CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se fura cu seiful

0 comentarii / 1682 vizualizări / 31 octombrie 2013

In statul aproape politienesc, Romania, in care functioneaza si experimentul european numit Directia Nationala Anticoruptie, devenita serviciu secret nesupravegeat, se intampla un fapt senzational. Dispar din banci casetele de valori. In unele cazuri continutul acestora, in alte cazuri continutul cu caseta cu tot. Ceea ce se intampla intr-o banca din Pitesti se poate intampla in oricare alta banca. Pentru ca un director general din BNR, om cu o vasta experienta in domeniu, nu se mira deloc. Dimpotriva. Si in al doilea rand, fiindca nu observ deloc ca procurorii s-ar da peste cap pentru a-i apara pe cetateni si pentru a afla ce Dumnezeu se intampla. Cum de ne dispar banii sau alte valori din banci?

Domnul Adrian Vasilescu, pentru care in particular am o stima deosebita, in calitatea sa de inalt oficial al Bancii Nationale a Romaniei, care supravegeaza ceea ce se intampla in intregul sistem, a dat astazi un raspuns stupefiant unei intrebari cat se poate de firesti a unui reporter. Era chiar intrebarea de mai sus. Iar purtatorul de cuvant al guvernatorului BNR a spus ceva de genul: „In aceste casete de valori isi ascund unii oameni averile, bani, bijuterii si altele de catre autoritati sau de catre partenerii de viata. Mai bine ar pune banii la vedere in banci”. Este afirmatia pe care o socotesc mai grava chiar decat seria de furturi a continutului casetelor de valori dintr-o banca. De ce afirm asta?

In toata lumea, bancile si-au creat servicii specializate prin care asigura siguranta unor valori depuse de cetateni in casete. In casete bine securizate. Nu am mai intalnit niciunde in presa mondiala vreun caz de furt din asemenea casete de valori fara ca autoritatile sa intre instantaneu in alarma generala. Pentru ca, daca sistemul bancar nu mai este sigur, atunci ce ar urma sa faca cetatenii? Sa sape gropi in pamant pentru a-si proteja avutul? Pretutindeni exista persoane care, fie ca au conturi in banca, fie ca nu au conturi in banca, din diferite motive isi pun bunurile la adapost in asemenea casete de valori. De cele mai multe ori motivul este ca se tem sa nu fie calcati de hoti si supusi vreunei operatiuni de jaf. Sunt si altii, intr-adevar, cum spunea domnul Vasilescu, care se feresc de partenerii de viata sau chiar de autoritati. Dar acestea sunt doar exceptii care confirma regula.

Pretutindeni in lume, pentru asemenea seifuri, protejate de banci in camere speciale, blindate, exista multiple sisteme de protectie. Dincolo de alarme, inainte ca proprietarul casetei sa patrunda in camera speciala, el este filmat de camere de luat vederi, semneaza intr-un registru si, evident, isi prezinta actul de identitate. In plus, el vine cu o cheie pe care banca i-a incredintat-o. O a doua cheie, fara de care nu poate fi deschisa nicio caseta, este tinuta la banca, cetateanul urmand sa o predea la iesire, cand, din nou, acest fapt este consemnat. Se intampla altfel in Romania decat in lumea intreaga? Oare de ce autoritatile si, in primul rand, reprezentantii bancii jefuite ridica din umeri? Cum de este posibil ca valori asigurate in banci de cetateni, pentru care acestia platesc bani grei, sa dispara, iar banca sa nu-si asume nicio raspundere? Si nici Banca Nationala sa nu observe ceea ce am observat eu mai sus? Ceva nu functioneaza deloc in sistemul bancar romanesc. Incepand de la BNR. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998