CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se ingroasa gluma: la Timisoara, Ciolos s-a lansat spre Cotroceni

6 comentarii / 3430 vizualizări / 15 mai 2019

Opinia publică a reținut, grație presei, că, acum două zile, președintele PLUS, Dacian Cioloș, a lansat la Timișoara, în cadrul discursului de la lansarea candidaților Alianței 2020, o serie de atacuri la adresa lui Klaus Iohannis. Ceea ce e corect, dar insuficient: în fapt, Cioloș și-a lansat, luni, candidatura prezidențială, singurul ingredient care a lipsit fiind însăși recunoașterea explicită a faptului; în rest, a livrat tot necesarul.

Discursul rostit de Cioloș în orașul-simbol al dărîmării comunismului a conținut nu doar o serie de atacuri devastatoare la adresa președintelui – mai multe decît a preluat presa – ci a inclus promisiuni electorale majore în calitate de prezumtiv viitor președinte, fără nicio legătură cu alegerile europene.

Să o luăm metodic.

Spunem că atacurile lui Cioloș la Iohannis au fost mai multe decît a rostogolit ulterior presa pentru că ele au fost îmbracate într-o formă abilă: fostul premier a lovit aparent în PSD știind că anumite lovituri se vor răsfrînge și asupra șefului statului. Cum s-ar spune, l-a împușcat prin ricoșeu.

Exemple:

”E timpul să recunoaștem că statul român nu funcționează la potențialul său maxim. Un Parlament rău intenționat și un președinte fără soluții pun statul într-un echilibru precar, care folosește electoral, poate, ambelor părți, dar din ecuație lipsesc cetățenii și interesul social”.

Atac direct la președinte.

”Avem o Curte Constituțională politizată, în care bună parte din societate și-a pierdut încrederea, din păcate. Uitați-vă ce s-a întâmplat chiar săptămâna aceasta, când Dragnea și-a pus din nou oameni și la CCR” mai spune el.

Atac indirect la președinte, pentru că, tot zilele acestea, Iohannis și-a trimis la CCR fostul consilier, om de încredere cu misiuni speciale cîndva.

”Vom interzice prin Constituție infractorilor să aibă acces în funcții publice. Fără penali!”

Atac indirect la președinte, care a refuzat solicitarea USR-PLUS de a pune la referendum întrebarea despre eliminarea penalilor din funcții.

”Trebuie să luăm demnitarilor scutul imunității de după care își bat joc de justiție”

Atac indirect la președinte: chiar dacă pare să vizeze strict parlamentarii, românii își amintesc de marea promisiune a candidatului Klaus Iohannis, conform căreia primul său gest ca președinte va fi eliminarea imunității prezidențiale.

”Președintele și Guvernul trebuie să lucreze împreună, dar pentru asta președintele țării trebuie să își asume decizii. Dacă nominalizezi în fruntea Guvernului toate, dar chiar toate marionetele unuia ca Dragnea, tu, ca președinte, trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru nominalizare”.

Atac direct la președinte.

”O Românie ruptă în două de politicieni iresponsabili. Noi trebuie să reparăm aceste punți rupte. Trebuie să înțelegem că acești oameni, păcăliți de PSD, sunt și ei frații noștri și sunt români ca și noi. Pe ei trebuie să îi aducem înapoi în mijlocul nostru și să îi respectăm pentru că sunt dintre ai noștri. Noi trebuie să îi aducem înapoi și haideți să nu îi mai huiduim!”

Poate cel mai voalat, dar, paradoxal, și cel mai dur atac la președinte. Pentru că nu PSD ori ALDE, ci Klaus Iohannis este promotorul vehement, mai ales în ultima vreme, al ideii existenței unui popor scindat în pesediștii cei răi și restul românilor, pe care îi cheamă prin discursuri publice să se așeze în spatele său. Prin respectivul mesaj, Cioloș ia cea mai mare distanță imaginabilă de actualul președinte.

