CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se joaca partida maghiara

0 comentarii / 1457 vizualizări / 25 februarie 2011

Intreaga suflare politica asteapta incremenita rezultatul alegerilor Congresului UDMR care urmeaza sa aiba loc la sfarsitul acestei saptamani. Doua mari blocuri politice, cel prezidential si cel anti-prezidential, sunt conectate la tensiunile interne care pot schimba sau nu orbita partidului minoritatii maghiare.

Exista, pentru unii, sansa de a-si conserva o putere care s-a dovedit malefica pentru Romania si exista, pentru altii, sansa de a prelua Executivul si de a-l elimina pe Traian Basescu acum, si nu la capatul ciclului electoral. Dar nu numai cele doua blocuri politice stau la panda.
In aparenta, ecuatia este simpla. Daca la Congres, sau imediat dupa, UDMR o vireaza catre Uniunea Social-Liberala, se schimba nu numai Guvernul, ci si orientarea acestuia si, in scurt timp, vom avea un nou presedinte. Daca, dimpotriva, UDMR ramane langa PD-L pana la alegeri, aceeasi coalitie va conduce Romania. Cu acelasi Guvern sau cu un altul, purtand o palarie identica. Dar fortele care decid incotro se va indrepta UDMR nu sunt doar interne. Un vector de influenta este insusi Presedintele Traian Basescu. Acesta, prin intermediul consilierului sau, Eckstein-Kovacs, care, de altfel, este si unul dintre candidatii la presedintia UDMR, face multiple presiuni, folosind zaharul unor promisiuni si biciul dosarelor penale pentru ca, in final, decizia sa fie favorabila Cotroceniului. O alta linie de forta vine chiar de la Budapesta. Unde premierul Orban nu sta nici el cu mainile in san ci, dimpotriva, se straduieste sa dobandeasca in viitor o mai mare influenta asupra UDMR, mizand pe un alt candidat redutabil, Olosz Gergely. Din alta directie exercita o presiune nu doar puternica, dar constanta europarlamentarul Laszlo Tokes, care e bine insurubat si el in cercurile politice de la Budapesta si care, de altfel, si-a si facut public proiectul infiintarii unui nou partid al maghiarilor. Si, in fine, un nume despre care se vorbeste extrem de putin este Verestoy Attila. Acesta, in calitatea sa de, hai sa-i spunem, mogul, ca sa aiba si UDMR-ul asa ceva, este, probabil, cea mai importanta eminenta cenusie a partidului. Si interesele lui Verestoy Attila vor conta. El a fost, in trecut, intens hulit de catre Presedintele Traian Basescu si vanat cu unele dosare penale ca, de altfel, si Marko Bela, dosare despre care nu se mai vorbeste. Si fiindca l-am amintit pe Marko Bela, trebuie sa precizez ca el sprijina in mod explicit candidatura lui Kelemen Hunor, la fel ca si Laszlo Borbely, o alta personalitate UDMR care, probabil, va juca un rol cheie in decizia desprinderii sau ramanerii in alianta cu PD-L.

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998