un premier care a dat de multe ori impresia că este întors cu cheiţa. Am aflat încă o dată că ţara este la adăpost, că nu vom ajunge în situaţia economică a Greciei, Italiei sau Ungariei, că trebuie să evităm politicile populiste, care ar compromite echilibrele economice. De parcă din cauza asta au ieşit oamenii în stradă. Unii au făcut-o să se bată cu jandarmii. Alţii pentru că fac comerţ cu automobile, iar taxa auto le îngroapă afacerea. Alţii pentru că au ajuns la limita subzistenţei. Cei mai mulţi însă au ieşit pentru a-şi recăpăta demnitatea de cetăţean. Au ieşit din cel mai pur civism, să sancţioneze întreaga clasă politică, coruptă, arogantă şi egoistă, vinovată în aceeaşi măsură de felul în care arată astăzi România”.

Cam așa se scrie despre fenomenul mișcărilor de stradă, în totală contradicție cu restul ziarului, finalul fiind apoteotic, pentru că sugerează PDL nici mai mult, nici mai puțin decît debarasarea rapidă de Traian Băsescu, dacă vrea să se salveze.

Să zicem că articolul reprezintă un accident, că a scăpat miraculos furcilor caudine ale conducerii. Dar pînă la această oră, gafa putea fi reparată pe net cel puțin, el putea fi retras, discret, înlocuit cu altul, tras mai jos în pagină etc. Nimic din toate astea nu s-a întîmplat.

S-ar putea invoca echidistanța și pluralitatea opiniilor – deși, subliniem, e vorba de editorialul ziarului – dar pluralitate nu înseamnă zăpăcirea totală a cititorilor.
Ipotezele nu sunt decît două, am îndrăzni să afirmăm:

– Fie la EVZ nu mai știe stînga ce face dreapta

– Fie se pregătește, discret, Marea Repoziționare. Nici nu ar fi prima dată pentru fosta bulină roșie, de altfel. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998