CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Se schimbă graniţele

26 comentarii / 5371 vizualizări / 22 septembrie 2022

Cele câteva fraze, altfel banale, spuse şi de alţii în ultimul an, ale profesorului Andrei Marga în legătură cu „graniţele nefireşti” în care se găseşte Ucraina lui Volodimir Zelenski au produs un adevărat cutremur. Atât în România, cât şi în Ucraina şi în Rusia. Şi chiar în Occident. Dar observaţiile lui Andrei Marga nici măcar nu au fost complete, a pierdut din vedere alte teritorii româneşti răpite de sovietici, Hotinul, Herţa şi cele trei judeţe din Basarabia istorică (Bugeacul), cu Ismail, Cetatea Albă, Chilia Nouă, Reni, Bolgrad, Arciz, Tatarbunar. Ca şi cele 13 sate româneşti din Transcarpatia (50-60 000 de români) şi cei peste 2 000 de volohi din vestul Ucrainei, dintre care 1 200 de copii.

A fost sau nu dinainte pregătită întrebarea pusă filosofului Andrei Marga la târgul de carte de la Alba Iulia ? Este cineva în spatele fostului ministru al Educaţiei, ministru de Externe, rector al UBB Cluj-Napoca şi fost preşedinte ICR ? Nimeni nu are răspunsul la aceste întrebări care totuşi s-au pus.
Bogdan Tiberiu Iacob, pe site-ul inpolitics.ro, eu însumi la Gold FM şi „crocodilul” Ion Cristoiu chiar am plusat: Andrei Marga poate fi un candidat la preşedinţie din partea naţionaliştilor, suveraniştilor şi patrioţilor atâţia câţi mai există. Vladimir Tismăneanu (de la Washington), Teodor Baconschi, Adrian Cioroianu (foşti miniştri de Externe şi ei) şi destui alţii au sărit ca arşi : „Marga Calorifer” e agentul Rusiei! (Vladimir Tismăneanu)
Cine are dreptate ? Oricât de neplăcut ar fi să o recunoaştem, ceva dreptate are şi „cominternistul” Vladimir Tismăneanu. În actuala configuraţie geopolitică, cu SUA partener strategic al României, Andrei Marga nu are nici o şansă să devină preşedinte. Dar dacă se schimbă configuraţia ? Dacă Bucureştiul va intra în zona de influenţă a Moscovei, Andrei Marga poate deveni preşedinte. Are profilul potrivit. Mult mai potrivit chiar decât ultimii preşedinţi, de la Ion Iliescu până la Klaus Iohannis. L-ar reedita pe dr. Petru Groza !
De ce a interesat atât de mult declaraţia lui Andrei Marga de la târgul de carte de la Alba Iulia, mai ales în Rusia şi în Ucraina? E foarte simplu : această declaraţie conţinea implicit ideea că Ucraina a pierdut sau, oricum, va pierde războiul cu Rusia. Doar în acest caz Ucraina ar putea fi împărţită. În plus, Rusia e interesată să nu fie singura care îşi adjudecă părţi din Ucraina (fostă sovietică). Doreşte să implice şi Polonia, Ungaria şi România. Ipoteza că Ucraina a pierdut sau va pierde războiul e total inacceptabilă în Occident, mai ales în SUA, ca să nu mai vorbim de Ucraina.

Coincidenţa în timp a declaraţiei lui Andrei Marga cu declanşarea referendumurilor din cele patru regiuni azi încă ucrainene dar în cea mai mare parte ocupate de armata rusă, ca şi declaraţiile despre un viitor mare război apropiat ale preşedintelui sârb Vucic la ONU pot pune pe oricine pe gânduri. În ce piesă de teatru mondial am intrat fără să ne dăm seama?

