CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Securitatea si misterioasa lista a lui Caraman

0 comentarii / 3304 vizualizări / 27 aprilie 2011

În urmă cu mai bine de zece ani, un senator al puterii de atunci a avut o inițiativă neobișnuită, nu foarte comentată în presa vremii, dar care astăzi ar putea ridica niște semne de întrebare importante. Mai ales din cauza evoluțiilor ulterioare cel puțin surprinzătoare ale unor evenimente, după cum veți vedea în rîndurile de mai jos.

Scriam, nu demult, că recenta desecretizare a unui număr de peste o mie de dosare ale SRI și virarea lor către CNSAS anunță mai mult ca sigur noi scandaluri. E moment, însă, să readucem în atenție un eveniment petrecut în toamna anului 2000, care, analizat astăzi la rece, se prezintă într-o cu totul altă lumină decît apărea la acea vreme.

Mai precis, în primele zile ale toamnei anului 2000, senatorul țărănist Petru Caraman, fiul marelui cărturar interbelic cu același nume, a avut ideea să realizeze o listă pe care toți senatorii să dea în scris că nu au avut de a face cu fosta Securitate. În ciuda eforturilor sale, Caraman nu a putut obține semnături din partea a 22 din totalul de 143 de senatori ai vremii.

Senatorii care au refuzat să semneze erau Apostolache Victor (PDSR), Badea Dumitru (PRM), Bădulescu Doru Laurian (PDSR), Bleahu Marcian (FER), Buruiană Florin (independent), Căncescu Aristotel (PD), Fuior Victor (PUNR), Gherman Oliviu (PDSR), Ionescu Mircea Quintus (PNL), Gheorghiu Costel (PD), Dumitrașcu Gheorghe (PDSR), Dima Emil, Maior Liviu (PDSR), Opriș Octavian (PDSR), Paleologu Alexandru (PNL), Păvălașcu Gheorghe (independent), Popescu Dan Mircea (PDSR), Popescu Virgil (PDSR), Stănoiu Rodica (PDSR), Szabo Karoly (UDMR), Tărăcilă Doru Ioan (PDSR), Ionescu Cazimir (independent).

Caraman mai anunța, la vremea respectivă, că va cere CNSAS să analizeze posibila calitate de colaborator al celor care refuzaseră să semneze lista.
Dacă a făcut-o sau nu, contează azi prea puțin, sigur este că deceniul care a urmat a confirmat că o bună parte a celor care refuzaseră să semneze avuseseră legături cu fosta Securitate. Spre exemplu, senatorul PRM Dumitru Badea și senatorul PUNR Victor Fuior au recunoscut că au fost ofițeri de securitate, Mircea Ionescu Quintus a fost deconspirat ca turnător, Alexandru Paleologu recunoscuse singur acest lucru, Oliviu Gherman a recunoscut că a dat rapoarte la Securitate, iar deconspirarea Rodicăi Stănoiu avea să vină, spre exemplu, după o bună perioadă de timp. Cazimir Ionescu a avut propriile lui probleme, deși a ajuns, ulterior, chiar membru al conducerii CNSAS, după ce s-a aflat că avusese dosar la Securitate, fără a fi limpede dacă era colaborator sau obiectiv. Suspect e, însă, că Ionescu efectuase o deplasare în Polonia anilor 80 exact în zilele în care avusese loc constituirea celebrului sindicat ”Solidaritatea”, o acțiune de care Securitatea era profund interesată.

Una peste alta, dezvăluirile venite dinspre CNSAS în ultimul deceniu au demonstrat că cei 22 de senatori care au refuzat să semneze lista lui Caraman au avut, pare-se, motive mai mult decît serioase să o facă.
O parte a lor au dispărut demult din prim-planul politicii, alții au încetat din viață, deci faptele lor nu ar mai prezenta, oricum, mare importanță. Într-un alt caz, fiul lui Liviu Maior a ajuns mai marele dosarelor fostei Securități, în calitate de director al SRI, așa că tatăl ar fi la adăpost, probabil, chiar și dacă ar fi avut eventuale legături.
Ar fi interesant de văzut, totuși, care e situația celor cîțiva care încă mai contează. La loc de cinste ar fi șeful Autorității Electorale Permanente, fostul senator PSD Octavian Opriș, absent de pe lista lui Caraman și care a fost, cîțiva ani după acea inițiativă, în centrul unui scandal similar. Mai exact, actualul lider țărănist Aurelian Pavelescu, pe atunci deputat democrat, a cerut oficial, în iunie 2004, o anchetă a CNSAS, dat fiind că deținea informații că Opriș ar fi fost colaborator al fostei Securități. Pînă azi, nu a primit niciun răspuns. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998