CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Securistul Basescu: o bomba fasaita de un deceniu sau cum a descoperit RTV apa calda

0 comentarii / 2952 vizualizări / 1 octombrie 2014

Postul Romania TV amorsează o așa-zisă bombă politică, sub forma unor dezvăluiri făcute de foști lideri ai PD legate de colaborarea cu Securitatea a lui Traian Băsescu, numai că, din păcate, bomba respectivă e fîsîită de aproape un deceniu, de cînd scandalul s-a dat prima oară publicității.

Mai mulți lideri foști PD, între care Victor Babiuc, Alexandru Sassu și Bogdan Duvăz au povestit, aseară, la RTV, cum a recunoscut Traian Băsescu în fața conducerii partidului, prin 1997, că ar fi colaborat cu Securitatea.

Nimic nou, însă, cum pretinde postul tv amintit: dezvăluirea a fost făcută în premieră în decembrie 2005, de către cotidianul ”Național”, sub semnătura jurnalistei Nicoleta Vera, iar faptele au fost nițel altfel decît prezentarea lor de la RTV, probabil din cauza trecerii unui număr semnificativ de ani peste evenimentul relatat.

Concret, după izbucnirea scandalului „Lista lui Severin” și înainte ca legea Ticu să fie adoptată, conducerea PD, panicată de proporțiile scandalului, a convocat o reuniune restrînsă, la vîrf, în care s-a pus problema colaborării cu Securitatea a liderilor democrați. În absența președintelui de-atunci al PD, Petre Roman, – aflat în străinătate – ex-vicepreședintele Bogdan Niculescu Duvăz și-a rugat colegii care se știau cu musca pe căciulă să facă un pas înapoi, părăsind funcțiile pe care le dețineau în guvern, pentru a nu tîrî partidul într-un scandal și mai mare. Atunci a vorbit pentru prima dată Traian Băsescu despre legăturile sale cu fosta Securitate, lucru care a fost ținut, însă, la secret o lungă perioadă, o pată neagră în biografiile celor implicați, credem noi.
Întîmplarea avea să ”transpire” abia peste cîțiva ani.
Contatat de ”Național” în decembrie 2005, fostul lider al PD, Petre Roman a recunoscut evenimentele. „Cînd a apărut lista lui Severin eu nu eram în țară, dar a avut loc o ședință restrînsă la partid și Bogdan Duvăz le-a cerut să spună care mai are ceva de mărturisit ca nu cumva partidul să fie tîrît în vreun scandal. Și atunci Traian Băsescu le-a zis „știți, eu am o problemă: am lucrat cu ăștia (Securitatea – n.r.), am fost obligat, dar nu am făcut poliție politică”. Nu a dat detalii suplimentare, iar cînd m-am întors eu în țară povestea era deja îngropată. A rămas suspendată”, a povestit Petre Roman. Povestea a fost confirmată în 2005 și de Bogdan Niculescu Duvăz, care, în plus, a opinat că Traian Băsescu „nu putea să fie la Anvers fără să aibă un gir, ca să nu zic mai mult, al Securității de atunci”. „Problema în acest subiect este că nu se poate face un raport clar între obligațiile sale de serviciu și cît anume l-a ajutat colaborarea cu Securitatea în meserie pe Traian Băsescu”, declara atunci Bogdan Niculescu Duvăz. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998