CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Scorul si suspendarea

0 comentarii / 1831 vizualizări / 3 noiembrie 2014

Precizia prognozei pe care am facut-o, in ceea ce-i priveste pe cei doi principali candidati, este aproape matematica. Victor Ponta a obtinut un scor mai mare decat scorul PSD. Klaus Iohannis se plaseaza sub scorul electoratului celor doua partide, reunite sub numele de PNL. Si in cazul lui Tariceanu, prognoza mea s-a dovedit corecta. O surpriza placuta: m-am inselat in cazul Elenei Udrea. Am crezut ca presedintele ii va baga mai mult in traista. Ce urmeaza? Fireste, al doilea tur de scrutin. Dupa care, s-ar putea ca romanii sa aiba o surpriza placuta. Sa urmeze suspendarea. Suspendarea lui Traian Basescu.
Victor Ponta a obtinut peste scorul propriului partid, pentru ca s-a miscat pe tot terenul. A reusit sa plaseze avantaje sau angajamente credibile pentru un mare numar de segmente electorale. Se plaseaza, totusi, sub scorul aliantei pe care o conduce. In aceasta directie, pentru a castiga, va trebui sa faca eforturi. De asta data, prin negociere. Klaus Iohannis, teoretic, are o rezerva. Chiar in electoratul PNL si PDL. Aparent, sarcina lui, din aceasta perspectiva, este mai usoara. Dar pozitia sa de negociere cu alte partide este slaba. Pentru ca PNL nu este la guvernare. Iar handicapul de aproape 10% este mare.
Pare straniu, dar este cat se poate de plauzibil. Rezultatul primului tur de scrutin, precum si prognozele care pot fi lansate pentru cel de-al doilea tur de scrutin, ma indeamna sa cred ca sansele suspendarii lui Traian Basescu cresc exponential. Daca Basescu ar fi fost suspendat inainte de finalizarea alegerilor prezidentiale, ar fi putut juca un rol mult mai important in distorsionarea mesajelor si a rezultatelor. Dupa data de 16 noiembrie, situatia se schimba. Suspendarea sa nu mai are niciun fel de efecte negative in plan politic. Dimpotriva.
Este important pentru demnitatea romanilor si a Romaniei ca Traian Basescu sa-si incheie cel de-al doilea mandat printr-un vot de blam. Care poate fi materializat printr-o suspendare, in baza unor incalcari constitutionale, pe care o lume intreaga le-a putut observa si monitoriza. Milioanele de cetateni care l-au demis politic merita aceasta reparatie. Demnitatea lor merita sa fie protejata. Pe de alta parte, suspendarea lui Traian Basescu, inainte de incheierea mandatului, prezinta si cateva avantaje practice. Cat se poate de concrete. Ma gandesc ca el ar putea obstructiona, pana la sfarsitul mandatului, adoptarea unor legi extrem de importante pentru finalul de an, cum este, ca sa dau un singur exemplu, Legea bugetului. Pentru a nu intra poticnit in 2015, indiferent ce guvern vom avea in anul urmator, suspendarea presedintelui poate deveni o conditie sine qua non.
Suspendarea s-ar putea produce relativ usor. Ea a fost initiata de Calin Popescu Tariceanu si sustinuta de un numar semnificativ de parlamentari. Urmeaza ca, imediat dupa comunicarea de catre Biroul Electoral Central a scorului final, pe 18 sau 19 noiembrie, majoritatea parlamentara sa-si exercite, daca o are, vointa politica. Decizia de suspendare este, in definitiv, in mana PSD. Presedintele ar avea posibilitatea, dupa redactarea documentului de suspendare, sa-si apere pozitia in Parlament, iar Curtea Constitutionala are obligatia sa dea, in scurt timp, un aviz, care este doar consultativ. Intrucat nu va mai exista un interval de o luna cerut de Constitutie pana la organizarea unui referendum privind demiterea, din simplul motiv ca Basescu va fi demis constitutional in 22 decembrie, nu vom avea niciun nou scrutin. Presedinte interimar ar urma sa fie Calin Popescu Tariceanu care, in aceasta calitate, ar putea promulga legile indispensabile acestui sfarsit de an.
Scenariul de mai sus, care este de fapt demarat in Parlament, este plauzibil, posibil, stabil si poate functiona independent de rezultatul final al prezidentialelor. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998