Se coace un nou razboi in coalitie: scandalul de miliarde al sefilor judeteni din sanatate
2 comentarii / 4451 vizualizări / 8 mai 2021
O știre stupefiantă vine azi: la mărețul concurs pentru posturile de șefi ai caselor județene de sănătate s-au obținut rezultate dezastruoase, doar cinci candidați trecînd baremul minim, în timp de 21 de candidați din 54 înscriși au dat bir cu fugiții(?!!). Un concurs care, din informțiile noastre, ascunde o manevră politică majoră și care va provoca în mod cert un nou mare scandal în coaliție.
Primul concurs organizat vreodată de Ministerul Sănătății pentru șefiile caselor județene de asigurări de sănătate în care nu s-a divulgat numele concurenților s-a dovedit catastrofal: doar 60 de oameni s-au arătat interesați, doar 54 din ei au fost admiși la concurs, 33 de candidați prezenți, 21 absenți, doar 5 admiși.
Multe semne de întrebare. Și mari.
CNAS are un buget anual de peste 9 miliarde de euro, pe care îl gestionează șefii caselor județene.
Bani foarte grei, generînd funcții foarte grele și tentante.
Un șef de casă județeană e, în felul lui, un veritabil baron județean, prin putere și influență.
Cum se explică, în acest caz, dezinteresul pentru concursul de joi?
Nu doar că la posturile respective nu s-a dat atacul din afara structurilor, cu foarte mici excepții, dar nici măcar toți șefii actuali, interimari sau nu, par să nu fi fost interesați: doarr 24 din 41.
Unul dintre motive e acela că majoritatea zdrobitoare a șefilor de case județene sunt numiți politic, de ani de zile, și se practică pe scară largă formula interimatului ori chiar a conducerii prin delegație.
”Politrucii” să le spunem astfel, nu au competența necesară promovării unor asemenea concursuri.
Profesioniștii adevărați, cei care ar avea respectiva competență, nu se aruncă în competiții pe care știu că nu au șanse să le cîștige din motive ”extraprofesionale”.
În 2016, un concurs similar a fost și mai catastrofal: din 47 de candidați, nu a trecut niciunul.
Unul dintre cei cinci cîștigători de joi, Carmen Prodan, de la Maramureș, a picat concursul în 2016. O mai fi învățat între timp. La fel și Eugenia Vasile, care a picat concursul pentru Tulcea în 2016, dar ”s-a scos” acum.
Alt admis e Radu Gheorghe Ţibichi, de la Iași, membru al Aspen Institute, al unchiului Nic Voiculescu, numit interimar la casa județeană în 2016, de către premierul Dacian Cioloș.
La Bistrița Năsăud a fost admisă Doina Maria Sigmirean, membră a PNL de aproape două decenii și fină de cununie a baronului bistrițean Ioan Turc, primarul PNL al municipiului Bistrița.
Ce va urma după dezastrul de joi?
Simplu: potrivit art.33 din Statutul CNAS, ”(2) În cazul în care la concurs nu se prezintă niciun candidat sau nu este declarat câștigător niciun candidat, precum și în situația în care contractul de management al directorului general încetează pentru unul dintre cazurile prevăzute la art. 298 alin. (6) din Legea nr. 95/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, postul vacant de director general se poate ocupa temporar până la ocuparea postului prin concurs, prin ordin al președintelui CNAS, cu respectarea cerințelor generale și specifice pentru ocuparea postului prin concurs”.
În concluzie, actualul președinte al CNAS are mînă liberă să numească noi șefi interimari al caselor județene, care vor funcționa nu pînă la următorul concurs ce se va organiza, ci pînă cînd un viitor concurs va stabili, în fine, un cîștigător pentru fiecare județ.
USRPLUS, în mîna căreia se află ministerul Sănătății și CNAS, va elimina în mod cert oamenii numiți de PNL în posturile județene și își va instala proprii oameni. Motivul pentru care mulți dintre actualii șefi nici măcar nu s-au prezentat la concurs e, foarte probabil, acela că știau exact ce piesă se joacă, așa că au preferat să abandoneze din start.
Desigur, principial, șeful CNAS, Adrian Gheorghe, putea oricînd să înlocuiască pe oricare dintre șefii interimari ai momentului, dar ar fi fost un afront prea fățiș la adresa liberalilor. În noile condiții, oamenii lui Barna, Cioloș și Voiculescu au ”acoperirea” necesară pentru a-și instala oamenii în toată țara și a gestiona în familie imensul buget anual de 9 miliarde de euro.
Cum va recepționa PNL lovitura pe care o pregătește aliatul USRPLUS, rămîne de văzut foarte curînd. Dar, avînd în vedere miza financiară imensă, estimăm că nu prea bine. (Bogdan Tiberiu IACOB)
Din ce in ce mai bine. .
Felicitări
[…] Sursa: inpolitics.ro […]