Într-un articol foarte recent, excepţionalul artist Eugen Mihăescu, într-o frumoasă limbă română („Parabola orbilor”, solidnews.ro, 22.09.2022), face în treacăt o predicţie sumbră: într-o nouă configuraţie geopolitică, după negocieri de pace, graniţa dintre Est şi Vest ar putea fi fixată pe Munţii Carpaţi – o situaţie evocată în multe planuri anterioare de împărţire a Europei. Lucru pe care marele artist nu-l doreşte, dar de care se teme.

Petru Groza ar fi cel care a obţinut, după convorbiri personale cu I.V. Stalin, ca Transilvania să se întoarcă întreagă la România. „Instalarea la 6 martie 1945 a guvernului prosovietic condus de Petru Groza a fost preţul plătit de România pentru a grăbi reinstaurarea administraţiei româneşti în Ardealul de Nord. Desigur că sunt tăntălăi cei care îl înjură pe Petru Groza din simplul motiv că ei s-au săturat de România” (Mircea Maliţa – „Istoria reală dincolo de propagandă”, huhurez.com, 24.08.2013). Andrei Marga, transilvănean, se regăseşte în exact aceeaşi poziţie cu Petru Groza în 1945. Ca transilvănean, nu va putea conduce România, chiar reunificată (cu Basarabia, Bucovina de Nord, Hotin, Herţa, Bugeac şi, eventual, o parte din regiunea Odesa), dar fără Transilvania. Pentru că asta i-a cerut Petru Groza lui Stalin. El, ca transilvănean, putea conduce România doar dacă Transilvania se întorcea întreagă la România. Dar are Andrei Marga prestigiul lui Petru Groza din 1945? Şi mai are Vladimir Putin autoritatea lui Stalin pentru a lua asemenea decizii istorice?

Desigur, toate ideile exprimate mai înainte sunt simple speculaţii care nu ar trebui să se traducă în realitate. Dar referendumurile din Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, dintre 23 şi 27 septembrie, vor schimba serios harta Europei. Occidentul va fi pus în faţa faptului împlinit. Şi astfel, marele vals al frontierelor va putea începe. Mai ales în caz de mare război. (Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

26 Comentarii

 1. Să punem şi Insula Şerpilor pe listă?

 2. Da, aveti dreptate, stimate Mondialu

 3. Petru Romosanu, ce rezultat credeti ca ar avea un referendum in Transilvania ?
  Referendum de desprindere de Romania ?

  • Stimate, Domnule,
   Nu va fi nici un referendum pentru Transilvania. Romanii sint larg majoritari pe acest stravechi pamint romanesc. Si asta de secole…

   • Pământul o fi străvechi, referendumul poate fi organizat după o emigrare în masă. Cu urna mobilă, din Covasna pân’ la Tisa, trebuie să iasă cifrele.
    Nu spune nimeni să facem referendumuri ca în Elveția. Referendumurile sovietice sunt mult mai rapide și eficiente.

    • Iar a luat-o ma-ta in toate gaurile si delirezi prin toate gaurile ca nu ti-a dat destiul cacat ca sa nu-ti mai ghioraie matzele de foame

     • Vasilica Militaru posteaza diversionist si provocator sub diferite nume de ani de zile

 4. Domnul profesor Andrei Marga a încercat să schimbe porțile prostiei din România și nu i-a ieșit. Proștii s-au isterizat și mai tare. Mai grav este faptul că acei tăntălăi care ne conduc se înarmează pe banii românilor Da, cu arme adevărate care ucid oameni. Ei au intrat în jocul nebun al criminalului de Putin. Ei se înarmează pentru că România ar putea fi atacată de Rusia ca să le răpească noi teritorii – teritoriile românești din Ucraina. Lor le este frică de idealul absurd că Rusia lui Putin va ocupa teritoriile românești de peste granițele actuale și le va retroceda forțat României. Iar pentru că așa ceva nu trebuie să se întâmple este nevoie musai de ceva arme israeliene (din informații pe surse astea au și protecție divină!). Adicătelea, noi ne apărăm interesele și nevoile și țara, adicătelea apărăm râul și ramul „românesc” … din Ucraina. Noi ne înarmăm cu arme ucigașe pentru pace. Și toate eceste nebunii criminale pe spinarea amărâtului de român. De ce nu?

