CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9699 RON UP | 1 USD = 4.5984 RON UP | 1 GBP = 5.8083 RON UP

Se pregateste ”primenirea” clasei politice. Mai multa carne de tun?

4 comentarii / 3445 vizualizări / 27 martie 2015

Dacă cineva ar face un experiment, tastînd pe google sintagma ”întinerirea clasei politice” ar căpăta zeci și sute de rezultate, sub forma unor declarații, promisiuni, analize politice șamd, care se tot fac de 10-15 ani încoace și mai bine. Adevărul e că, în cea mai mare măsură, acest lucru chiar s-a împlinit, la nivelul parlamentului, guvernului ori al leadershipului de partid. Numai că rezultatele au fost exact pe dos în raport cu cele scontate. Acum, tema întineririi, a primenirii în ansamblu a clasei politice, e mai vehiculată ca niciodată. Cu ce ne vom alege, după scrutinele de anul viitor?

O analiză lucidă ar face foarte greu de etichetat fenomenul întineririi clasei politice care se observă limpede, în ultimele două-trei mandate. A devenit de-a dreptul o obsesie a liderilor politici să vorbească despre întinerire, campionul ipocriziei fiind Victor Ponta, care, abia sărit de 40 de ani, afirmă tot mai des că îl bate gîndul să lase locul altora, mai tineri, la guvern și la partid.

Mai tînărului Șova? Mai tînărului Ghiță?
Mai bine lipsă.

Blaga (Lucian, nu Vasile) spune cîndva că tinerețea nu e o virtute decît cînd e însoțită de alte virtuți.
În statele democratice nu există o obsesie permanentă nici legată de întinerire, nici de necesitatea limitării mandatelor politice, cu excepția celor prezidențiale.
E o mîndrie, nu o rușine, să fii membru al unui parlament cu o vechime de 30-40 de ani, înseamnă că ai corespuns decenii de-a rîndul așteptărilor electoratului.

Să facem o scurtă comparație statistică între parlamentul actual al României și cel al SUA.

La Camera Deputaților, aveam la ora alegerilor o medie de vîrstă de 48 de ani, iar la Senat de 51 de ani.

Decan de vîrstă la Senat era Dinu Giurescu, 86 de ani, dar el a ales să demisioneze. La Cameră, cel mai bătrîn era Eugen Durbacă, 70 de ani.

În SUA, Senatul are o medie de vîrstă de 62 de ani, iar Camera Reprezentanților de 57. Cu 11, respectiv 9 ani mai mult decît la noi, în medie un deceniu bătut pe muchie.

23 de senatori americani sunt trecuți de 70 de ani, iar 32 de 60 de ani. Doar 14 sunt trecuți de 40 de ani și unul singur de 30. În Camera Reprezentanților, sunt 47 de septuagenari și octogenari, 137 fiind săriți de 60 de ani. Doar 76 de membri sunt săriți de 40 de ani și doar 31 de 30 de ani. Cei care își închipuie că octogenarii sunt elemente de decor se înșeală amarnic, decanul de vîrstă al Senatului, Dianne Feinstein (82 de ani) fiind, bunăoară, președintele puternicei Comisii de Intelligence a congresului.

Zeci de congresmeni americani au, la activ, peste 30 de ani de mandat. Destui depășind chiar 40, în frunte cu președintele comisiei juridice a Camerei, John Conyers, cu 50 de ani de mandat, la vîrsta de 85 de ani. Mai bătrîn cu un an decît Iliescu, și nu îl trimite nimeni, batjocoritor, la pensie, de ani și ani de zile.

În România, din păcate, s-a crezut mult timp că tinerețea ține loc de competență și de garanție a gîndirii neînchistate în principii comuniste ori securiste.

Ulterior s-a constatat, cu amărăciune, contrariul.

