CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Serviciile invata din greseli: Invataturile trase de SPP din episodul Costesti 2009

0 comentarii / 1826 vizualizări / 2 iulie 2014

O informație stupefiantă vine azi dinspre Comisia de apărare a Senatului, după ce membrii ei s-au întrunit pentru a analiza raportul transmis de SPP privind modul în care acest Serviciu a asigurat protecţia informativă a preşedintelui la Costeşti în 2009, când s-a întâlnit cu Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

În ce priveşte acţiunea de la Costeşti, cu prilejul Zilei culturale a romilor, SPP nu a primit niciun fel de informaţii de la celelalte servicii şi nici din acţiunea de procurare a informaţiilor proprii nu l-a individualizat pe Bercea Mondial ca fiind o persoană care ar putea reprezenta un risc potenţial de atentat asupra vieţii, integrităţii fizice a preşedintelui României. În ce priveşte activităţile ulterioare, preşedintele nu s-a întâlnit cu Bercea Mondial şi cu familia acestuia, de unde rezultă faptul că SPP nu a fost nevoit să solicite alte date şi informaţii suplimentare de la serviciile cu care cooperează”, a spus președintele comisiei, Corneliu Dobriţoiu la finalul şedinţei.

Altfel spus, înaintea unei acțiuni în care familia prezidențială se aventura în mijlocul unei mulțimi de interlopi, inclusiv unul sîngeros, cu zeci de dosare penale, care avea să își înjunghie propriul nepot ulterior, serviciile, cu SPP în frunte, nu au găsit nimic periculos în respectivul demers și l-au lăsat, relaxate, să ”curgă”.

Mare imprudență.

Traian Băsescu putea să facă vreun gest necugetat, eventual să intervină, bărbătește atunci cînd interlopul și-a pus labele jegoase în jurul gîtului fragil al Primei Doamne, pentru a-i agăța la gît bani de aur – poate de furat -, iar acesta să reacționeze violent, înjunghiindu-l. Că doar pe mesele din jur, garnisite cu purcei de lapte fripți, adăstau zeci de obiecte pentru tăiat/înțepat.

În fine, totul s-a terminat cu bine, din fericire.

Și, tot din fericire, președintele și serviciile au tras din întîmplarea asta concluziile de rigoare.

Astfel că, 5 ani mai tîrziu, în februarie 2014, pe cînd președintele rostea un discurs la Casa de Cultură a Studenților, un bătrân care vocifera împotriva lui a fost umflat pe sus ca ultimul infractor de băieții din servicii care asigurau protecția și aruncat afară.

Ce declama periculosul octogenar pe adresa președintelui:

De doi ani o ducem rău. A tăiat salariile și acum ce mai vrea?”

Băsescu s-ar fi supărat rău, auzind, noroc că nici măcar nu era de față, ci într-o sală alăturată.

Mai aflăm din presa vremii și alte vești bune: bătrînul fusese monitorizat de către cei asigurau protecția și securitatea încă din momentul în care Traian Băsescu intrase în clădire.

Eficiență și profesionalism 100%.

Mai ales că, spre deosebire de Bercea, bătrînul – mare atenție – era fost pușcăriaș.

Mă rog, nu se ocupa cu crima organizată, nici cu trafic de carne vie, corupere de magistrați, criminalitate transfrontalieră etc, precum clanul Bercea cel prezent la Costești, ci era fost deținut politic, învățător închis de comuniști la Gherla, Periprava și Grind, timp de 6 ani. Mai puțin decît va face efectiv Bercea, probabil, pentru tentativa de omor.

De unde știm noi ce practici criminale învățase bătrînul în pușcărie de la alde Copous, Ion Diaconescu, Ticu Dumitrescu ori alții asemeni lor?

2009-2014: SPP și Băsescu, iată, învață din greșeli. Ce i s-a permis clanului Bercea nu se mai permite acum nici pensionarilor necăjiți; ce veste mai bună pentru democrație puteam primi, decît aceea că structurile ”progresează”? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998