CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Semnal de alarmă în Parlament: Turcia ”fură” gazele României din Neptun Deep

0 comentarii / 2257 vizualizări / 16 aprilie 2024

Turcia „trage” de zor gaze din Marea Neagră, din zăcămîntul Sakarya, care este adiacent geologic Neptun Deep-ului românesc și, în felul acesta, ne lasă fără gaze pentru că noi nu reușim să ne exploatăm rezervele, este semnalul de alarmă tras de deputatul AUR Darius Pop, într-o interpelare către ministrul Economiei, Ștefan Oprea.

”Producția de gaze a Turciei, țară riverană bazinului Mării Negre, va ajunge la 20 miliarde de metri cubi pe an, până în 2040, în special pe baza începerii extracției gazului din Marea Neagră, acoperind 40% din necesarul intern al țării. În anul 2022, când a început producția de gaze, Turcia nu avea nici măcar producție locală, fiind dependentă în proporție de 99% de importuri. Astăzi, multiplele descoperiri făcute în mare, plasează cantități de gaze de aproape 800 miliarde de metri cubi, estimate la peste 500 miliarde de euro, la prețurile actuale de piață. Turcia scoate gaze din zăcământul Sakarya, care este adiacent geologic Neptun Deep, de unde România nu reușește să scoată gaze de mai mult de un deceniu! Abia în 2023, Petrom și Romgaz au luat decizia finală de investiție, primele gaze urmând a fi extrase tocmai în prima parte a lui 2027, iar producția, de 7 miliarde metri cubi anual, urmând să fie atinsă abia din 2030 – 2031” se arată în interpelare.

Deputatul îl somează, în consecință, pe ministru să spună ”cine este vinovat de această întârziere majoră, sinonimă cu un adevărat act de trădare națională” și care este pierderea estimată, atât în metri cubi de gaze, cât și în euro, că o va suferi România în urma întârzierii începerii exploatării din perimetru. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998