CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9672 RON DOWN | 1 USD = 4.5844 RON DOWN | 1 GBP = 5.7927 RON UP

Semnal politic major: Valeriu Stoica spulberă globalizarea și slăvește identitatea națională a popoarelor

30 comentarii / 8794 vizualizări / 17 octombrie 2022

Considerat unul dintre cei mai importanți ideologi al dreptei post-decembriste, fostul președinte liberal Valeriu Stoica dă un semnal major pe scena politică, desființînd pur și simplu, într-o analiză, fenomenul globalizării și clamînd importanța identității naționale a popoarelor europene. Globalism nu înseamnă europenism, atrage atenția fostul ministru.

În cîrca fenomenului globalizării, din ultimele decenii Stoica plasează unele dintre cele mai grave probleme ale omenirii: impunerea inutilă de către vestici a politicilor de mediu – nerespectate de jumătate din planetă -, neglijarea înarmării în numele pacifismului, protejarea marilor companii în dauna celor mici și mijlocii și, mai ales, afectarea identităților naționale ale statelor occidentale.

”Cu bună-credință sau cu naivitate, ceea ce uneori poate să fie același lucru, gînditori, activiști și oameni politici s-au întrecut în a proclama globalizarea ca întruchipare și condiție a păcii și a prosperității. Tocmai specialiștii în teoriile diversității par să nu fi înțeles că în mintea altora este altceva decît în mintea lor. Această neînțelegere explică de ce, în Statele Unite și, mai ales, în UE, au fost elaborate politici riguroase pentru protecția mediului, în timp ce în China, în Rusia și în multe alte țări constrîngerile de acest tip au fost afișate numai în scop propagandistic sau pur și simplu au fost ignorate.

Tot astfel, regulile pentru descurajarea faptelor anticoncurențiale săvîrșite de marile companii au fost aplicate în mod mecanic în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. Consecința a fost creșterea nesustenabilă a costurilor de producție și ieșirea de pe piață a multor agenți economici, în avantajul concurențial al întreprinderilor din alte țări care nu și-au impus asemenea reguli.

Mai grav, pacifiștii urcați pe valul globalismului au descurajat punerea în operă a strategiilor de securitate și de apărare în lumea euroatlantică, în timp ce alți competitori globali au făcut cheltuieli uriașe pentru producția de arme și de echipamente militare.

Reacțiile împotriva globalismului sînt firești, dar ele au fost folosite în mod pervers pentru a pune semnul egalității între globalism și europenism. Confuzia este foarte periculoasă, deoarece se încearcă pe această cale discreditarea construcției europene. Or, acest proiect politic instituțional a fost gîndit nu pentru disoluția identităților naționale, ci pentru conservarea lor într-o structură politică europeană. Supraviețuirea identităților naționale nu este posibilă decît dacă, în și prin acestea, se alcătuiește și se consolidează identitatea europeană.

”Globalismul, o aglomerare de abstracțiuni inaptă să întemeieze o construcție instituțională”

Globalismul este o aglomerare de abstracțiuni, adică o ideologie inaptă să întemeieze o construcție instituțională. Europenismul este o gîndire de peste două secole, cu rădăcini în două milenii de istorie politică și culturală, care a dat naștere unei construcții concrete: Uniunea Europeană.

Dialogul dintre europenism și alte tipuri de gîndire regională, iar nu globalismul, este calea care poate duce la înțelegerea alterităților, adică a diferențelor din mintea celuilalt. Numai astfel apare șansa construirii unor punți de comunicare culturală și de cooperare economică. Realizarea acestei șanse depinde de reciprocitatea acceptării diferențelor. Acceptarea celuilalt este firească numai dacă acceptarea este reciprocă.

Ideea de reciprocitate, născută pe tărîmul schimburilor comerciale cu cîteva mii de ani în urmă, a devenit, de la Aristotel încoace, un principiu moral cu vocație universală. Dar nu orice vocație se realizează. Nimeni nu poate ști cînd vocația universală a reciprocității va deveni o realitate pentru toți competitorii jocului global pe teren politic și economic. Pînă atunci, fiecare trebuie să fie atent la ceea ce este în mintea celuilalt” scrie fostul președinte al PNL în revista Dilema veche. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

30 Comentarii

 1. ca sa poti baga tarile in razboi e nevoie sa le cultivi putin nationalismul, patriotismul.. altfel cine s-ar duce sa apere cu viata granitele Romaniei, cand noi suntem invatati ca suntem cetateni ai planetei? Urmeaza distrugerea finala

 2. Dacă și SUA au neglijat cheltuielile pentru „apărare”…

 3. Statutul de colonie pe care îl avem este rezultatul politicii duse de PNL-ul condus de acest escroc sâsâit. Acum trei-patru ani îi înjura pe patrioții nationalisti pe unde îi prindea

 4. Șobolanii rozalii se regrupează. „Naționalism” și „suveranism” vor fi în gurile tuturor acestor lepre politice expirate. Caraghios este că aceleași epave politice care au distrus România în numele „globalismului”, al „integrării europene” și „al valorilor transantlantice ale OTAN” vin astăzi să dezavueze curentele ajunse desuete. Mesajul martirilor români din temnițele comuniste este următorul: „Blestemul Dumnezeului nostru asupra voastră și asupra copiilor voștri! Acum veți milita interesat pentru cauza noastră legionară etichetată de haimanale ca voi „fascistă” și „teroristă”.”. Semnează Grigore Caraza.