  • Plimbă ursu!

   • Se estimează că în ultimul sfert de veac vânzările israeliene de armament în România au depășit 1 miliard de dolari. Cu adevărat, românilor nu le rămâne de făcut decât să plimbe ursul.

    • Verşi delir în valuri, mai ales la 3-4 noaptea (ca azi noapte), când te apucă. Ai pus înarmarea României pe seama ”provocării lui Putin” pentru că eşti razna cu capul. Nu Putin a început „jocul”, cum spui murdar: „jocul nebun al criminalului de Putin“, căci eşti în toate privinţele duplicitar şi trebuie să pupi în cur musai şi regimul statului paralel dirijat din Occident, să ştie că eşti de fapt cu ei.
     Planurile de a provoca si apoi de a distruge Rusia sunt de mult deconspirate ca aparţinând unor centre din SUA, precum Stratfor / George Friedman şi Rand Corporation (organizaţii de planificare şi de lobby evreieşti în combinaţie cu CIA).
     Rusia e cea care a fost provocată şi atrasă de 20 de ani în ceea ce se întâmplă acum.
     Şi nu din cauza Rusiei se înarmează România de peste 20 de ani din SUA şi din Israel, delirantule, ci pentru că cineva din Vest planifică războiul pe cale de escaladare acum.
     Lăutărismul din tine face ca, în loc de cunoaştere, să bagi la înaintare sforăituri goale: „porțile prostiei din România”, „tăntălai care ne conduc“, „mai grav este faptul că“ (stereotip specific ţie după care bagi întotdeauna, logoreic, nişte prostii).

     • Căci ei nu pricep niciodată aproape nimic, doar devin şi mai vehemenţi şi înfierbântaţi

    • Ba Asociatia Vasilina Neamu Prost, esti extraordinar de plictisitor cu vomitaturile tale anti rusesti si antiromanesti.

     Du-te ba tataie in Fuckraina si lupta impotriva Russilor, daca te simti nedreptatit.

     Vezi insa sa nu puna Cecenii mina pe tine.
     O sa te puna aia sa zbieri toata ziua „Akhmat Sila si Allahu Akhbar” si-o sa rozi la oase de berbec pina o sa behai si-o sa-ti creasca coarne

     • Confirmi că domnul profesor Andrei Marga a încurcat mințile proștilor. Toți au sărit să afirme că nu vor război. Dar Andrei Marga n-a pomenit despre cucerirea prin forță armată a unor teritorii românești. O întrebare suplimentară pentru proști: „Care au fost condițiile impuse Ucrainei înainte de a le acorda sprijin militar?”. Nici o concesie făcută etnicilor români din provinciile românești. Nici una!

     • Esti pe prostie maxima si abureala deliranta si „confirmi” asta permanent. Ii face pe altii prosti, pe romani, ca nu au raspunsuri la intrebari la care tu pretinzi ca ai din cer, dovedind ca esti doar un sonat plecat pe coclauri cu sorcova. De unde stii tu ca s-au pus conditii impotriva romanilor pentru ajutorul militar dat Ucrainei? Cand faci prea tare pe desteptul, „confirmi” ca esti un prost. De ce ar fi pus Vestul conditii, cand e clar ca a vrut un razboi total impotriva Rusiei cu orice pret, fara conditii.
      Esti pe delir maxim.

    • daca nu vrei cu ursu. Du-te cu vaca pe coclauri, pe unde ti-e si mintea.

    • Ia si o oaie, atunci. Stii tu ce sa faci cu ea.

