CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Secuii se infratesc cu italienii autonomi din Tirolul de sud

2 comentarii / 2139 vizualizări / 21 februarie 2019

Preşedinţii consiliilor judeţene Covasna, Harghita şi Mureş, care alcătuiesc Ţinutul Secuiesc, şi viceguvernatorul regiunii autonome Bolzano (Tirolul de Sud) din Italia au semnat, azi, la Sfântu Gheorghe o declaraţie de intenţie privind elaborarea unui acord de colaborare.

Ceremonia de semnare a fost precedată de o conferinţă Ţinutul Secuiesc – Tirolul de Sud, la care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, Sándor Tamás a remarcat că Ţinutul Secuiesc este atât ca teritoriu, cât şi ca populaţie de două ori mai mare decât Tirolul de Sud, însă în cele două regiuni raportul majoritate-minoritate, viaţa de la ţară şi trecutul istoric sunt asemănătoare. Istoria Tirolului de Sud a luat o întorsătură pozitivă doar după anii 1970, după legalizarea autonomiei teritoriale a provinciei. Politicianul a subliniat: pentru Ţinutul Secuiesc pacea etnică înfăptuită în Tirolul de Sud este exemplară, iar aceasta a avut drept rezultat şi un avânt economic.

Viceguvernatorul tirolez Daniel Alfreider a reamintit, conform Hirado.hu, că Tirolul de Sud şi-a obţinut autonomia teritorială după ce cauza a căpătat răsunet internaţional şi toată lumea şi-a dorit o soluţie paşnică.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Care „ținut secuiesc”?

  2. Care Tinut Secuiesc!? Cel din Evul Mediu!? Pai suntem in sec.21…si care secui! ? Cei 500 autodeclarati la recensamant!? Si de unde secuii sunt maghiari!? Caci nu sunt! Maghiarii sa isi vada lungul nasului aici in Romania! Sunt o minoritate mereu galagioasa si nemultumita ca nu mai au privilegiile de la 1438…A intarcat balaia bre!Respectati Constitutia tarii ai carei cetateni sunteti!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998