„Tot de punți demne de secolul XXI avem nevoie și cu minoritățile din România și mă gândesc în special, dar nu singular, la minoritatea maghiară, care a ajuns și ea captivă unui sistem politic asemănător cu cel al PSD” mai spune el.

Din nou un mesaj abil și cu ricoșeu, pentru că minoritatea maghiară și UDMR nu par să aibă mari probleme în acest moment cu guvernanții, în schimb au o relație tot mai rece cu președintele Iohannis. Nu e mult timp de cînd UDMR și chiar oficialități de la Budapesta i-au cerut imperios – dar fără succes – președintelui să abordeze subiectul celor doi tineri secui condamnați pentru terorism, avertizînd că, în lipsa acestei implicări maghiarii și-ar putea reconsidera poziția față de cel pe care l-au votat masiv în 2014. Nu mai vorbim că FDGR tocmai a cerut public românilor să nu voteze cumva UDMR la alegerile din 26 mai, ceea ce devoalează un conflict în creștere.

Dincolo de acestea lovituri administrate, direct ori nu, președintelui, Dacian Cioloș a transmis mesaje extrem de importante despre viziunea sa de șef al statului, mai precis ținînd de reforme masive, fără nici cea mai vagă legătură cu actuala campanie pentru europarlamentare.

Conform acestor mesaje, președintele Cioloș promite să ”umble” la chestiuni majore. Între ele, modificarea Constituției, redefinirea rolului președintelui, înlesnirea dizolvării Parlamentului, modificarea legislației CCR, reformarea sistemului de ajutoare sociale, depolitizarea unor structuri, inclusiv a școlii, schimbări în ce privește piața muncii ori reformarea sistemului de taxe și impozite.

”Vom începe să reformăm statul imediat ce vom ajunge în Parlament și la guvernare. E timpul să recunoaștem că statul român nu funcționează la potențialul său maxim” anunță el din capul locului.

”Vom face o reformă constituțională profundă, una care pleacă de la aceste realități și care să aibă în vedere și interesul social. La CCR trebuie să ajungă cei mai buni și cei mai credibili profesioniști în domeniul juridic și al funcționării statului”.

”Trebuie să dăm CSM-ului rolul de garant al independenței justiției și trebuie să reparăm cât mai repede ceea ce s-a stricat în acești ultimi ani”.

”Trebuie să dăm posibilitatea confiscării averilor nejustificate și să întoarcem națiunii bunăstarea furată de corupți.”

”Viitoarea Constituție a României trebuie să precizeze mai clar responsabilitatea guvernării.”

”Vom crea și mecanismele necesare dizolvării Parlamentului, atunci când e cazul. Trăim într-un sistem care nu poate declanșa alegeri anticipate. Pur și simplu ne trezim că în fruntea Guvernului ajunge oricine și nu ai cum să îl dai jos, dacă o gașcă de oameni nu vrea asta. Vom schimba și aceste prevederi”.

„Imediat ce vom ajunge la guvernare suntem pregătiți și pentru reforma muncii și a educației. Noi vom încuraja munca, sursă vitală a oricărei bunăstări. Ești tânăr, ai vârsta la care poți munci, ești sănătos? Nu e normal să fii încurajat să te gândești că singura soluție e un ajutor de la stat.”

”Vom reforma asistența socială pentru ca asistența socială să meargă, într-adevăr, la cei care au nevoie și să stimuleze munca. Vom stimula munca și nu vom permite ca statul să dea bani care să fie cheltuiți pe vicii asociate cu riscul de sărăcie. Banii din ajutorul social se vor duce controlat către copii și către nevoile familiei, banii aceștia trebuie să salveze familii și persoane aflate în sărăcie și să le permită accesul la educație și la locuri de muncă.”

”Vom face locuri de muncă prin investiții private și prin investiții în autostrăzi și infrastructură pentru că trebuie și putem să creăm locuri de muncă”.

”Vom reduce taxele și impozitele pe muncă pentru a oferi singurul model de bunăstare care s-a inventat vreodată – munca.”