 5. […] Autor: Petru RomoşanSursa: inpolitisc.ro […]

 6. Ucraina nu a pierdut nimic… nimic din ceea ce, oricum, nu mai avea (era, de mult, datoare vanduta si cu datoria suverana cumparata de altii).
  Europa, insa… a pierdut totul!
  Un aspect – mult prea putin discutat – priveste asa numita industrie a “frigului”!
  Toti suntem cu gandul la cum ne vom incalzi iarna aceasta… intrebarea, la fel de importanta – nepusa in oficioasele zilei – este alta: cum ne pastram mancarea!?
  Una dintre cele mai mari consumatoare de energie este industria frigului (frigiderele, doamnelor si domnilor), dar nu va grabiti sa va ganditi la cele de acasa, ci la mega depozitele tampon – care pastreaza alimentele, pana ajung ele la raft – la vitrinele reci din hipermarketuri si supermarketuri… si tot asa!
  In Germania – oare de ce!? – deja se vorbeste de penuria de alimente ce va sa vie! – nu vorbesc de granele neprelucrate, ramase blocate prin te miri ce porturi (sau ajunse la adevartii lor proprietari: Cargill, Monsanto etc. etc), ci de produsele ce necesita depozitare la rece (legume, fructe, mezeluri, lactate, carne etc).
  Societatea asta a noastra, zisa si moderna, este dependenta de energie!
  Foametea abia de aici va porni! De pomana ii ceri consumatorului casnic – sub amenintarea unor facturi imposibil de achitat, la parametrii medii anteriori – sa isi reduca consumul… costurile cu depozitarea alimentelor, pe lantul de aprovizionare, ne vor aduce la sapa de lemn… pe toti!
  Da, poate ca mancam prea mult – dovada flagelul incidentei obezitatii, dovada risipa de alimente (din Europa, nu din Africa!); poate o rezolvam si pe asta, cu aceasta ocazie…
  Dar, daca asta vibse pre prea putin, hai sa mai introducem un consumator, in ecuatie… sistemele de sanatate!
  Hai sa decuplam pacientii de la liniile de oxigen, hai sa vedem cum va fi cand nu ne vor mai muri rudele, in spitale, din cauza infectiilor nosocomiale, ci pentru ca nu ne-am mai permis sa tinem in priza toata aparatura ce le-ar fi salvat vietile acelora dintre noi sau ai nostri, care au avut ghinionul sa se imbolnaveasca!
  Am aruncat un continent, in aer, pentru nimic!
  Da, uneori, trebuie sa sacrifici… dar sacrifici acel ceva de care nu ai nevoie!
  Nu vorbesc ca Ukraina este un stat artificial creat de aceeasi care astazi ne duc, pe toti, in prapastie!… asta este irelevant! – iar Prof. Marga nu a facut decat sa ne aduca aminte de 1917 (pentru aceia care nu au avut timp sau dispozitie – sau chemare – pentru istorie, asta este anul in care LENIN si URSS au creat acest stat, pentru care noi toti, din Europa, ne distrugem “our way of life!”… USA dixit!). V-as pune in discutie o chestiune mai simpla: redefinirea granitelor!
  Cand Europa si America – sau America si Europa, nu ca ar conta! – au decis, post CSCE/OSCE sa redeseneze granitele… cutia Pandorei a fost (re)deschisa! – vedeti Republica Kosovara
  Ca a fost pe acest continent, ca a fost in Asia sau in Africa… realitatea a ramas si ramane aceeasi!
  Am redesenat granitele post WW II!? Le-am redesenat! Am acceptat sa incalcam cele stabilite la Helsinki, in 1973!? Am acceptat!
  Au aparut state noi pe harta Europei!?
  Au aparut!
  Asa ca, lucrurile sunt simple: am mai dat, vreodata, foc lumii pentru o tara?! – fie ea si artificial creata acum un secol? – ca si daca le convine sau nu unora, Ukraina abia ce-a aparut in 1917!
  Vrem sa ne sacrificam copiii pentru viitorul unora de care nu ne-a interesat niciodata!?!?!? – ca din 1917, pana in 1991, Ukraina a fost sovietica si burdusita de armele nucleare ale URSS, amenintare pentru noi toti! – deh, erau pe frontiera cu Vestul si aproape ca putea trage cu prastia ogivele lor nucleare!
  Ce cauta Europa in razboiul asta!?
  Eram bine, ne gandeam cum sa facem o poiltica externa si de securitate comuna – noi astia de pe acest continent – ba chiar discutam de un NATO al nostru, european… cand colo, ce sa vezi?!
  In 7 luni, ne-am dus in cap!
  Nu America traieste realitatea acestui razboi, ci noi, europenii!
  A pierdut America ceva?!… Nicidecum!
  Dolarul a redevenit moneda de schimb, in EUROPA!!!, SUA ne vand armele lor – uitati de educatie, de sistemele de sanatate, de bunastare… e musai sa va inarmam, ca vine rusu’ peste voi (azi Ukraina, maine Moldova, Romania, Polonia etc.)! -si, uite asa, energia a devenit un lux, iar industria europeana, in ansamblul ei, este in faliment!
  Dar, nu-i asa, Marga este putinist si, oricine vede si altceva, e asijderea!
  Daca Europa – prin cei cativa bezmetici de o ghidoneaza – nu isi vede interesul si nu se decupleaza de la asa-zisul frate mai mare… cand se va trezi, probabil, va fi fost prea tarziu pentru noi toti!
  Si de-ar avea aia dreptate, de peste Atlantic, tot nu merita sa ne dam foc!… daca exista “the American way of life”… sa nu uitam ca exista si “our European way of life!” – mult peste al lor, din toate punctele de vedere!
  O tara care accepta sa aiba ca presedinte pe unul care nici nu stie pe ce lume traieste – Biden… Joe Biden – este o tara care nu are cum sa vada ce se intampla cu un intreg continent, cu atat mai putin sa ii pese de acesta!
  Cum Dumnezeu putem sa lasam 300 de milioane sa conteze mai mult de 500 de milioane de suflete!?
  Iar, in loc de post-scriptum, hate-rilor alora cu mii de nume si identitati, de pe acest site (si multe altele): nu va grabiti sa aruncati cu mizerii, ci incercati sa ganditi unde am ajuns in 7 luni – dupa cum spuneam – dar, mai ales, incotro ne indreptam, impinsi fiind de altii!!!

