CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se declanșează marea furtună din PNL! De sus? De jos?

1 comentariu / 2667 vizualizări / 1 iunie 2016

A mai rămas foarte puțin timp. Și este un fapt cert. Imediat după comunicarea rezultatelor de la locale, în PNL se declanșează marea furtună. Va fi cu ruperi de nori. Cu potop. Sau chiar cu tsunami. Este interesant să încercam să răspundem la întrebarea ce direcție va luă această lungă noapte, a cuțitelor lungi, în care se cufundă liberalii. Va fi declanșată de sus în jos? Sau de jos în sus? O a treia variantă nu există.
Liberalii au ratat câteva mari oportunități. Aș spune, istorice. Au decis un proces de unificare a dreptei pe care l-au ratat. Au propus un candidat propriu la alegerile prezidențiale, pe care nu au știut sau nu au putut să și-l adjudece după ce acesta a câștigat. Sunt după doi ani de opozitei și se comportă asumându-și costurile ca și când ar fi la putere. Ar fi putut să măture, în aceste alegeri, PSD și, în schimb, vor fi ei înșiși măturați.
Unificarea dreptei nu s-a produs. Pentru că, în timp ce a fost creat așa-zis marele Partid Național Liberal printr-o fuziune, începută nu și terminată, între PNL și PDL, pe scena politică au apărut alte partide ale dreptei. Cel puțin două. Ambele, ALDE și PMP, cu șanse reale de a intra în Parlament. Cât privește fuziunea propriu-zisă, ea nu s-a produs nici până azi. În consecință, oastea liberală e răvășită din interior. Și incapabilă să acționeze unitar și în forță. E prima mare ratare.
PNL, vechiul PNL, a reușit să obțină, pentru propriul președinte, candidatura la cea mai înaltă funcție în stat. Klaus Iohannis a câștigat. Spectaculos chiar. Dar, din acel moment și până azi, între președinte și liberali, s-a creat o distanțiere din ce în ce mai pronunțată. Dar nu de bun augur. Iohannis plătește pentru greșelile PNL, iar PNL plătește pentru greșelile lui Iohannis. În timp ce nici PNL și nici Iohannis nu sunt capabili să fructifice succesele, atâtea câte sunt. Între PNL și Iohannis există o bombă care fâsâie, dând semne ca va exploda. Se numește Guvernul Cioloș. În raport cu care liberalii s-ar distanța, dar nu pot. În consecință, ei nu sunt nici la putere și nici în opoziție. Și Iohannis s-ar distanța de Cioloș, dar nici el nu poate. Acum, există trei linii de forță care se trag, unele pe altele, în jos. În timp ce PSD face opoziție relativ robustă, fiind totuși la butoanele guvernării, prin întreg aparatul de sub Executiv. Este a doua mare ratare.
Eșecul PNL la alegerile locale va fi răsunător. Iar nota de plată va fi exemplară. Eșecul cel mai vizibil va fi înregistrat la București. Unde este limpede că domnul Cătălin Predoiu, cea de-a patra opțiune de candidat într-un interval extrem de scurt, va fi înfrânt, la scor, de Gabriela Firea. Iar Predoiu nu este orișicine. El este numărul unu politic pe București. Deci, își va frânge gâtul și în calitate de președinte al organizației pe Capitală. Când Iohannis a fost desemnat candidat prezidențial, Predoiu a fost și el desemnat, din partea celeilalte aripi liberale, drept cadidat de prim-ministru. La momentul oportun, nu a fost să fie. Pentru că a fost desemnat Cioloș. După alegeri, nu va fi să fie. O data fiindcă Predoiu, înfrânt la locale, se compromite politic și a doua oară fiindcă liberalii, înfrânți în alegeri, nu au cum să formeze o majoritate pentru a desemna prim-minstrul.
Toate acestea se știu. Sunt premisele batalilei interne care urmează în PNL. Și care va fi devastatoare. Cu efecte pe termen lung.
Războiul ar putea fi declanșat de sus în jos. Începând de la conducerea centrală. Care s-a angajat prea mult în eșecul lui Predoiu. Care a acționat mult prea ineficient pentru mobilizarea propriului electorat în celelalte localități ale țării. Care s-a manifestat contradictoriu. Lipsit de curaj. Având un comportament slugarnic. În raport cu președintele. Și chiar cu Guvernul Cioloș. Este logic ca nota de plată să o achite cei care stau în capul mesei. Și dacă se întâmplă așa, undă de șoc se va propaga în jos, până la ultima organizație.
Dar la fel de firesc este și un sens diametral opus al declanșării și desfășurării undei seismice. Adică de jos în sus. La nivelul organizațiilor actualului PNL, aparent, s-ar putea spune că rezultatele pot decide partajul. Cu alte cuvinte, dacă într-o localitate alegerile au fost pierdute, atunci urmează să fie măturați de la conducere cei aflați la comandă. Vechiul PNL sau nou PNL. Iar șefia urmează să fie preluată de ceilalți. Dar ce se întâmplă în localitățile în care alegerile au fost câștigate? Abia acolo se poate declanșa scandalul. Pentru că și unii și ceilați își vor revendica succesul. În aceste condiții, detonatorul poate fi identificat, în mod starniu, tocmai în acele localități în care liberalii au ieșit învingători.
Vom asista la răsturnări spectaculase. La căderi de capete. La sacrificii rituale în piața publică. La capătul cărora, însă, nu există nicio certitudine că vom avea, în fine, un PNL, chiar dacă mai mic, puternic și reformat. Dimpotrivă, s-ar putea ca dezstrul să se adâncească.
În aceste condiții, și pe Klaus Iohannis îl așteaptă zile negre. Cu atât mai mult cu cât, dacă PNL se rupe, se rupe, cu certitudine, în mai multe bucăți. Dintre care unele consistente se vor duce spre partidele lui Băsescu și Tăriceanu. Ambele partide fiind ostile președintelui. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Boierule, câteodata nu inteleg mesajele dumitale transmise ca mantaua de vreme rea. Iata unul: liberalii “Au decis un proces de unificare a dreptei pe care l-au ratat. Au propus un candidat propriu la alegerile prezidențiale, pe care nu au știut sau nu au putut să și-l ADJUDECE după ce acesta a câștigat.” Sa fie oare o trimitere la faptul ca Iohaniss nu poate fi manipulat de partidele interne ci numai de licurici?
    O fi un semn de la Bråtieni pentru a nu se alege praful de acest partid?
    Ramine sa ne transmiti matale in viitor.
    Cu respect!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998