CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se complica schema: Basescu ii sare in ajutor lui Geoana

0 comentarii / 1954 vizualizări / 9 decembrie 2010

În hora proaspătului rebel al PSD, Mircea Geoană, dă semne că se prinde însuși Traian Băsescu, ceea ce e de natură să complice serios lucrurile, iar motivul pentru care o face șeful statului nu e greu de ghicit. Din tensiunile interne ale PSD cel mai cîștigat iese PDL, partidul de guvernămînt, adversar direct al social-democraților, mai ales că schijele bătăliei ar putea atinge și celelalte două formațiuni din opoziție, PNL și PC.

Traian Băsescu a ieșit la rampă, la TVR, miercuri seara, cu declarații anti-Geoană severe, în care susține că nu a permis ca șefului Senatului să i se dea onorul militar de ziua națională pentru că ”este un om care are multă mizerie în spatele lui. Deci, profit să vă spun următorul lucru: ştiind câtă mizerie este în spatele domnului Geoană, nu puteam umili Armata să-l desemnez pe dânsul să primească în locul şefului statului onorul la Ziua Naţională”. Băsescu l-a mai acuzat pe Geoană și că a mințit în legătură cu dezbaterea prezidențială de anul trecut, alt atac tăios.

La rîndul său, Geoană nu stă pe gînduri și returnează mingea ridicată declarînd, azi, că ”Băsescu nu a înţeles, nici după şase ani de mandat prezidenţial, despre cum trebuie să se comporte şi cum trebuie să vorbească un şef de stat”. „De fapt, domnul Băsescu este cel mai puţin legitim preşedinte din istoria României post-decembriste, de aceea cred că domnia sa este ultima persoană care să-şi permită să dea lecţii de curăţenie şi de moralitate. Faptul că, de la un an de zile de la turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, încă nu avem nicio investigaţie a statului român legată de fraudarea alegerilor, în ciuda nenumăratelor şi întemeiatelor suspiciuni, nu este scuzabil în niciun fel”, adaugă fostul candidat PSD.

Pare război în toată regula, numai că loviturile președintelui sunt, în opinia noastră, o abilă capcană de imagine. În realitate, Băsescu îi face un imens serviciu fostului lider al PSD, ridicîndu-l la rang de adversar demn de ”martelat”, în comparație cu Ponta, spre exemplu, pe care președintele aproape îl ignoră. Atacurile lui Băsescu contribuie la readucerea în forță a lui Geoană în prim plan, exact ce dorește și acesta. Foarte interesant, Băsescu mai spune că Mircea Geoană nu trebuie schimbat de la șefia Senatului. ”Trebuie să avem stabilitate în funcţionarea instituţiilor. A fost desemnat, e ales de Cameră, e un regulament al Camerei, dar până la urmă nu mă interesează pe mine, este problema PSD-ului, pentru că, din câte ştiu, regulamentul Senatului spune că numai partidul care l-a desemnat, grupul parlamentar, poate să ceară revocarea lui”.

Cei care cred că Băsescu dă acest semnal pe adresa PDL se înșeală. Pentru asta, președintele nu avea nevoie de un interviu televizat, ci doar de un ordin, pe firul scurt, dat lui Boc. În realitate, mesajul său e îndreptat către pesediști, cei anti-Geoană, mai ales, care află, astfel, că șeful Senatului va continua să își păstreze postul și, implicit, avantajele ce decurg din el. Altfel spus, le va sta în gît mult și bine de aici încolo, deși mulți pesediști ar renunța bucuroși la demnitatea respectivă, numai că îl vadă pe Geoană tras complet pe linie moartă. Evident, Băsescu scontează pe enervarea și mai profundă a social-democraților care nu îl înghit pe Geoană, ceea ce ar putea forța eliminarea acestuia din partid.

O manevră care convine de minune PDL și lui Băsescu, pentru că, odată plecat, Geoană va atrage în mod cert după el o parte – nu neapărat mare – a parlamentarilor social-democrați și va crea impresia de partid în disoluție într-un moment preelectoral cînd PSD, prin tradiție, se preocupa mai degrabă de fuziuni și de atragerea de nume noi, tocmai pentru a da un mesaj de forță și unitate. În egală măsură, foarte probabila reorientare a grupului Geoană către PNL și PC va duce la o tensionare a relațiilor între cele două partide și PSD, relații care și așa cam scîrțîie.

Deocamdată, la reuniunea de la Românești, PSD a adoptat o poziție relativ prudentă, în această fază, preferînd o temporizare unei escaladări agresive a conflictului. Strategia e corectă, pe moment, și denotă că social-democrații au mirosit scenariul care li s-a pregătit. Din păcate, e clar că Geoană își va înteți atacurile și ieșirile la rampă, în următoarea perioadă, asumîndu-și tot mai mult rolul de primadonă a PSD, ceea ce va obliga partidul, mai devreme sau mai tîrziu, să ia măsuri mult mai radicale. Asistăm la unul dintre cele mai interesante meciuri politice ale ultimilor ani, o adevărată partidă de șah, pe care o va cîștiga cel care va dovedi nervi mai tari și neuroni mai mulți. (Bogdan Tiberiu Iacob)

P.S. Interesant de observat și ieșirile lui Cozmin Gușă din ultimele zile, care sunt favorabile aceluiași Geoană, mai ales prin atacul de azi la adresa lui Victor Ponta, pe care fostul strateg al candidatului PSD l-a acuzat nici mai mult, nici mai puțin decît că l-a atras pe Geoană într-o capcană, la alegerile de anul trecut. Bătălia se încinge la roșu…

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998