  • Ai baut ceva, dementule? Sau esti bolnav la cap?

  • Nicăieri martirul Grigore Caraza, un om de-a dreptul sfânt, nu face vreun asemenea blestem sau altul, nici în cartea sa Aiud Însângerat, nici altundeva. Şi niciodată nu a folosit cuvântul haimana. Blesteme face însă mereu Vasilică Militaru, din plăcerea lui bolnavă, el, Vasilică, îi face mereu pe români haimanale şi tot doar Vasilică Militaru vorbeşte de alt dumnezeu, „dumnezeul nostru“, altul decât Dumnezeul tuturor creştinilor. El, Militaru, e cel care atacă credinţa creştină insidios, sub orice pretext, cu orice ocazie, ca şi acum, ipocrit.

   • Grigore Caraza mi-a lăsat multe taine ale Neamului românesc. Îmi amintesc faptul că Grigore Caraza spunea că nu s-a întâlnit niciodată cu tine. Uite aici un exemplu de farseur: mama Dianei Șoșoacă îmbrăcată în costum masonic. https://www.youtube.com/watch?v=Ai88Cy8KtgU&t=20s

  • Ipochimenul pretinde că are mari „taine ale Neamului Românesc“ de la felurite personalităţi eroice, mari călugări sau martiri, care, murind, i le-ar fi lăsat lui cu limbă de moarte, dar care fiind morţi nu îl pot contrazice şi da în vileag cât minte. În realitate, Vasilică Militaru nu tăinuieşte decât un mare gol, dar care e poleit de el cu „bronz de sobe” din acela din care trag pe nas aurolacii (lac auriu), fraţii lui spirtuali (de spirt medicinal).

   • Acum înțeleg rostul atacurilor imunde la adresa mea și a Asociației Neamul Românesc. Și AUR și DIana Șoșoacă, înfiletată în AUR de Miron Manega (Dumitru Manea) de la Certitudinea și de Florian Colceag. La vărsta de fix 29 de ani renumita juristă Diana Iovanovici, ajunsă Șoșoacă după eșecul a două familii „tradiționale”, era consilierul personal al ministrului delegat al comerțului Eugen Dijmărescu în guvernul „naționalistului” Adrian Năstase.. Pentru începători, Eugen Dijmărescu este precum Valeriu Stoica. dintre cei care au pus umărul la inmplementarea globalismului, a valorilor UE și a valorilor transatlantice ale OTAN în colonia România.

    • Eşţi doar o hienă flămândă, ipocrită şi vicleană, fără nici o legătură adevarata cu neamul românesc, în afară de ura ascunsă pe care o ai împotriva lui şi pe care îl sapi şi submineze neîncetat vorbind imoral în numele lui.

    • Te vaiti si te victimizezi ca un indracit tocmai cand tu blestemi ca un descreierat tot timpul in stanga si in dreapta, din placerea-ti imunda. .

     • Prietenul Cuvioasei Parascheva și al Dianei Șoșoacă, Luis Lazarus – fost Vasile Țuțurigă, apărătorul familiei tradiționale și al valorilor Ortodoxiei românești într-un dans liturgic de o profundă religiozitate. https://www.youtube.com/watch?v=BDi-scw6Epo

     • e plin de ura ca nu a fost uns sef de gloata de cei care-i dadeau sa manance. O sluga plina de ura impotriva celei care l-a primit si l-a hranit totusi, Biserica.

 5. Eu sunt de acord cu el, dar nu poti avea o Europa a identitatilor nationale (asa cum este Asia, Africa, America Latina) cu non-europeni, respectiv africani, arabi, tigani, asiatici ce nu apartin din niciun punct de vedere acestui continent si nu vor apartine niciodata.
  Daca oricine poate sa fie francez, italian, polonez, britanic etc inseamna ca nimeni nu este.

 6. Repoziționarea asta e puțin târzie. Eu cel puțin nu-i mai cred. E doar un nou “joc de glezne” dictat de ultimele informații despre cum gândește peblea. Din Decembrie 2023 o să-i auzim și pe useriști cum ne vor fredona melodii despre importanța suveranismului.

 7. A luat teapa tovarasu valerica…si de la bolsevici cand era mai mic si apoi mai tarziu si de la copii si nepotii lor care azi isi zic neoliberali. v-au facut super destept prin comunizare urmata de privatizare. hehe

 8. & Cică să-i ziceți „nea Valeriu”, că a și chelit, ?

