CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Secvenţe din războiul româno-român

3 comentarii / 2851 vizualizări / 2 mai 2016

Iată cum sub ochii noştri neatenţi, indiferenţi, 4 000 de locuri de muncă la SC Romvag SA Caracal au fost transformate în cam tot atâtea postări de bloggeri pe site-ul Adevărul.ro (vezi comunicatul DIICOT). Blogurile s-au înmulţit pe Adevărul fără limită, ca urzicile şi ciupercile după ploaie. Numai cine nu a vrut nu a devenit blogger Adevărul. Diversiune şi intox : spoliatorul Cristian Burci încerca să se apere de justiţie cu mult zgomot de presă. Lua banii economiei reale şi livra palavre. De altfel, prietenul tuturor ziariştilor şi bloggerilor era binişor cunoscut încă de la începuturile tranziţiei, din primii ani ’90, ca traficant de copii. Dar ce are a face estetica scriitorilor la ziar cu etica populară ? Vagoanele şi părţile componente ale vagoanelor de marfă se vor fi transformat de asemenea în Dileme vechi ? În contrapartidă, bloggerul-şef, „imaginea”, „icoana” Adevărului lui Burci, Andrei Pleşu, şi-a împrăştiat papal, urbi et orbi, învăţăturile, micile moralităţi, mustrările, recomandările generoase, stând comod pe strada Paris, lângă guvern, acolo unde şomerii din ce în ce mai numeroşi din Caracal nu au cum să-l ajungă. Îl interesează în vreun fel pe palavragiul estet şi marele sforar Andrei Pleşu ce înseamnă pentru Caracal şi pentru zonă 4 000 de locuri de muncă pierdute ?
Ni se spune că atât ancheta deschisă împotriva lui Burci, cât şi dislocarea fanului lui Pleşu de la Ministerul Culturii, inegalabilul ministru Vlad Alexandrescu, ar fi etape ale războiului în curs dintre Binom (SRI-DNA) şi SIE. Păi, dacă SIE mai are mulţi protejaţi asemenea lui Cristian Burci (protejatul nu ştiu cărui general SIE Şerbănescu – „Burci Cristian a fost protejat de generalul (r) SIE Gheorghe Şerbănescu şi ajutat de generalul (r) Ioan Talpeş, fost şef al SIE şi apoi deputat”, dixit Radu Timofte, director SRI), n-ar cam trebui culeşi toţi şi, poate, în final, închisă mustăria ? Dacă SIE a angajat firma de investigaţii israeliană Black Cube s-o cerceteze pe Laura Codruţa Kövesi şi, probabil, şi pe alţi procurori şi ofiţeri SRI care au sprijinit anchetele şi arestările din ultimii doi ani, înseamnă pur şi simplu că SIE nu trăieşte în România. Şi, evident, nu lucrează pentru România. Şi că o asemenea aventură iresponsabilă va fi plătită foarte scump. Încă nu a demisionat nimeni ? Oricum, restructurarea serviciilor – pletorice, costisitoare, ineficiente, producătoare de corupţie – e la ordinea zilei. Viitoarele bugete vor fi, vrând-nevrând, mai restrânse. Restrânse în paguba cui ? Deocamdată, să ne întrebăm, odată cu DNA, probabil, câte alte întreprinderi cu multe locuri de muncă s-au mai închis ca să se umple conturile unor infractori sau să se facă presă şi televiziune în exces.
Ce poate face prim-ministrul oarecum interimar, cu mandat limitat, Dacian Cioloş în mijocul unor asemenea furtuni ? Lista cu miniştri ar fi primit-o în plic de la preşedintele Iohannis, care la rândul său ar fi primit-o de la… ?! Zvonuri şi răutăţi. Aşa se explică oare ezitările lui Cioloş şi intervenţia brutală, total neobişnuită, a preşedintelui Iohannis, care a cerut demiterea ministrului Culturii ? Dacă el l-a pus, tot el îl dă jos, nu ?
Dar să revenim la războiul româno-român. Oare arestarea confratelui său de la Adevărul, Cristian Burci, să-i fi sporit lui Andrei Pleşu verva polemică în apărarea demisionarului de la Ministerul Culturii ? În ultima postare a lui Pleşu de pe Adevărul, preşedintele Klaus Iohannis e făcut muci de partenerul inculpatului Burci. Şi, apropo, n-ar fi un bun prilej să ne explice „polemistul” Pleşu cum a reuşit (cu ajutorul lui Burci ?) să finanţeze gaura neagră economică numită Dilema veche şi celelalte dileme ?
Sistemul pare să se mai ţină doar într-un fir de aţă. Alegerile locale ar putea fi şocul care va rupe firul de aţă. Listele de candidaţi anunţate ne dau deja o idee destul de clară despre anvergura câştigătorilor. Oricare ar fi ei. Se poate mai jos ? Dar, imediat după minivacanţa de Paşti şi de 1 Mai, Curtea Constituţională se va exprima în privinţa alegerii într-unul sau în două tururi. Povestea cu două tururi poate duce şi la amânarea acestor amărâte de alegeri. Dar, astfel, confuzia şi debandada vor lua proporţii şi nimeni nu va mai putea anticipa nimic. Vizibilitate zero.(Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. E adevarat ca Burci Cristian a sponsorizat Dilema Veche ? L-a sponsorizat si direct pe Andrei Plesu ? Cu bani multi ? La fel ca pe consilierul lui Basescu, Oprea ? Asta inseamna ca DNA va confisca titlul Dilema Veche ? Il va chema pe Andrei Plesu la audieri ? Si ce se va alege de blogul meu de pe Adevarul ?

