CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Securitatea ar muri de invidie: mega-proiecte imobiliare pentru serviciile secrete

0 comentarii / 2216 vizualizări / 18 martie 2011

Regimul Traian Băsescu este ferm decis să își asigure susținerea armatei, poliției și serviciilor secrete pentru vreo două-trei generații de aici încolo, altfel nu se explică uriașele investiții făcute în locuințe pentru angajații structurilor amintite.

Dacă tinerii medici, profesori, artiști, ingineri români șamd se descurcă fără probleme în privința locuințelor, cel mai adesea peste hotare, unde migrează în masă, mult mai grea e viața celor din structurile militarizate ale statului, plus procurorii. Aceștia au nevoie de sînul ocrotitor al statului, prin ANL, astfel că, în acest moment, în București există cel puțin două proiecte imobiliare de proporții, cu fonduri de la stat, în beneficiul strict al serviciilor secrete, armatei, poliției, parchetului general și administrației penitenciarelor. Unul a fost inaugurat astăzi, de către miniștrii Apărării și Dezvoltării Regionale, și vizează construirea a 10.000 de locuințe în zona Ghencea, cel mai mare proiect de acest gen din România.

Dacă luăm în calcul că în locuințele respective ar putea trăi cca.40.000 de persoane, rezultă că în București se construiește un veritabil orășel al structurilor de forță ale statului. Un alt proiect ANL asemănător, dar de numai 1.500 de locuințe, este făcut de Gabriel Oprea împreună cu Neculai Onțanu în sectorul 2. 40% din locuinţele ANL din ansamblul rezidenţial, dar nu mai puţin de 600, vor reveni Ministerului Apărării Naţionale, 5% dintre locuinţe vor fi rezervate MAI, iar 5% vor reveni SRI. În ambele cazuri, terenurile au fost puse la dispoziție de MapN. Programul ”locuințe pentru armată & servicii” se dezvoltă și în țară, proiecte de acest gen fiind lansate la Cluj, Iași ori Timișoara, pentru alte cîteva mii de case. Aproape te întrebi cîți angajați or avea aceste structuri încît tineretul lor ”înghite” atîtea locuințe? Evident, proiectele imobiliare precum cel din Ghencea vor include școli și grădinițe pentru copii SRI-iștilor, ca și secție de poliție proprie.

Ideea unui parc imobiliar destinat, oficial și exclusiv, serviciilor secrete ori armatei nu i-a trecut prin cap nici măcar fostului dictator Nicolae Ceaușescu, deși zone precum Centrul Civic erau destinate strict foștilor securiști și activiști. Cel puțin declarativ, însă, acestea erau construite pentru ”oamenii muncii din toate sectoarele de activitate”, o formulă dragă lui nea Nicu. Întrucît dictatura a sucombat, probabil s-a considerat că asemenea formule acoperitoare nu mai sunt necesare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998