CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Semnal de alarma: drama copiilor-dromader ai Romaniei

0 comentarii / 1484 vizualizări / 9 septembrie 2019

Debutul școlii a fost precedat de o amplă campanie publicitară în media privind măsurile pe care ar trebui să le ia părinții pentru ca greutatea ghiozdanelor să nu cocoșeze fragilele spinări ale școlarilor, veritabili copii-dromader, obligați să care zilnic prea multe kilograme în spate. Un fenomen aspru criticat de deputatul PSD Nicolaie Radu într-o declarație politică, în care cere măsuri neîntîrziate de combatere a acestuia.

”Reclamele pe care le vedem la televizor în ultima perioadă se adresează părinţilor care trebuie să îşi antreneze copiii pentru a putea susţine greutatea ghiozdanelor. Emisiunile tratează subiecte precum ce tip de ghiozdan este cel mai potrivit şi cum trebuie purtat pentru a nu afecta coloana vertebrală a copiilor. Mulţi elevi, chiar şi cei de gimnaziu, sunt însoţiţi de un părinte sau un bunic care le duce ghiozdanul la şcoală. Toate au la bază un singur motiv – programa şcolară supraîncărcată.
Un exemplu concret – un elev de gimnaziu din generaţia actuală are în clasa a V-a 17 materii, în clasa a VI-a, 15. Ce poate reţine un copil de 10-11 ani din 17 materii diferite? Cu ce rămâne după un an de şcoală în afară de oboseala cronică?
Prin Propunerea legislativă pentru modificarea art. 66 din Legea educaţiei naţionale s-a propus scăderea numărului de ore pe care un elev trebuie să le petreacă la şcoală, dar a fost cerută reexaminarea formei adoptate de Parlament deoarece ar afecta normele didactice ale personalului din învăţământul preuniversitar” afirmă parlamentarul.

Deputatul mai susține că e nevoie de ”un sistem care să ia în considerare nevoile elevului, să îl ajute să îşi dezvolte abilităţile în domeniile spre care are înclinaţie, şi nu capacitatea de a susţine pe umeri, la 11 ani, un ghiozdan cu întreaga paletă de cunoştinţe a lumii”. (B.I.)

foto: Realitatea Oltului

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998