”Vom face o reformă calitativă a școlii. E important ca școlile să fie igienice și sigure pentru copii și să nu mai moară copiii înecați în latrine. E important să creștem calitatea actului de educație și să investim în profesori, în învățătorii și educatorii noștri, să investim bani, încredere și mai ales respect”.

”Vom depolitiza școala și o vom scoate de sub tutela infernală a politicului, exercitată acum prin inspectoratele școlare și, câteodată, chiar prin primari”.

”Vom pune accentul pe calificarea și recalificarea la locul de muncă, în fabrica unde lucrezi, pe utilaje noi pe care firma sau patronul le aduce, pentru că asta e tot educație”.

”Noi credem ca statul ar trebui să direcționeze sumele pentru recalificare direct către antreprenori pentru că nu de facilități fiscale au nevoie antreprenorii ca să crească salariile și nu de amnistii fiscale avem nevoie”.

”Vom oferi și o impozitare corectă a muncii”.

Și un final apoteotic, ”de suflet”, ca din partea unui caracter neresentimentar, capabil de iertare și de înțelegere pentru toți supușii:

”Vă asigur că nu avem de ce să ne fie teamă unii de alții. Nu vă mai fie teamă! Vă promit că vom respecta toate drepturile pe care le-am câștigat împreună cu greu și vom face o Românie în care fiecare dintre noi să se simtă acasă! Fiecare cetățean al României, român, maghiar, german, sârb, sas, rom sau de altă etnie merită respect și înțelegere. Vă așteptăm pe toți alături de noi pentru că împreună vom învinge!“.

Discursul lui Dacian Cioloș clarifică, în opinia noastră, mai multe chestiuni dintr-un foc: dă semnalul că el și nu altul va candida la președinție din partea alianței 2020 – adio speculații cu Laura Kovesi! -, reglementează fără echivoc relația de maximă adversitate cu Klaus Iohannis și schițează profilul viitorului președinte, care se anunță a fi unul la fel de jucător ca și Traian Băsescu.

Dacă va fi să fie, desigur.

Păcat că din paleta largă de teme majore abordate de candidatul Cioloș a lipsit cea mai măruntă referire la reforma serviciile și la abuzurile contra drepturilor omului. Dar, la urma-urmei, nimeni nu se poate ocupa chiar de toate, nu-i așa? (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: secundatv.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Ciolos e bun ! Pentru ca e din os de Militian ! Un fel de duce… Duce-s-ar sa se duca pe pustii…

  • Nu cumva mai stii si pe altul, tot os de Militian, mai dinspre incoace, nu chiar de pe unde vine Ciolos? Unul care ar vinde toata pesedeaua, doar doar sa fie si el bagat in seama de statul parallel?
   (daca nu cumva a si vandut-o, pe pesedea!)

   • Puțulaticul Cioloș n-a făcut nici pipi fără mâna lui Virgil Ardelean.
    E frumos să i-o țineți cu toții, dar tot 2 cm are indiferent de câte mâini suport se bucură.

 2. blegul de ciolos nu are nicio sansa. o sa fie un fel de crin antonescu de acum 10 ani. maxm 20 la suta ia in primul tur. nu vedeti ce sters e? vai de mama lui de pampalau, ciolos asta.
  dar vad ca acest site nu zice nimic de declaratia din congres a secretarului american al energiei rick perry care spune ca faptul ca psd face centrala de la cernavoda cu chinezii e o amenintare pentru baza de la kogalniceanu de langa. psd dovedeste inca o data ca e un partid antioccidental , tradator de neam si tara care vinde tara rusilor ce ne-au furat basarabia si chinezilor cei rapaci.

  • @Asd. Esti un bou.

 3. Ciolos este „pisica” pe care cineva cu mare putere i-o arata in mod fatis lui Iohannis pentru a reaminti acestuia ca nu este el sigura optiunei, mai exista si alte variante pentru functia de presedinte. Este grea viata cand esti doar o marioneta dependenta de interesele altora.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998