CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Semintele raului

0 comentarii / 1621 vizualizări / 17 decembrie 2012

Se pot planta, Doamne fereste, acum. Si cand ne vom trezi va fi prea tarziu. De aceea, opinia publica, presa, analistii, sustinatorii partidelor si chiar artizanii regimului non-Basescu sunt extrem de atenti la miscarile politice din aceste zile. Si mai mult decat atenti. Chiar irascibili.
O intalnire cu Traian Basescu in miez de noapte, executata in mod discret de cei doi copresedinti USL, este, orice s-ar spune, un fapt ciudat. De ce noaptea si nu ziua? De ce discret si nu transparent? Daca ea a fost insotita si de o minuta semnata, atunci intalnirea nu mai este informala. Ci s-a formalizat de-a dreptul. Ceea ce inseamna ca opinia publica trebuie sa aiba acces la toate detaliile. Si asta chiar daca cele scrise pe document sunt absolut inofensive. Chiar daca presedintele demis politic si primul-ministru, inca nenumit la acea data, au compus o simpla reteta de cozonac. Ea tot trebuia facuta imediat publica. Pentru ca, pana la urma, si cozonacul, daca nu e bine preparat, poate deveni nociv pentru cetatenii care te-au votat sau nu te-au votat. Iar daca una dintre parti, adica Traian Basescu, devoaleaza intalnirea si documentul, atunci cealalta parte, respectiv USL, prin Victor Ponta, ar trebui sa aiba mainile dezlegate.
Prin urmare, prima samanta a raului care ameninta arhitectura politica viitoare este insasi intalnirea de taina, urmata de un document scris, semnat, deci asumat si de o devoalare a sa, facuta doar de una dintre parti.
A doua samanta a raului poate fi documentul in sine, chiar daca este o simpla reteta de cozonac. Pentru ca sunt retete si retete. Iar unele pot fi otravitoare. Daca, Doamne fereste, Ponta s-a angajat, prin respectiva minuta, sa-l lase pe Basescu acolo unde e pana la expirarea mandatului, indiferent de ce trasnai ar mai face acesta? Ar fi o intelegere peste capul romanilor si impotriva majoritatii acestora. Daca, Doamne fereste, in minuta sunt prevazute norme ale viitoarei Constitutii? Ar fi si extrem de periculos si ilegal, intrucat Legea fundamentala este expresia vointei romanilor, in baza unui referendum, si nicidecum un aranjament intre doi oameni politici. Si ar fi ilegal pentru ca Presedintele, prin Constitutia in vigoare, nu are absolut nicio atributie care sa-i permita sa devina initiator al vreunei legi, daramite a unei legi fundamentale.
A treia samanta a raului poate fi chiar si un angajament asumat de Victor Ponta, in sensul fidelitatii viitorului Guvern in raport cu partenerii nostri euro-atlantici. Ar fi o gafa monumentala. Pentru ca ar insemna implicit o recunoastere a unui neadevar. A unei atitudini inverse adoptate de USL. Ce nevoie ar fi de o minuta cand, chiar prin programul de guvernare USL, parteneriatele noastre sunt nu numai consacrate, ci chiar intarite? Dar asta i-ar da un ascendent lui Basescu, infatisandu-l in postura de pitic bun.
A patra samanta a raului poate fi legata de prezenta conditionata a UDMR in structurile viitorului Guvern. Dar ar fi o samanta mult mai putin rea decat prezenta in Guvern a unor romani nevrednici.
Mai sunt si alte seminte ale raului, la care ma voi referi in demersurile viitoare. Important e ca principalii actori politici sa stie inca de acum ca, daca proiectul USL va esua, originea acestei drame se afla chiar in actele si faptele savarsite de ei in decembrie 2012. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998