CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Serpii din ureche

0 comentarii / 1382 vizualizări / 15 mai 2013

S-a pus capacul peste Comisia speciala de ancheta, instituita de plenul Senatului, pentru investigarea conditiilor in care au fost interceptate convorbirile telefonice ale magistratului Corneliu Birsan de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Ar fi fost o excelenta oportunitate de a face, in conditii relativ simple, radiografia unui caz in care, in mod flagrant, i-a fost violat unei persoane secretul convorbirilor telefonice. Reactia celor vinovati a fost pe cat de prompta, pe atat de eficienta. Dar si, in aceeasi masura, evidenta. Alarma din serparie a fost uriasa. Iar serpii, pentru a preveni o asemenea investigatie, au invadat Parlamentul Romaniei.

Inainte de a se naste efectiv, inainte de a incepe sa lucreze, Comisia de ancheta a Senatului s-a autosabotat. In primul rand prin intermediul reprezentantilor PSD. Iar sabotajul s-a produs in etape, in mod programatic, pana la deznodamantul final. Pana cand principalii initiatori, care au mobilizat cei peste 70 de senatori sa solicite infiintarea Comisiei, respectiv domnul Corneliu Dobritoiu si subsemnatul, au fost siliti sa demisioneze. De altfel initiativa a avut-o Victor Ciorbea urmat, in final, si de Sorin Iliesiu.

Cum de s-a ajuns ca acest caz flagrant de interceptare sa nu mai poata fi investigat? De ce o Comisie parlamentara de ancheta, inaine chiar de a-si incepe activitatea propriu-zisa, renunta, cu buna stiinta, la utilizarea instrumentelor puse la dispozitie de lege si, pana la urma, la mandatul incredintat de Senatul Romaniei? Istoria este scurta, simpla si elocventa.

Tentativa de a investiga cazul Birsan a starnit serparia. Probabil ca in spatele acestei interceptari se ascund fapte deosebit de grave. Pentru a-l lamuri pe cititor, vom spune ca acest magistrat de prim rang este si unul dintre cei mai mari juristi pe care ii are Romania, eminent profesor, fost decan al Facultatii de Drept din Bucuresti, singurul cadru didactic specialist in drept care a predat la Sorbona, om care a ocupat si ocupa inca o pozitie cheie la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, unde, conform statutului acestei institutii, participa, in mod obligatoriu, la toate cauzele care vizeaza Romania. Si ele nu sunt nici simple, nici putine. Serparia, care vrem, nu vrem trebuie localizata in medii securisto-politice – dupa toate aparentele SRI si Palatul Cotroceni – a luat decizia interceptarii convorbirilor telefonice a magistratului Birsan pentru a-i supraveghea activitatea si, eventual, pentru a putea obtine date compromitatoare impotriva acestuia, in scopul de a-l determina sa faca sau sa nu faca anumite lucruri sau chiar de a-l indeparta din functie, inlocuindu-l cu o persoana favorita. Cum ar fi, de exemplu, Monica Macovei.

Fapt este ca interceptarea a fost declarata ilegala, dar, in absenta unei investigatii, inca nu se stie, cu certitudine, ce a stat la baza ei si in ce circumstante a fost dat madatul. In absenta unei anchete, derulate si finalizate, nimic nu ne impiedica sa credem cu tarie ca, pentru a fi interceptat magistratul Birsan, a fost utilizat un mandat pe siguranta nationala. Cu alte cuvinte, eminentul profesor ar fi devenit un pericol pentru statul roman. Cel mai plauzibil este ca a fost inventat un pretext legat de terorism. Maine, punct cu punct despre cum a fost ingropata Comisia si cum au patruns serpii in urechea unor parlamentari. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998