  • Cata inutilitate de vorbe goale pentru a spune nimic nou si ceea ce stie toata lumea deja, de luni de zile.

   • Sunt Cornel Dan Niculae și spurc pe toată lumea

    • Şi tot o mizerie este mai tot la tine,V.M., şi când defăimezi cu parşivenii Biserica Ortodoxă Română şi te pretinzi şi semnezi „preotul Neamului Românesc“ (tot fals).

    • si postezi diversionist si provocator, dupa cum ti-e si caracterul, josnic.

   • El mânjeşte imaginea cui vrea el, de la Biserica naţională la patriarhul Daniel şi până la nişte amărâte de călugăriţe de la mânăstirea Paltin sau la simpli credincioşi. Falsifică totodata istoria românilor pentru a putea aduce acuze unor eroi naţionali, deşi se pretinde „Preotul Neamului Românesc”, fiind fals preoţit de Varsanufie Solopov din Ucraina, de la „Biserica KGB”.

 7. Pe lista teritoriilor rapite Romaniei trebuie puse Transilvania dintre actuala granita si Tisa, Timocul, Cadrilaterul…

 8. „Coincidenţa în timp a declaraţiei lui Andrei Marga cu declanşarea referendumurilor din cele patru regiuni azi încă ucrainene dar în cea mai mare parte ocupate de armata rusă, ca şi declaraţiile despre un viitor mare război apropiat ale preşedintelui sârb Vucic la ONU pot pune pe oricine pe gânduri.” Sa fie folosit in orb Andrei Marga de rusi ? De Germania ? Intr-adevar nimeni nustie…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998