CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sedinta cu scantei la PDL: se va decide azi soarta tripletei BVB?

0 comentarii / 1934 vizualizări / 23 iunie 2010

Biroul Permanent Național al PDL are o agendă explozivă, în această seară: surse pedeliste afirmă că, la reuniunea din Modrogan, se va pune pe tapet modalitatea prin care actuala conducere va fi înlocuită, urmînd ca o altă garnitură de lideri să asigure șefia pînă la congresul de anul viitor.

Ședința de azi este prefațată de un extras dintr-un interviu dat de Elena Udrea ziarului ”România liberă”, care va apărea mîine, și în care aceasta spune, textual, că partidul ar putea fi condus până la alegerile interne de anul viitor de o echipa formată din intelectualii propulsaţi de Traian Băsescu în PDL. În traducere, asta înseamnă că Băsescu nu mai are răbdare pînă la congresul amînat pentru anul viitor și vrea să vadă tripleta Berceanu-Videanu-Blaga îngenuncheată de pe acum. În mod normal, o asemenea decizie nu ar putea fi luată de un partid înainte de congres, numai că PDL are un statut complet atipic, ba chiar unul care încalcă legea partidelor, pe alocuri, iar respectivul statut permite niște manevre neuzuale.

Astfel, art.81 afirmă că CNC, Consiliul Național de Conducere, care poate fi convocat oricînd, are capacitatea de a lua orice decizie, inclusiv modificarea statutului, ori, tocmai aici ar trebui căutată cheia problemei, după părerea noastră. Reamintim că Traian Băsescu a criticat de-a dreptul violent ultima modificare a statului, decisă la precedentul Consiliul Național, în primăvară, el fiind deranjat de introducerea sistemului de alegere pe listă: “Sa vii cu lista in PDL mi se pare o bolsevizare a partidului, asa cum au facut si altii. O spun deschis: este un pas teribil inapoi in modul de functionare democratica a PDL, lista. Fie ea si de patru prim-vicepresedinti! Aia nu mai e lista de oameni politici alesi. E lista de gasca, oricine ar fi in ea. Deci presedintele isi pune o gascuta sub el. E pentru prima data in istoria PDL cand se intampla asa ceva, v-o spun ca om care am castigat presedintia PDL intr-o competitie interna pe motiuni. Eu le doresc mult succes, dar faptul ca au ajuns sa faca din conducerea partidului un hibrid – gasca presedintelui, patru numiti. Nimeni n-o sa creada ca sunt oamenii de mare perspectiva ai partidului, ci sunt patru numiti ai presedintelui, se duce cu ei in fata Congresului, el cu cei patru. E inadmisibil”.

În fapt, traducerea în fapte a nemulțumirii președintelui ar fi următoarea: dacă statutul PDL va fi modificat din nou de către Consiliul Național, iar sistemul votului pe listă va fi eliminat, lideri precum Viceanu, Blaga sau Berceanu pot fi înlocuiți chiar la CNC, fără a se mai aștepta congresul de anul viitor. Cu cine vor fi ei înlocuiți o spune atît Udrea, în interviul mai sus citat, cît și Băsescu însuși, care a cerut, la Snagov, promovarea unor intelectuali la conducerea partidului. Între intelectualii care ar putea fi propulsați la cîrma partidului de către CNC se numără Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda, Theodor Baconschi șamd. ”În seara asta, vom căuta o soluție pentru a împăca prevederile statului, fie și prin modificarea lui, cu solicitările recente ale președintelui, de promovare a unor noi lideri. Nu e ușor, dar sunt sigur că se va găsi o soluție tehnică, pînă la urmă, astfel încît schimbarea să aibă loc la viitorul Consiliu Național” ne-a declarat azi, sub protecția anonimatului, unul dintre deputații formațiunii. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998