CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se rupe umbrela FMI?

0 comentarii / 2034 vizualizări / 8 decembrie 2014

Daca se rupe, exista temerea, in unele cercuri politice sau chiar financiare, ca Romania se va imprumuta mai scump de pe piata internationala. Daca nu se rupe acordul cu FMI atunci, aceleasi personaje sustin ca vom beneficia, in continuare, de o asa-numita plasa de siguranta. Exista insa si pareri diametral opuse. Pe care eu unul le impartasesc.
Ce este Fondul Monetar International? O banca. O banca care actioneaza la nivel mondial. Care imprumuta unor state bani si apoi are grija sa-i recupereze. Cand ii imprumuta, ii imprumuta cu dedicatie. Cum s-a intamplat in cazul Romaniei. Cand douazeci de miliarde de euro s-au dus mai mult pentru sustinerea unor institutii bancare straine si deloc in directia stimularii economiei romanesti. Bancile s-au insanatosit – ma refer la bancile mama din marile capitale europene – in timp ce romanii au platit. De altfel, Fondul Monetar International a recunoscut ca politica sa in Romania a fost gresita. In cazul altor state si-a cerut chiar iertare, admitand faptul ca acolo a provocat esecuri si chiar catastrofe.
Una peste alta, Fondul Monetar International, care conditioneaza atat de sever modul in care functioneaza un stat, aparent in scopul de a avea garantia restituirii imprumutului dar, in realitate, pentru a face, de multe ori, jocurile unor state puternice, care sunt si cei mai mari contribuabili la Fond, se comporta ca o societate contabila. Cu alte cuvinte, vin, din cand in cand, contabili si ne spun ce sa facem si ce sa nu facem. Acestia nu au viziune si nimeni nu poate avea pretentia ca ar putea sa aiba asa ceva.
In consecinta, alaturi de Fondul Monetar International avem, intr-adevar, o siguranta. O siguranta ca vom trai relativ la fel. Aceasta este stabilitatea pe care ne-o confera acordurile cu Fondul. Fara Fond, fara acordurile cu Fondul Monetar International suntem liberi sa facem ce ne taie capul. Este adevarat, suntem liberi sa facem si prostii. Dar, in masura in care exista sau va exista un Guvern cu viziune, alcatuit din adevarati barbati de stat, care gandesc pe temen lung si in interesul natiunii, exista si sansa de a imprima Romaniei un ritm ridicat de dezvoltare. Ce alegem? (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998