CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se coace un circ de pomina: legile crizei, blocate la Curtea Constitutionala

0 comentarii / 1698 vizualizări / 14 mai 2010

32 de zile. Atîtea mai rămîn pînă în momentul în care, potrivit anunțului făcut de Traian Băsescu joi seara, România va trebui să aibă măsurile de criză adoptate și – atenție – cu un răspuns favorabil de la Curtea Constituțională, pentru a primi banii de la FMI. Numai că țara noastră riscă o situație fără precedent, anume blocaj la C.C., din cauză că mandatul unei treimi dintre judecători expiră curînd, iar de succesorii acestora nu se aude nimic.

Traian Băsescu a anunțat joi seara că modalitatea prin care guvernul va implementa măsurile de criză va fi asumarea răspunderii guvernului, iar termenul limită pentru parcurgerea tuturor procedurilor ar fi 15 iunie, pentru că boardul FMI se va întruni pe 28 iunie spre a decide dacă alocă României banii solicitați sau nu, iar liderii acestuia vor să știe cum stau lucrurile cu cel puîin 10 zile înainte. ”Fondul nu va fi satisfăcut doar cu emiterea actului normativ, ci va vrea să ştie că nu a fost blocat la Curtea Constituţională şi întors înapoi la Parlament sau declarat neconstituţional. Deci emiterea unui act normativ, care ar fi invalidat de Curtea Constituţională, practic înseamnă neîndeplinirea obligaţiilor, indiferent ce scrie guvernul în legea de asumare sau în ordonanţa de urgenţă. Sigur nu poate fi vorba de ordonanţă de urgenţă, când e vorba de salarii şi pensii. Trebuie mers prin lege şi probabil că soluţia, pe care o va adopta guvernul, datorită timpului, va fi asumarea răspunderii. Nu cred că ar exista timpul dezbaterii în Parlament, ca să prindem boardul din 28, mai ales că nu-i suficient să fii cu toate condiţiile îndeplinite, pe 27. Trebuie cel puţin cu zece zile înainte, membrii boardului FMI să primească documentul care vizează România, pentru a fi analizat. Deci ar trebui pe 15 undeva, să fim cu procesul încheiat”.

Evident că, după asumarea răspunderii, guvernul se va confrunta cu fireasca moțiune de cenzură, după care, în cazul eșecului acesteia, legea va fi contestată la Curtea Constituțională. Aceasta va decide, prin vot, dacă respectivele contestații sunt sau nu întemeiate. Numai că, aici intervine o problemă: pe 7 iunie, mandatele a trei judecători dintre cei nouă, inclusiv al președintelui Ioan Vida (numit judecător de Camera Deputaților), expiră. Ceilalți doi sunt Nicolae Cochinescu (numit de Senat) și Petre Lăzăroiu (numit de președinte). În mod normal, pînă la data de 7 mai ar fi trebuit să fie făcute alte propuneri de către Președinție, Camera Deputaților și Senat, numai că nici pomeneală de așa ceva. În aceste condiții, fie se va urgenta desemnarea unor înlocuitori pînă la termenul limită de 7 iunie, fie Curtea va rămîne descompletată și nu va mai putea judeca nicio cauză, pentru că numărul de șase judecători valizi rămas este par și se poate ajunge la balotaj. Dacă C.C. nu mai poate decide asupra constituționalității măsurilor anti-criză, acestea rămîn, și ele, blocate, începînd cu 7 iunie pînă la completarea numărului de judecători și alegerea unui nou președinte, dar nu mai tîrziu de 15 iunie, data limită pentru FMI, pentru că altfel, oricum, ar fi inutil.

Contactat de Inpolitics, expertul constituționalist Lucian Bolcaș, vehiculat ca posibil succesor al unuia dintre judecătorii aflați la final de mandat, confirmă că C.C. nu poate funcționa decît în formulă completă, dar crede, totodată, că e foarte posibil ca o blocare a Curții Constituționale să fie realizată în mod intenționat: ”Poate că asta se și urmărește, de fapt, dar cred că riscăm să producem o situație fără precedent, care ne-ar lăsa și fără banii de la FMI, și de rîsul curcilor în toată Europa”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998