CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Secretul suspendarii lui Traian Basescu

0 comentarii / 1257 vizualizări / 5 august 2010

Nu e niciun secret. Este precum un joc de sah in care protagonistii isi cunosc miscarile dinainte. Pana aproape de final. Ceea ce, totusi, poate ramane, inca, un mister este numele castigatorului.
Desi se vorbeste destul de mult despre cea de-a doua suspendare a Presedintelui Traian Basescu, si inca de catre cele mai avizate persoane, respectiv sefii partidelor din opozitie, momentul ales ramane, inca, o necunoscuta. Dar sa vedem, in cele ce urmeaza, care sunt informatiile cu un grad mare de certitudine. Prima, si cea mai importanta, se refera nu la motivul constitutional al suspendarii – din aceasta perspectiva, exista suficiente argumente si situatii care pot atrage o asemenea procedura – ci la momentul in care vor fi intrunite conditiile politice.
Cea mai importanta conditie politica a suspendarii este realizarea, de catre opozitie, a unei majoritati in Parlament. Acest eveniment nu poate sa aiba loc decat prin asocierea opozitiei cu UDMR, care, pana una alta, se afla cu arme si bagaje in tabara prezidentiala, ori in urma unei grave fracturi in PD-L. Ceea ce nu prea este previzibil in acest moment.
Cand si in ce conditii ar fi posibila o asemenea reasezare a planetelor? Momentul nu poate fi decat ulterior unei decizii politice majore de demitere a Guvernului Boc. Numai daca premierul Boc este adus in situatia, prin retragerea sprijinului politic si prin exercitarea de presiuni, sa demisioneze, sunt create premizele suspendarii lui Basescu. Pentru ca, abia atunci si numai atunci, se pune problema alcatuirii unui nou guvern, care nu poate fi validat decat de o majoritate parlamentara. Daca, in acel moment, opozitia reuseste sa construiasca o majoritate, ea se va opune desemnarii unui premier de catre Traian Basescu, propunand ea insasi un prim ministru. Refuzul lui Basescu poate atrage aplicarea procedurii de suspendare a acestuia. Urmarea ar fi un referendum. Si cum popularitatea actualului sef al statului este la pamant, probabil ca, de aceasta data, Basescu va fi demis si vor fi organizate noi alegeri prezidentiale.
O alta singura alternativa este o motiune de cenzura, incununata de succes, dar nici aceasta nu poate sa aiba loc daca, in prealabil, nu se schimba majoritatea.
Este simplu si este complicat in acelasi timp. Opozitia sta la panda pentru a forma un nou guvern, care, evident, ar debuta bucurandu-se, infinit, de mai multa credibilitate decat actualul guvern, stie ca nu poate face acest lucru decat prin suspendarea si demiterea Presedintelui, dar este constienta ca nu va ajunge acolo, decat fie cu sprijinul UDMR, fie cu sprijinul, inca si mai incert, al unei parti din PD-L. Confruntarea este amanata, daca ea va avea vreodata loc, pentru luna septembrie. De ce septembrie? Pentru ca atunci Basescu a anuntat ca va face o analiza a Guvernului.
Si iata cum pana si opozitia isi leaga sperantele intr-o suspendare a lui Traian Basescu, tot de Traian Basescu. Care, asa cum imi este usor sa anticipez, va fi omul care, atunci in septembrie, va prelua initiativa. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998