CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9219 RON UP | 1 USD = 4.6021 RON UP | 1 GBP = 5.6180 RON UP

Se sfârșește Liviu Dragnea?

2 comentarii / 2719 vizualizări / 31 august 2018

Propaganda anti-PSD e din nou în mare fierbere. Se spune din ce în ce mai insistent că vine sfârșitul lui Liviu Dragnea. Cum anume vine, nu o mai spune nimeni. Dar nu e nici greu de înțeles. Am putea afla prin eliminare. Eliminând pur și simplu scenariile văzduhiste. Și se mizează iar pe declanșarea unei puternice emoții colective. Care a cam fost tratată în 1 august. Căderea lui Dragnea plus emoția colectivă ar fi de natură să pună capăt dominației PSD. Și să aducă la putere forțele anti-PSD. Întrebarea e cum? Și ce ar putea face mai bine sau mai puțin rău aceste forțe? Să mergem pe urma acestui scenariu.
Este evident că Liviu Dragnea nu poate fi doborât în niciun fel până una alta din interiorul PSD. Pentru că a avut abilitatea de a se supune unui plebiscit. Este primul și, dacă nu mă înșel, singurul președinte de partid ales de toți membrii. Nu într-un congres. Nu de reprezentanții acestora. Ci de toți posesorii de carnet PSD. Nu poate fi dat jos, indiferent cât ar vrea unii sau alții, decât în același fel. O treabă extrem de greu de făcut. Cel puțin sub aspect tehnic.
Până atunci, adversarii săi se pierd în speculații. Ultima este că Gabriela Firea ar fi capabilă să-l întoarcă cu roțile în sus. Chiar dacă ar încerca, nu ar avea nicio șansă. Din motivul explicat mai sus. Dar, admițând că ar exista un conflict de o asemenea magnitudine între cei doi, este la fel de adevărat că nici Firea nu poate fi întoarsă cu roțile în sus de către Dragnea. Pentru că are de partea ei voturile bucureștenilor. Este al doilea om după președintele Klaus Iohannis cu un număr atât de mare de simpatizanți. O piesă mult prea prețioasă din tezaurul PSD.
Dacă Firea nu-l poate da peste cap pe Dragnea, cu atât mai puțin ar putea să o facă Ecaterina Andronescu. Care nici măcar nu are această intenție. Acest lider experimentat al partidului nu a făcut altceva contestându-l pe Dragnea și solicitându-i demisia printr-o scrisoare deschisă decât să se poziționeze astfel încât, la o adică, să poată țâșni din pluton preluând conducerea PSD.
Odată eliminate aceste scenarii, precum și scenariul tocmai consumat al unui fel de insurecții săvârșite prin luare cu asalt a Guvernului de către o mulțime uriașă de oameni, ce ne mai rămâne? Un singur lucru. Eliminarea lui Dragnea cu ajutorul instanțelor de judecată. Cel mai devreme se poate întâmpla în toamna acestui an. Adică exact așa cum preconizează gurile rele. Orice condamnare a lui Dragnea, nu contează dacă pe drept sau pe nedrept, și nu contează nici cât de aspră e pedeapsa, îl aruncă automat după gratii. Pur și simplu pentru că mai are o condamnare. Dacă se întâmplă asta, nu mai este nevoie de niciun plebiscit. Pur și simplu se va schimba întreaga conducere a partidului. Când pleacă Dragnea, pleacă cu echipă cu tot. Dragnea după gratii, echipa în afara gratiilor.
O asemenea eventualitate îi dă fiori lui Dragnea. De frică. E omenește. Dar îi dă fiori și frontului anti-PSD. De bucurie. Din nou, e omenește. Numai că fiorii dintr-o parte și din alta nu țin loc de rezultat.
Rezultatul preconizat de frontul anti-PSD în frunte cu Klaus Iohannis nu înseamnă neapărat că principalul partid împreună cu ALDE vor pierde puterea. În definitiv, dacă majoritatea parlamentară nu se destramă, chiar dacă se prăbușește Dragnea, chiar dacă la vârful PSD vine o altă echipă, chiar dacă această altă echipă nu mai acordă susținere Guvernului Dăncilă, chiar dacă se prăbușește și Guvernul Dăncilă, asta nu înseamnă nicidecum că la Palatul Victoria ar urma să vină reprezentanți ai frontului anti-PSD. Am putea asista în acest scenariu la instalarea unui al patrulea Guvern al aceleiași majorități. Iar Klaus Iohannis, indiferent de câtă cerbicie ar da dovadă, nu se va putea opune.
Și atunci, în locul unui guvern destul de bumbăcit și al unui președinte PSD stigmatizat arătat cu degetul în piața publică, vulnerabilizat în exterior, actuala Opoziție s-ar putea trezi cu un guvern proaspăt și cu un PSD revigorat. Prin urmare, orice asalt împotriva majorității PSD plus ALDE trebuie să țină cont cu luciditate de această realitate.
Dar de ce se întâmplă astfel? De ce PSD plus ALDE nu pot fi date la o parte cu niciun chip?
În primul rând pentru că aceste partide au în spate voturile românilor. Iar dacă nu mai sunt legitme cele două partide, pentru că nu s-ar mai bucura de susținerea populației, atunci acest lucru trebuie dovedit. Nu ar putea fi dovedit decât prin alegeri anticipate. Dar alegeri anticipate parlamentare nu pot fi făcute decât dacă se prăbușește Guvernul Dăncilă iar Kaus Iohnnis, încălcând Constituția, refuză să nominalizeze un nou prim-ministru al majorității. Și nominalizează pe alcineva. De două ori. Iar majoritatea parlamentară nu se lasă. Și respinge tot de două ori un guvern al minorității. Nu e imposibil, dar e extrem de greu de presupus că se va ajunge la un asemenea scenariu. Pentru că atunci și PSD îl poate suspenda pe președinte. Iar criza politică ar fi totală. Și va fi pusă în cârca lui Klaus Iohannis.
Prin urmare, electoratul nu poate fi testat decât prin anticipate, iar anticipatele parlamentare nu prea pot avea loc. Și atunci ce mai rămâne? Păi mai rămâne ceva. Anticipatele prezidențiale. În definitiv, dacă frontul anti-PSD crede că este atât de puternic, dacă există convingerea că PSD plus ALDE nu se mai bucură de susținerea majorității populației, atunci un președinte cu adevărat curajos joacă cu demisia pe masă. Klaus Iohannis demisionează și în 30 de zile urmează să aibă loc anticipatele prezidențiale. Dacă le va câștiga cu un scor lejer, așa cum cred susținătorii lui, atunci într-adevăr vom avea un președinte hiperlegitim în persoana lui Klaus Iohannis, cu bateriile reîncărcate, și o majoritate parlamentară delegitimată. Abia în aceste condiții, Klaus Iohannis poate juca în mare forță și fără a risca prea mult.
Și, într-adevăr, în acest scenariu toamna lui 2018 ar putea aduce mari schimbări. Mai rămâne doar să răspundem la un fleac de întrebare. Este pregătit frontul anti-PSD să guverneze? Are acesta vreun plan și vreo strategie? Din păcate, răspunsul este „nu”. Iar acest „nu” demonstrează că PSD plus ALDE nu pot fi scoase de a putere. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Dupa atatea guverne PSD-ALDE catastrofice cred ca este momentul sa intelegem ca orice guvern de specialisti normali este foarte bun. Nu trebuie sa asteptam sa vina expertii ca sa inlocuiasca guvernarea PSD-ALDE, avem nevoie de un guvern de specialisti care sa-si doreasca sa reporneasca Romania. In momentul de fata cred ca avem suficienti astfel de specialisti in tara, sa avem incredere in ei si sa le dam sansa de a reface tara dupa acesti ani de colaps.

