CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se incalzeste premierul Ponta. Cu sprijinul prietenului Gabi Oprea

0 comentarii / 2104 vizualizări / 24 aprilie 2012

”Mulţumesc, Victor, foarte mult”. Duioasa formulă la adresa liderului PSD nu vine de la soție, socru ori de la vreun bun amic sau coleg de partid, ci de la unul dintre politicienii cu care acesta s-a aflat în conflict public extrem de tăios în ultimul an și ceva, l-am numit pe Gabriel Oprea. O formulă caldă, care pare să anunțe o colaborare între partidele celor doi, plus PNL, la guvernare, peste cîteva zile, după debarcarea lui Răzvan Ungureanu.

O mișcare interesantă, și destul de puțin comentată, s-a petrecut luni, la sediul central al UNPR, acolo unde s-a organizat o dezbatere politică legată de legea impozitării averilor mari, cel mai ambițios proiect al partidului lui Oprea.
Nu doar că liderul PSD a ales să participe personal la dezbatere, alături de premierul Boc, Cozmin Gușă ori afaceriști de renume, deși era foarte presat de timp, dar a găsit și timp să-și trimită bezele cu ministrul Apărării.

”Atât de mult roşu mă face să mă simt foarte bine…Ideile bune, indiferent ale cui sunt, merită aplicate în practică, cu o singură condiţie, să ne facem datoria şi să votăm întoteauna, nu doar când nu ne place sau nu ne place ceva. Vă mulţumesc. O să vin de fiecare dată cu plăcere aici, în acest cadru. Acum, sigur, dacă mă uit, cel puţin pe o parte a mesei, mă simt ca la PSD în vremurile din alte…, vremurile alea mai bune. Dar doar domnul Boc nu era acolo” a spus Ponta, la discuții.
Partea mesei la care se referea îi cuprindea, trebuie spus, pe Oprea și Gușă, foști pesediști de marcă.

Pentru Ponta, absența de la dezbaterea UNPR nu ar fi fost deloc neavenită: UNPR e un partid format din ”trădători” pesediști, cele două formațiuni se ciondănesc pe tema cine e adevăratul reprezentant al stîngii, plus că însăși legea respectivă e plagiată de uneperiști după o inițiativă a pesedistului Mugurel Surupăceanu.
Și totuși, Ponta nu a absentat. A participat și a anunțat susținerea pentru proiectul UNPR. Iar la plecarea mai grăbită, motivată de o altă acțiune în agendă, a fost gratulat de Oprea cu vorbele din deschiderea articolului.
De unde atîta amiciție exact cînd ar trebui ca săbiile să se scoată și mai îndîrjit din teacă?

Simplu: moțiunea de cenzură are 99% șanse, în opinia noastră, să dărîme guvernul MRU, iar Ponta se așteaptă ca președintele Băsescu să îi propună, pe bune de această dată, preluarea guvernării.
Chiar dacă Ponta ar dori mai degrabă un guvern provizoriu, care doar să pregătească alegerile din toamnă, e greu de transpus în practică ideea: presiunile sunt mari din partea filialelor județene ale PNL și PSD, liberalii se pronunță tranșant pentru guvernare prin însuși Crin Antonescu, la fel și Iliescu.
Odată împins spre acceptarea nominalizării, Ponta trebuie să aibă grijă, însă, să nu facă niciun pas greșit, care i-ar știrbi din prestigiu.
O majoritate confortabilă de guvernare ar fi un început bun, din acest punct de vedere, iar soluția cea mai la îndemînă ar fi UNPR-ul lui Oprea, despre care există de mai multe săptămîni informații că duce tratative intense cu pesediștii, la nivel înalt ori mai scăzut.
Nici nu e întîmplător că, imediat după ziua de ieri, a apărut informația că Florentin Pandele trece la USL. Or, primarul din Voluntari e pentru Gabriel Oprea, din punct de vedere politic, cam ce e Vrînceanu-Firea pentru Pandele, adică un soi de suflet pereche. Exclus ca mișcarea să fi fost făcută fără știrea lui Oprea.

Pentru a putea abandona cu fruntea sus gruparea PDL-UDMR și a se alipi USL, Oprea are nevoie de o motivație măreață, iar legea impozitării marilor averi, care ar aduce, zice-se, peste 3 miliarde de euro la buget, e o asemenea motivație.
O lege pe placul marelui public de la noi și pe al cărei trup se pot întîlni, amical, la jumătate, PSD și UNPR.
Și asta, chiar dacă aliatul liberal va strîmba din nas, după cum recunoaște chiar Ponta: ”PNL, fiind un autentic partid de dreapta, nu susţine aceste măsuri pe care, probabil, domnul Sever Voinescu le-ar numi „alianţa socialistă”, dar eu exprim punctul de vedere al partidului nostru. Eu mi exprim speranţa că de la vorbe ajungem în Parlament să votăm. Să votăm pentru un guvern, contra unui guvern, pentru o lege, contra unei legi.”

Faptul că guvernarea se pregătește să treacă dintr-o grupare în alta explică, probabil, în bună măsură și graba pedeliștilor, în special din structurile locale, de a face și ei, în avans, pasul potrivit, luînd cu asalt noua Meccă.
La umbra viitoarei guvernări, noua ”vedetă” a politicii, Răzvan Ungureanu, va putea să își lanseze, în fine, mult comentatul partid, probabil pe ruinele formațiunii lui Boc, așteptînd cu sufletul la gură ca USL să facă pînă în toamnă cît mai multe erori la palatul Victoria, ca să scadă proporțional în sondaje. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998