 9. & Și că s-a străduit și mult, să ajungă și la așa identitate națională, ?

 10. & D’alde „nea” nu prea mai sunt, ? Nici de nins nu prea mai ninge, ?

 11. Domnule Tiberiu Iacob am observat ca dvs ati mai tradus si adaptat investigatii si articole din Mint Press si ma gandesc ca poate acesta ar fi de interes
  https://www.mintpressnews.com/bbc-nato-pipeline-british-state-broadcaster-serves-powerful/282156/

 12. & În societatea „Gigișorilor canibali și războinici”, lideri și ,,vârfuri ale societății” se chelește, ? Și naționalisme cu ,,Gigișori”, ?,,Moguli, baroni” , ?

 13. & ,,Semnal politic major”, Valeriu Stoica se declară ,,Gigișor” , ? Ceva mai fruntaș ,așa nu chiar de ,,coate goale”, ?

 14. nu a murit
  cu tot neamu,
  copiii,nepotzii,vecinii,finii si afinii,
  cu predoiu si restu?

 15. Mi-e scarba… o scarba profunda de ceea ce am ajuns, pe mana celor ce ne-au condus, in frunte cu ipocritul de V. Stoica, “tatucul” pelticului de Predoiu!
  Nu am crezut ca noua SEKURITATE i-a scos pe romani in strada, sa urle la “coruptia ucide”, la “oug 13” – chiar n-am crezut – convins fiind ca acele strivate veneau din spirit civic si din dorinta acestui popor pentru dreptate… astazi, am inteles… a mai murit un mit!
  Astazi, prin AVORTONII lui Stoica – PREDOIU si CAZANCIUC (PSD + PNL aceeasi MIZERIE… cum bine scandau unii!), parlamentul ne-a abrogat CONSTITUTIA!!!
  Cand va vor muri copiii, parintii si bunicii de foame – ca voi, NEMERNICILOR, chiar v-o meritati, nu insa si ai nostri! – sa va aduceti aminte ce ati facut!
  Aduceti-va aminte ca ati vandut o tara si neamul ei unora care nu v-au dat nimic, unora care n-au ratat un prilej ca sa va ia totul, unora care n-au facut nimic altceva decat sa va umileasca!
  Cand 466 de parlamentari, de “romani “- asa zisi romani – decid distrugerea unei populatii de 15-16-18 milioane (ca variaza numarul nostru, tot functie de interesele lor electorale), dar mai ales, au si “libertatea” sa o faca, lasati fiind, e clar ca nici ca meritam altceva decat sa ne ducem crucea spre desfiintarea ca stat si ca natiune!
  Astazi – ma rog, ieri – mizeria numita parlamentul Romaniei (cu Gorghiu si Ciolacu, in frunte!) NE-AU ABOLIT CONSTITUTIA! Ne-au confirmat – cu varf si indesat – ceea ce banuiam, dar parca ne venea greu sa si credem: CETATENII ACESTEI TARI NU SUNT EGALI IN DREPTURI! – unii trebuie sa respectam Constitutia si legile tarii, in timp ce – aceia dintre noi (ma rog, ei!) – care au PRIVILEGIUL DE A DEPUNE JURAMANT SACRU CA VOR APARA CONSTITUTIA SI LEGILE TARII – exact ei – AU LIBER LA INCALCAREA LOR… si nimeni nu reactioneaza!
  Macar, aveti bunul simt si nu ne mai mintiti ca traim intr-un stat de drept!

  • Pot subscrie că NIMENI spune adevărul: “romani “- asa zisi romani – decid distrugerea unei populatii de 15-16-18 milioane. Niciunul dintre politicienii români nu au condus în interesul românilor și nici generațiile următoare de politicieni nu o vor face. Șarlatanii pregătesc acum operațiunea „NAȚIONALISMUL SUVERANIST” prin care AUR va ajunge la guvernare în dosul PSD. Prietenii știu de ce! Iar PNL-ul și-a activat dinozaurii adormiți precum Valeriu Stoica ca (cacofonie utilă în context) să salveze situația.

   • Tu nu ai adevarul si nici psihopatul celalalt. Tu esti chiar unul din cei mai mari „Șarlatani”.

   • stiam noi ce poate dl. militaru…se pierdea aiurea altfel.
    „distrugerea unei populatii de 15-16-18 milioane. ” din cateva MILIARDE
    pare o contributie de ne-neglijat……deja bate in 1% DINTRE ORICARE!

  • peltic e si Predoiu si Stoica;
   dupa asemanare (grava!)
   probabil ca sint rude si cu tanti Corina,
   aia de la Inalta.

 16. Mvaaaiii, peste noapte toti globalistii (Marga, Hellvig, Stoica etc.) au devenit nationalisti !? Dupa ce timp de 30 au „infierat cu manie proletara” nationalismul, acum pretind ca sunt nationalisti!? E vreun fraier care „pune botu”?

  • Eu nu „pot botu”. Poate pun sekuristii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998