CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se pune de o coproductie liberala: actorii PNL si caii ALDE

1 comentariu / 2530 vizualizări / 12 ianuarie 2022

În timp ce lumea e cu ochii pe facturi, Kazahstan și Djokovic, politica mioritică se dezgheață un pic în plină iarnă și o pune de fuziuni și alianțe, de ai zice că intrăm în an electoral. PNL cu ALDE, PNL fără PMP, PNL cu Dreapta Liberală, PSD cu Pro România șamd. Numai Iohannis joacă tot mai singur.

Una dintre știrile de mic litraj ale momentului e despre fuziunea PNL cu ALDE, partidul creat de Călin Popescu Tăriceanu după despărțirea de PNL. Sursele noastre spun că liberalii o fac mai mult de nevoie, pentru că exista riscul real ca aldiștii să meargă la noul partid al lui Ludovic Orban, ceea ce ar fi consolidat, oarecum, poziția acestuia.
Pe de altă parte, partidul lui Tăriceanu rămas fără Tăriceanu de la alegeri încoace – a demisionat pentru a putea candida pe lista Pro Romînia fără a se mai reînscrie după alegeri în ALDE – are o mică zestre care ar prinde bine PNL: aleși locali, sedii, organizații locale. Ca în coproducțiile internaționale de la Buftea, pe vremuri: actorii străinilor și caii noștri.

Aceleași surse spun că fostul președinte a încercat să convingă partidul fondat de el să rămînă pe poziții pînă la viitoarele alegeri, după care ar fi putut forma o alianță la guvernare cu PSD, dar actualul lider, Daniel Olteanu, merge pe principiul ce poți face azi nu lăsa pe mîine, iar vrabia din mînă nu se dă pentru cioara de pe gard. Cîteva funcții prin companii de stat și fuziunea e aranjată.
PNL anunță, totodată, prin Rareș Bogdan, și fuziunea cu partidul Dreapta Liberală, condus de afaceristul Viorel Cataramă, alt liberal cu ștate vechi plecat acum cîțiva ani după oarece neînțelegeri cu fosta conducere.

Nu la fel de bine merge relația PNL cu PMP, liderul Cristian Diaconescu dînd azi un comunicat nervos în care dezminte absorbția formațiunii sale de către liberali.
”Cât timp voi fi Președintele PMP, nu voi permite ca ambițiile individuale ale câtorva să predomine interesului colectiv al PMP; Oricine nu reușește să accepte său să înțeleagă poziționarea actuală a conducerii PMP este invitat să își dezvolte propria cale, în afara structurii de partid” mai zice el, un fel de invitație indirectă pentru grupul Eugen Tomac să-și ia valea din partid.

Despre partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, nu prea se mai aude nimic de la o vreme, probabil în așteptarea legalizării la tribunal. Care poate veni și peste un an și ceva.

O situație mai complicată se înregistrează în PNL, unde prezența lui Florin Cîțu la conducere nu prea mai e agreată de nimeni. Se vorbește prin unele zone de congres extraordinar, dar fostul premier are un mare avantaj: consultanții partidului, conform datelor noastre, au atras atenția că un nou congres, extraordinar de data asta, după mascarada care a durat patru luni, anul trecut, ar putea fi lovitura de grație dată imaginii unei formațiuni aflate, oricum, în cădere liberă în sondaje.
Astfel că perspectiva unui congres în prima jumătate a anului este extrem de redusă; în plus, greii partidului nu sunt confortabili că locul lui Cîțu ar putea fi luată de generalul Nicolae Ciucă, astfel că, deocamdată, actualul lider nu își vede scaunul în pericol.
La PSD, deocamdată, e liniște. Ceva valuri face posibila fuziune cu partidul lui Ponta, dar social-democrații nu se grăbesc, prima grijă fiind menținerea procentelor din sondaje, care au început să alunece după intrarea la guvernare. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Hait!… cumva o “coproductie liberala” cu ceva sprijin d ela servicii?!
    https://www.cotidianul.ro/despre-reactia-noii-securitati-si-scrisoarea-cotidianul/

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998