  2. As fi crezut-o pe d-na Firea ca este sincera si se gandeste numai la binele Capitalei, daca, mai intai de a declara ca Dragnea ii pune bete in roate la realizarea marilor proiecte ale domniei sale pentru Bucuresti, nu ar fi sugerat opiniei publice ca Jandarmeria romana si Ministerul de Interne nu au actionat corect si responsabil la protestele din 10 august a.c. Eu cred ca un om politic nu incearca sa decredibilizeze o institutie importanta a statului decat daca este iresponsabil sau este santajat/obligat sa faca asta. Bucurestiul a ramas in continuare un oras mizer si prost administrat si, d-na Firea, care nu a reusit si nu reuseste sa faca mai nimic, vede ca se apropie scadenta (alegerile) si incearca sa gaseasca un vinovat de serviciu –
    Dragnea!…. Guvernul ar trebui sa-i dea o lectie acestei doamne care nu are nici o jena in a calca pe cadavre – si, in cateva zile, prin Ordonante de Guvern, sa i se dea in primire tot ce a indicat in aceasta seara: Soseaua de centura, Metroul, Elcen-nul, caile ferate care traverseaza Bucurestiul, si tot ce mai vrea. Domnule Dragnea, nu ratati momentul si faceti presiune pe Guvern pentru a emite repede aceste ordonante de transfer a bunurilor si terenurilor respective. Este perfect legal, iar noi, cetatenii Capitalei, vrem sa o vedem pe dna Firea la lucru si nu pierzand vremea in cancanuri politice.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998