CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se mai poate dezmorți campania?

0 comentarii / 2001 vizualizări / 23 noiembrie 2016

Pe bună dreptate, toți analiștii, în frunte cu primul analist al țării, Klaus Iohannis, au remarcat că această campanie electorală este moartă. Mai moartă, dacă se poate spune așa, decât oricând. Total neinteresantă pentru cetățeni. Făcută parcă anume ca cei mai mulți dintre aceștia să nu mai știe ce să aleagă. Și, în consecință, să renunțe să mai meargă la vot. De ce se întâmplă așa? Iată o primă întrebare. Se mai poate schimba situația până în 11 decembrie? Să încercăm să răspundem.
Numai în România se poate întâmpla ca o campanie electorală să fie făcută nu în perioada consacrată acestui obiectiv, ci într-o perioada anterioară. Este pentru a doua oară când așa ceva se întâmplă în România. Am avut o lungă perioadă în care partidele și-au afișat, la toate intersecțiile de străzi, candidații. Și au făcut propagandă la greu. Apoi, a venit momentul declanșării oficiale a campaniei electorale. Și, în mod straniu, s-a instaurat tăcerea. În afara unor invective reciproce, a unor acuzații dintre cele mai fanteziste și neprobate, nu are loc, de fapt, niciunde, nicio dezbatere. Programele partidelor, deși există, nu se văd. Cum ar putea, de pildă, să aleagă un cetățean între viziunea PSD asupra salarizării unitare și viziunea PNL? În niciun fel. Iar exemplele sunt nenumărate. Această stare de lucruri a fost generată în primul și în primul rând de marile partide parlamentare. Ele au deținut majoritatea în Parlament. Ele puteau hotărî alte reguli. Ele sunt cele care, până la urmă, au hotărât actualele reguli de desfășurare a alegerilor. Și asta s-a întâmplat pur și simplu pentru că au fost interesate.
Inițial, atât PSD, cât și PNL au pornit de la premisa că, având electorate mari și stabile, nu au nevoie să întreprindă nimic pentru a duce la urne un număr suplimentar de cetățeni. Mai târziu, dar prea târziu, PNL a înțeles că este în eroare. Că, pentru a reuși să încropească, împreună cu alte partide mai mici, o majoritate, este indispensabil să atragă, la vot, un număr cât mai mare de cetățeni. Dintre cei altfel nehotărâți. Dar, fiindcă a înțeles prea târziu, nu a mai avut ce face. Acum, va deconta.
Un alt motiv este că, în mod artificial și pentru prima dată în istoria recentă, dacă nu care cumva în întreaga istorie a alegerilor, nu s-au mai confruntat între ele partidele, programele și candidații acestora. A fost o luptă chioară între un candidat de premier al PNL, Dacian Cioloș, și alte patru ținte false de premier, Traian Băsescu, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta. În realitate, niciunul dintre aceștia nu este, din această perspectivă, un candidat viabil. Și nu intenționează să devină. Dacian Cioloș, ca un veritabil Don Quijote, s-a bătut cu morile de vânt. Iar acum a rămas descoperit. Și orbecaie după un rival.
În acest fel, s-a pierdut un timp prețios în care ar fi trebuit să se discute despre programe.
Cine ar mai fi putut înviora cumva aceste alegeri? Doar sperietoarea DNA. De aceea, nu întâmplător, cu mult înaintea campaniei electorale, am fost informați “pe surse” că urmează un val uriaș de arestări. Care vor modifica fundamental întreg dispozitivul logistic al partidelor politice. Nici asta nu s-a întâmplat. Nu cred însă că trebuie să-i facem o vină doamnei Laura Codruța Kovesi pentru că nu a înviorat alegerile parlamentare.
Se mai poate schimba ceva? Evident, nu. Nu mai există timp. Și nici partidele politice nu ne arată că mai au resurse de inventivitate.
La capătul acestei jalnice aventuri, vom avea o nouă duminică a orbului. Indiferent care va fi rezultatul final, vom constata că, din nou și mai mult decât oricând din 1992 încoace, românii au votat în necunoștință de cauză. La nimereală. (Sorin Roșca Stănescu)

 

foto: ziuadecluj.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998