 2. E vorba de un război pe față între cele două grupări din Guvern: Gruparea SIE și Gruparea SRI.
  Demiterea sau, mă rog, tentativa de demitere a lui Vlad Alexandrescu a stîrnit furia SIE, Serviciu ale cărui interese – inclusiv financiare, precum Afacerea Cumințenia Pămîntului, le slujește cu sîrg Vlad Alexandrescu. Asta explică pe de o parte șovăiala lui Dacian Cioloș în a-l demite pe ministru, iar pe de alta, surprinzătoarea intervenție a lui Klaus Iohannis împotriva lui Vlad Alexandrescu. Miniștrii atacați violent în Scrisoarea GDS-istului Vlad Alexandrescu sunt suspectați de a fi sprijiniți de SRI.

  Ipoteza că a fi vorba de un Război SIE-SRI e confirmată de intervenția lui Traian Băsescu în apărarea lui Vlad Alexandrescu.
  A fost prilejul de a ne a aminti că, în timp ce face SRI cu ou și cu oțet, Traian Băsescu zice despre SIE doar după ce și-a uns buzele cu miere.
  Scrisoarea lui Vlad Alexandrescu, echivalentă unui denunț la GDS împotriva colegilor săi de Guvern CITAT Ion Cristoiu

 3. Andrei Pleșu este de câțiva ani angajatul lui Cristian Burci (Adevărul și Dilema), care din 1993 tot combină politica cu presa în diverse forme. A început cu Năstase (cotidianul Ultimul cuvânt), a continuat cu Hrebenciuc (Prima TV), a trecut și pe la Emil Constantinescu (tot Prima TV), s-a combinat puțin cu Ponta (Adevărul-Weslley Clark), a finalizat cu Klaus Iohannis…
  M-am gândit să spun toate astea pentru că (poate) s-au pierdut în negura uitării.
  P.S. De fapt, mă refeream și la diverși foști angajați de prin presă care cum schimbă locul de muncă, cum schimbă și discursul. Uneori sunt mai traseiștii decât parlamentarii. CITAT Dan Andronic Facebook

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998