Locul politicienilor mai vîrstnici, școliți în universitățile de stat comuniste, a fost luat de tineri rulați pe bandă la ”Spiru Haret” și ”Dimitrie Cantemir” și cu doctorate luate la foc automat. Cazul Monicăi Ridzi, fostă dansatoare de bar care declara, la un moment dat, vreo cinci diplome universitare diferite în CV, e mai mult decît grăitor.
În plus, românii s-au trezit că locul comunisto-securiștilor a fost luat de odraslele lor, adică din lac în puț.
Dacă un fost comunist nomenclaturist putea fi un om născut și crescut în sărăcie și ridicat mai apoi grație partidului, beizadelele lor sunt născute direct în puf, cu guvernantă și Ferrari la scară. I-a sărit, deci, pînă și experiența parțială de viață grea. Singura competență ține de achitarea notelor de plată în Bamboo și de condusul cu 150 la oră.

Pe lîngă beizadele, o altă componentă majoră a politicii ”întinerite” o reprezintă amantele sub 30 de anișori ale greilor politici, cocoțate tot mai agresiv, de la un mandat la altul, în funcții din ce în ce mai importante, după ce își fac stagiul ca ”experte” parlamentare, șefe de cabinet ori consiliere.

În fapt, fenomentul întineririi a fost unul fals, complet artificial, care a avut menirea să promoveze în parlament și guvern indivizi găunoși, fără personalitate, marionete în mîinile adevăraților șmecheri ai politicii, care au înțeles la timp avantajul interpușilor.
Castanele fierbinți se scot cel mai grozav din foc cu mîinile altora, iar mîinile tinere sunt ideale.

Așadar, în prezent, după ce ne-am pricopsit în politică, în ultimele două mandate în special, cu tot ce are mai jalnic tînăra generație post-decembristă, se vorbește de o nouă primenire, de astă dată una radicală și puternic susținută de acțiunea binomului SRI-DNA.

Se insuflă că ne trebuie tineri curați, la alegerile de anul viitor.
Sunt curios de unde or să provină.

De cînd a intrat sub zodia lui Klaus Iohannis, ”președintele altfel”, și pînă în acest moment, PNL nu a raportat nici măcar o înregimentare de prestigiu în rîndurile sale. La fel și PSD.

Greii – bătrîni ori tineri – se duc, dar în locul lor nu apare nimic.

Partidele noi care se tot pritoceau, sub flamura lui Macovei, Tomac, Geoană, Neamțu șamd au amuțit.
Ultimele sondaje nici nu mai suflă despre ele.
Acum cîteva săptămîni, UNPR anunța intenția de a atinge un milion de membri pînă la alegeri, ceea ce înseamnă zeci de mii de noi înscrieri lunar. Nu s-a auzit de nicio înscriere pînă azi, doar de trimiterea în judecată a unor lideri naționali.

De unde va proveni ”noua clasă politică”?
Și dacă se vor găsi resurse, va fi ea altceva decît mai multă carne de tun? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. scapam de kaghebistii din politica, asta nu ii place psd-ului

  2. Atata timp cat „primenirea” politicienilor din Romania este facuta de americani prin metode sovietice sau nord-coreiene, rezultatul va fi un rateu absolut. Americani nu intelg nimic din realitatea comportamentului istorico-social al romanilor.

  3. @alcatraz,

    Bre p(r)ostacule, cu CIA-istii din poltica e mai bine? Pai noul PNL ce e, nu tot o factiune a FSN-ului lui Ion Iliescu?

  4. Domnule Iacob, chiar nu stiti de unde vor proveni?Vor fi bagati in fata „acoperitii”” si aventurierii sustinuti de interlopi, in completarea celor dovediti „”ascultatori „” pana acum.Un exemplu graitor este cel al lui Valcov:tanar, foarte instruit, promovat de PDL si finantat de interlopi.A fost lasat sa promoveze pana le cele mai inalte demnitati si ar fi fost protejat si in continuare daca nu se opunea FMI si sistemului corporatist protejat de binomul consacrat.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998