CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Secretele relatiei SUA – Basescu

0 comentarii / 1964 vizualizări / 29 martie 2011

Este absolut incendiar interviul realizat de Q Magazine cu domnul Silviu Craescu, oficial, angajat ani de zile pe post de administrator al Ambasadei SUA din Bucuresti, neoficial, indeplinind nenumarate alte atributii. O persoana care, in mod cert, asa cum rezulta din informatiile pe care le furnizeaza, a avut acces la multe secrete romano – americane. Daca ceea ce domnul Craescu declara, in acest interviu, este adevarat si daca un document WikiLeaks este si el adevarat, atunci domnul Traian Basescu poate fi suspectat de inalta tradare.
Relatiile Presedintelui Traian Basescu cu ambasadorii Statelor Unite au cunoscut trei etape. Si trei stari diferite. Intr-o prima etapa, pana la suspendarea lui Basescu, relatiile au fost foarte bune. Traian Basescu a oferit sprijin neconditionat Statelor Unite, in ceea ce priveste demersurile diplomatice ale Washingtonului in razboiul din Irak si intr-o serie intreaga de afaceri realizate de firmele de peste Ocean in Romania. La schimb, ambasadorii Statelor Unite l-au sustinut fatis pe Traian Basescu, intervenind uneori chiar brutal in a descuraja initiative ale partidelor din opozitie.
A doua etapa a demarat in ziua suspendarii lui Traian Basescu din functia de presedinte. Atunci, el a solicitat, dupa ce-si facuse curaj cu alcool, sprijinul Excelentei Sale, Nicholas Frank Taubman, ambasador, la acea data, al Statelor Unite la Bucuresti. Era o vizita inopinata, iar Traian Basescu este descris ca un individ speriat, slab, umil, cu lacrimi in ochi, asteptand langa un garaj sa fie invitat la reprezentantul presedintelui Statelor Unite in Romania. Din ratiuni pur politice si in schimbul unor promisiuni, in sensul favorizarii unor firme americane, Taubman l-a ajutat, si de aceasta data, pe Traian Basescu, dar se pare ca a fost ultima data.
In ultimul sau an de mandat si in al doilea mandat, Traian Basescu a devenit un fel de persona non grata pentru oficialii americani. De aceea, Basescu nu a fost invitat niciodata, sub administratia Obama, la Washington, in ciuda insistentelor consilierilor sai, ale sefului SIE si ale ministrilor de externe romani. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai multe pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998