CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se radicalizeaza romanii

0 comentarii / 1325 vizualizări / 20 decembrie 2011

Atunci cand mecanismele democratice s-au anchilozat sau cand ele au fost reduse la minimum de o autocratie care se vrea dictatura, cetatenii unei tari incep sa actioneze ca niste radicali liberi. Au loc asa – numitele revolte spontane, care se pot transforma in stari revolutionare sau in stari anarhice. Se poate ajunge la un razboi civil si la disolutia statului. Ne aflam intr-un asemenea moment. Iar ceea ce se vede in strada nu este o simpla conjunctura legata de implinirea a 22 de ani de la evenimentele din decembrie ‘89.
“Iesi afara, javra ordinara”, “Jos Guvernul”, “Demisia, demisia”, “Nu va fie frica, ca Basescu pica”. Iata cateva dintre lozincile scandate de protestatarii din Piata Victoriei. Este adevarat, pentru moment, acestia sunt putini. Si le poate fi pusa in carca dorinta de a-si perpetua niste avantaje pe care legea le-a conferit pana in prezent revolutionarilor. Dar nu aceste trasaturi sunt importante. Ci continutul mesajelor pe care ei le transmit.
Este la fel cum s-a intamplat si in 21 decembrie 1989, in fata Intercontinentalului. Am avut sansa unica ca, impreuna cu doi confrati ziaristi, sa asistam la intreaga demonstratie. Nu avem pretentia sa fi fost vreunul dintre noi participanti directi. Ne-am facut pur si simplu meseria fara sa stim daca rezultatul va putea fi vreodata valorificat. Am notat atunci, cuvant cu cuvant, ceea ce strigau putinii demonstranti aflati in fata Intercontinentalului, consemnand si orele si minutele. Evolutia in ceea ce priveste aceste mesaje era uluitoare. La inceput, in cursul dupa – amiezii, oamenii cereau paine, perestroika si caldura. Mai tarziu, au inceput sa ceara democratia. Abia inainte sa se traga in protestatari, acestia au scandat “Jos comunismul”. A fost momentul de declic. O istorie intreaga a fost parcursa cu repeziciune, la nivelul mentalului colectiv, in numai cateva ore. (Sorin Rosca Stanescu)

Mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998