CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Se stringe latul in jurul gitului Monicai Macovei

1 comentariu / 4065 vizualizări / 3 iulie 2017

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat azi că are cunoștință de faptul că au existat vizitatori ai arhivei SIPA care nu dețineau certificate ORNISS. În funcție de promptitudinea ORNISS, în cîteva zile ar trebui să se afle respectivele nume.

”Eu ştiu ca au fost vizitatori în arhiva SIPA care nu aveau certificate ORNISS. Nu pot da răspunsuri de la mine, am făcut adresa la ORNISS să îmi dea nume, prenume, CNP al vizitatorilor şi acum, ajungând în birou, o să întreb în ce stadiu este răspunsul. Atunci voi trimite la procuror datele şi voi face public”, a declarat Toader.
Solicitarea către conducerea ORNISS a fost trimisă de ministrul Justiţiei la jumătatea lunii iunie, însă, spune acesta, că aşteaptă un răspuns mai repede de 30 de zile. Cât priveşte componenţa comisiei şi participarea unui membru CSM, Tudore Toader a afirmat că ”a doua zi când a fost adoptatată hotărârea de guvern spuneam că de principiu nu am nicio rezervă că un membru al Corpului Magistraţilor să facă parte din comisie. Erau cerinţe obligatorii, să aibă certificate ORNISS şi să fie detaşat timp de 3 ani la arhivă. Am făcut adresă către CSM prin care le-am solicitat să se consulte cu asociaţiile profesionale să caute pe cineva care să aibă certificat ORNISS să-şi dea acord să fie detaşat să facă parte din comisie. Scris nu am primit nimic, verbal mi-a spus că nu asta e dorinţa dânşilor de a detaşa la Ministerul Justiţiei, ci să se modifice hotărârea de guvern şi să se menţioneze ca un judecăror CSM face parte din comisie, care în fapt exprimă acelaşi lucru”.
Dacă informațiile difuzate de EVZ sunt reale, iar printre vizitatorii fără certificat ORNISS s-au numărat, în ianuarie 2005, Monica Macovei și Dan Tăpălagă, în cîteva zile aceștia ar putea ajunge în situația de a fi deferiți parchetului. Fostul ministru al Justiției ar putea intra, astfel, sub incidența Codului Penal, care spune, la art.305, că ”Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Sper sa se intample o data si o data si asta. Sa ajunga betivanca si barfitoarea neamului romanesc dupa gratii, unde de fapt ii este locul.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998