CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Securistii rai si securistii buni ai lui Basescu: ieri – Vosganian, azi – Melescanu

0 comentarii / 2098 vizualizări / 28 februarie 2012

În 2006, liberalul Varujan Vosganian nu a putut obține numirea într-un post important pentru că un fost spion ceaușist l-a prezentat ca ofițer acoperit al fostei Securități. În 2012, liberalul Teodor Meleșcanu obține numirea într-un post la fel de important, deși apărea pe aceeași listă cu Vosganian. Concluzia nu poate fi decît una: cel care a barat o numire, într-un caz, și a validat alta, în alt caz, adică Traian Băsescu, are ochiul format și știe să discearnă între securiștii buni și securiștii răi.

În octombrie 2006, reamintim, a izbucnit un scandal de proporții după ce fostul agent al DIE, Liviu Turcu, cetățean american, a prezentat într-un ziar autohton o așa-zisă listă cu 12 lideri politici care ar fi fost ofițeri acoperiți ai fostei securități. Era vorba de Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Mircea Coşea, Ioan Mircea Paşcu, Radu Vasile, Eugen Dijmărescu, Alin Teodorescu, Şerban Mihăilescu, Ilie Sârbu şi Gelu Voican Voiculescu. Plus Varujan Vosganian și Teodor Meleșcanu.

În cadrul campaniei sale de dezvăluiri, întinsă pe mai multe zile, Turcu, fost șef în cadrul DIE, a dezvăluit, între altele, că el, personal, a semnat pentru Teodor Meleșcanu ordine de misiune în străinătate.

În urma afirmațiilor sale nesusținute de probe, Varujan Vosganian a fost supus unei campanii uriașe de denigrare, în presa portocalie, și a renunțat să mai candideze la postul de comisar european pentru care fusese nominalizat de premierul Tăriceanu. Forfaitul său a însemnat vînt în pînze pentru Traian Băsescu, cel care s-a implicat ulterior în desemnarea lui Leonard Orban drept comisar.
Reamintim că, inițial, Băsescu o dorise comisar european pe Anca Boagiu, dar
dreptul de a nominaliza comisarul a fost revendicat de premierul în exercițiu, ceea ce a stîrnit furia Cotrocenilor.

Iată, că ceea ce i-a fost fatal lui Vosganian, apariția pe lista lui Turcu, nu îi clintește un fir de păr altui liberal, Teodor Meleșcanu, cel care e validat, azi, pentru șefia SIE.
Or, dacă lista lui Turcu e falsă, Vosganian a fost ”executat” incorect și gratuit, sub ochii aprobatori ai șefului statului, fără a fi beneficiat pînă în ziua de azi de vreo reabilitare; dacă ea e reală, atunci înseamnă că președintele acceptă numirea la cîrma unui mare serviciu secret a unui fost securist septuagenar – și încă unul care a spionat în Vest – deși principala luptă dusă în ultimii 22 de ani în materie de servicii a fost eliminarea foștilor securiști și înlocuirea lor cu persoane tinere, competente și curate.

Și asta, fără ca marii lideri de opinie ai societății civile ori condeiele portocalii să mai sară, isterizate, în sus.
Ceea ce înseamnă doar că președintele Băsescu are propria lui scară de valori morale, și știe să aleagă între securiștii buni și securiștii răi. Ori între ”ai lor” și ”ai noștri”. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998