CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Secretele doamnei Ioana Petrescu

0 comentarii / 1561 vizualizări / 17 iulie 2014

In fine, misterul a fost dezlegat. Doamna Ioana Petrescu, ministrul Finantelor in ultimul Guvern Ponta, are secrete bine aparate. Secrete de stat. Pastrarea lor o impiedica sa le faca publice. Iar presedintele Romaniei ce este in definitiv? Este o persoana publica. Iata de ce, la Cotroceni, atunci cand a fost pusa in discutie reducerea CAS si posibilitatile reale pe care le are Executivul de a sustine aceasta masura, doamna ministru a tacut. Informatiile respective nu pot fi puse la indemana oricui. Poate ca nu a vrut sa-l jigneasca pe presedinte, in senul ca acesta nu ar fi o persoana indreptatita sa detina asemenea informatii. Poate ca pur si simplu a stiut ca acolo, la Cotroceni, se produce un spectacol filmat, destinat opiniei publice. Si, implicit, inamicilor acestei tari.

Cu o fina ironie, Alina Gorghiu, vicepresedinte si purtator de cuvant PNL, isi pune intrebarea daca doamna ministru al Finantelor ii imputa lui Traian Basescu faptul ca nu a obtinut un certificat ORNISS. Certificatul ORNISS este solicitat tuturor celor care au acces la informatii secrete. Poate ca doamna Ioana Petrescu are patalama la mana, in timp ce presedintele Romaniei nu are. Una peste alta, aceasta este explicatia pe care am auzit-o stupefiati miercuri seara, intr-un dialog simpatic purtat de Ioana Petrescu cu Mircea Badea. Asa sa fie? Daca da, exista doar doua ipoteze.

Prima este ca ministrul Finantelor a luat foarte in serios chestiunea cu pastrarea secretului de stat, subiect pe care il trateaza cu disciplina cazona si ca, fiind de buna credinta, are ezitari in a devoala oricarei persoane, fie ea si presedintele, informatii cu caracter special. Cum ar fi sursele de venituri ale statului, prevazute in Legea bugetului care totusi e publica. A doua varianta sau explicatie posibila este halucinanta. Nu de presedinte se ferea Ioana Petrescu, pentru ca atata lucru ar fi putut sa stie, ca presedintele are acces la orice fel de informatii, ci de publicul larg. Dar publicul larg nu participa la sceneta de la Cotroceni. Inseamna ca doamna ministru si-a dat seama sau a fost informata in prealabil ca totul va fi filmat cu trei camere la vedere si apoi distribuit, cu generozitate, opiniei publice de catre presedintele Romaniei. Iar opinia publica ar fi fost periculos sa afle care sunt sursele reale de venituri pe care se bazeaza Guvernul Ponta, pentru a acoperi o gaura financiara de mai multe miliarde de lei.

Daca asa stau lucrurile, atunci mai ajungem la o concluzie. Si anume ca Ioana Petrescu fie a avut o intuitie fenomenala, insusire nativa, dar si cultivata in scoli inalte, de specialitate, fie a fost pur si simplu informata ca dialogul de la Cotroceni va fi distribuit pe televiziuni.

Ei bine, cititorul randurilor de mai sus poate alege ce varianta vrea. Dar, indiferent care ar fi aceasta, ea ne conduce la aceeasi concluzie. Acolo, la Cotroceni, a fost montat un spectacol de circ. Care apoi a reverberat si a produs si produce in continuare valuri in societatea romaneasca.

De fapt, aceeasi doamna ministru, Ioana Petrescu, ne-a mai propus un scenariu. Care este si mai halucinant. Si anume ca reducerea CAS-ului, masura solicitata insistent de catre PNL si introdusa de acest partid in programul de guvernare USL, este luata nu numai cu intarziere de catre Guvernul Ponta, ci si in mod pripit, pompieristic si avand un scop propagandistic. Electoral. De ce afirm asta? Pentru ca doamna Petrescu, cu o sinceritate debordanta, dupa ce afirma ca „nu te joci cu secretele de stat”, ne mai spune si altceva. Ca, de fapt, respectivele secrete de stat nici nu exista. Din simplul motiv ca bugetul pe 2015 nu a fost intocmit. Nici macar sub forma de schita. Si de aceea nu se stie cat de sustenabila este legea. Si daca nu cumva ea va fi aplicata doar pe perioada campaniei prezidentiale, pentru ca domnul Ponta sa-i poata amagi pe oamenii de afaceri.

Si daca ma gandesc la acest aspect, atunci cred ca mai este necesar sa adaug ceva. Si anume ca, fiind vorba de un an electoral, un an in care, spre final, parlamentarii vor alerga in campanie si nu vor mai munci asa cum trebuie la Senat si la Camera Deputatilor, ar fi util, rational si benefic pentru tara sa primim proiectul Legii bugetului la timp. Adica la inceputul lunii septembrie. Dar nu-l vom primi. De ce? Dintr-un motiv foarte simplu. Opozitia i-a cerut demisia, pentru ultimele ispravi, doamnei Ioana Petrescu. Iar aceasta este suparata. Cum sa pregateasca, in aceste conditii, sub o asemenea presiune, Legea bugetului? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998