CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Seful Colegiului SRI, afirmatii-soc: Eminescu, platit de mosieri sa scrie impotriva modernizarii Romaniei

2 comentarii / 5728 vizualizări / 22 mai 2018

Iulian Fota, directorul Colegiului National de Informații, fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, face afirmații năucitoare într-un interviu acordat Revistei 22, mai exact că marele poet Mihai Eminescu era plătit de moșierii vremii pentru a scrie împotriva modernizării României.

Astfel, vorbind despre un curent anti-modernizare și anti-occidental care s-ar manifesta în România ultimilor cîțiva ani, Fota spune că exista teama că ”prin integrarea în UE și NATO sau prin globalizare, identitatea națională a României este pusă în discuție. În al doilea rând, vedem acest reviriment al protocronismului, al dacismului, al acestor teorii stupide prin care noi redevenim buricul Europei, teorii fără niciun fel de relevanță practică, nefundamentate științific, dar care prind. Dacă nu mai suntem daco-romani, ci doar daci și deci renunțăm la partea noastră latină, acesta ar putea fi un pas clar pe drumul antioccidental pe care deja au pornit destui”.

 

 

”Moșierii îl finanțau pe Eminescu să desființeze toate ideile venite dinspre Europa”

Pe aceeași linie, fostul consilier al lui Băsescu susține că antioccidentalismul se manifestă în țara noastră nu de ieri, de azi, ci încă din secolul 19:

”Dacă ne uităm în istoria României de la 1859 încoace, se vede o anumită recurență în astfel de manifestări antioccidentale. După fiecare moment important, bazat pe colaborarea strânsă cu Occidentul, vedem o recrudescență a naționalismului, a autohtonismului. Eminescu era un antipașoptist pentru că era acea luptă de putere între noua elită politică – burghezia, bancherii, comercianții – și vechea elită, cea care era bazată pe proprietatea pământului, moșierii, și aceștia îl finanțau pe Eminescu să desființeze toate ideile venite dinspre Europa prin pașoptism. În anii de după primul război mondial reușim realizarea României Mari după o strânsă colaborare cu Occidentul. Urmează în perioada interbelică o recrudescență a autohtonismului, a naționalismului, apare Mișcarea Legionară. Apare o contestare a Occidentului, cu teme pe care le auzim și azi: că Vestul ne tratează ca o țară de mâna a doua, că ne ține în genunchi”. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. da totusi cum a ajuns baiatu asta sef la colegiu??? si se mai da cult in cap.

  2. Acest Fota e de o prostie rara!Nu stie nicio boaba de limba straina, habar nu are nici macar de domeniul securitatii nationale!Ce sa mai vorbim de cultura generala?!Sincer, nu inteleg de ce l-a tinut Basescu langa el.Probabil ii aducea femei si bautura, fiindca alt motiv nu e!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998