CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se coace o lege pentru buzunarul sefei PNL?

0 comentarii / 2469 vizualizări / 27 aprilie 2015

La scurtă vreme după ce liberala Alina Gorghiu a ajuns șefa marelui partid al Brătienilor, a apărut pe tapet și prima inițiativă legislativă aflată în directă corelație cu buzunarul politicianei. Deocamdată, lovitura e dată ”cu panoul”, cum se spune în baschet, dar e de așteptat ca, în scurt timp, cineva din interiorul PNL să preia ștafeta și să-i facă o plăcere doamnei președinte.

Mai înainte de a deveni respectată pentru accederea în funcția de lider al PNL, Alina Gorghiu era cunoscută pentru două lucruri mari și late: relațiile amoroase cu unii liberali de top, precum și bătălia dusă pentru propășirea meseriei, nou apărute la noi, de mediator. De altfel, ea a fost și cercetată penal, la un moment dat, în legătură cu aspecte ținînd de profesia în cauză.
Alta e, însă, ideea.
La vremea cînd liberala se implica puternic în campania pro-mediere, inclusiv în calitate de vicepreședinte al unei asociații profesionale de resort, la nivel național, meseria de mediator se anunța drept una de mare viitor și de mult bănet.
Legea care reglementa această profesie, datînd din 2006, obliga, practic, românii care erau în situația de a-și rezolva chestiuni civile în justiție să treacă, mai întîi, pe la cabinetele de mediere, abia după un eventual eșec acolo urmînd să ajungă și în justiție.

Cum românii sunt cam procesomani din fire, cabinetele de mediere își frecau deja palmele de bucurie, la gîndul cîștigurilor pe care urmau să le obțină de pe urma bănoasei activități. A căzut, însă, ca un trăsnet, o decizie a Curții Constituționale, care a decis că respectiva obligativitate e neconstituțională.
Din acel moment, activitatea de mediere a intrat în declin profund pînă azi, dar Gorghiu nu a depus armele.

Într-un interviu din 2011, ea declara că în viitorul apropiat se impune o nouă modificare legislativă a Legii Medierii, în sensul introducerii ”obligativităţii acestei metode de soluţionare alternativă a conflictelor, măcar pe câteva litigii”. ”Există reţete în Uniunea Europeană, avem modele de preluat, fie că vom impune obligativitatea pe litigiile de familie, cum avem în Franţa, sau pe litigii comerciale, până într-un anumit cuantum. Dar cred că lucrul acesta se va simţi ca necesar în viitorul an”, spunea Gorghiu.
Nu a fost să fie, însă, nici în următorul, nici în următorul, nici în următorul. Abia în următorul la rînd, adică 2015, și numai după ce Gorghiu a ajuns șefa partidului prezidențial, încep să se miște lucrurile.

Astfel, cu cîteva zile în urmă, în timp ce Gorghiu se afla, mai mult sau mai puțin strategic, într-o vizită în SUA, în Monitorul Oficial a fost publicat textul unei inițiative legislative cetățenești, coordonate de un renumit notar și mediator ieșean, Ștefan Coste. În acest text, menit să modifice actuala lege, apare un articol, 12, în care se stipulează că judecătorul care a primit spre rezolvare o cauză din domeniul civil (reglementat la un articol anterior), va trimite obligatoriu părțile implicate în conflict la cabinetul de mediere, cauza revenind în instanță doar după eventualul eșec al medierii.
În acest mod, se reinstituie obligativitatea trecerii pe la cabinetele private de mediere, se dă iar vînt puternic în pînze meseriei respective.

Ar mai exista un singur mic impediment: iniţiativa legislativă cetățenească reclamă, potrivit Constituției, un număr de cel puţin 100.000 de semnături de susținere. Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
Un demers extrem de dificil, în opinia noastră.

Dar care poate fi, lesne depășit, dacă respectiva inițiativă -deja publicată în Monitorul oficial, cum spuneam – atrage atenția unui parlamentar de bine, care decide să o preia și să o promoveze el însuși.
Cum PNL are, probabil, destui doritori să-i facă șefei o plăcere, am paria că vom avea vești, curînd, despre soarta acestui proiect.

Care proiect, declarativ, s-a născut fără să aibă vreo legătură cu PNL ori cu Alina Gorghiu, cea care nici măcar nu era în Europa cînd s-au petrecut faptele, nu-i așa? Și ce e rău în a manifesta deschidere, ca partid responsabil, către inițiativele cetățenești?

Dacă Ponta are vreo obiecție față de modificarea legii, poate fi și el convins în vreo întîlnire de taină cu Gorghiu, cum a fost cea de la Bistrița, nu demult, despre care a relatat presa.
Iar mai apoi, rămîne doar ca legea să fie promulgată de Klaus Iohannis, cel care a urcat-o pe Gorghiu pe scaunul înalt actual și totul e rezolvat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998