CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Semn de panica: alesii PSD reclama puscarii noi si aproape de casa

0 comentarii / 1924 vizualizări / 25 februarie 2015

După un sfert de secol în care niciunui politician nu i-a păsat de soarta deținuților din România, printre cele mai vitrege din lume, a venit momentul replierii. Fără legătură, probabil, cu faptul că tot mai mulți lideri politici ajung după gratii, de ceva vreme.

Deputatul PSD Sorin Iacoban, bunăoară, atacă frontal problema pușcăriilor, printr-o interpelare pe adresa ministrului Justiției, în care îi atrage atenția asupra lipsei reformei în domeniul executațional penal: ”România a fost condamnată în dese rânduri datorită nerespectării standardelor CEDO în materia drepturilor condamnaţilor, concretizând astfel problema că indicele de ocupare a penitenciarelor este pe undeva peste 150%, raportat la spaţiul minim de 4 metri pătraţi necesari fiecărui deţinut. Mai mult, în unele penitenciare, indicele de ocupare este peste 200%, aşa cum rezultă şi din raportul anual publicat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Cu alte cuvinte, România este în deficit cu aproximativ 11 mii de locuri, ceea ce ar însemna, pentru respectarea standardelor CEDO, un număr de minimum 8 penitenciare noi.
Din informaţiile strânse între timp, am aflat că ministerul avea în plan construirea a două penitenciare noi în zona de sud a ţării, deși, dacă facem o raportare la domiciliul celor condamnaţi, vom vedea că în majoritate aceştia domiciliază în judeţele Moldovei.” mai spune deputatul.

El cere ministrului să-l informeze în legătură cu numărul de deţinuţi defalcat pe pușcării, cu cheltuielile pe fiecare deţinut în parte, pe zi şi pe lună etc.
De asemenea, ministerul trebuie să informeze ce penitenciare sunt vizate a fi construite în următorii trei ani, în ce zone concret determinate şi dacă la propunerea zonei în vederea construirii penitenciarului s-a avut în vedere şi statistica domiciliului deţinuţilor sau ”doar anumite interese de ordin financiar”, conform exprimării lui Iacoban. (B.T.I)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998