CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Serviciile secrete in aer. Toate!

0 comentarii / 1448 vizualizări / 11 mai 2012

Se misca placile tectonice in maruntaiele serviciilor secrete din Romania. Din mai multe directii sunt semne ale unor schimbari la varf. Ceea ce amplifica tensiunile si asa declansate in urma inversarii polilor politici romanesti. Cel care risca sa-si piarda influenta este Presedintele Traian Basescu. Motiv pentru care si el da semne de nervozitate.
Statutul juridic al serviciilor secrete este diferit. SRI si SIE se afla atat la mana Presedintelui, cat si la mana Parlamentului. In timp ce alte servicii secrete, cum ar fi STS si SPP, depind de CSAT. Numai ca, atat in Parlament, cat si in CSAT, polii de putere s-au inversat. USL detine acum majoritatea. Va rata oportunitatea de a-i smulge din mana Presedintelui instrumentele pe care acesta le-a utilizat pana acum impotriva adversarilor sai politici? Presedintelui Traian Basescu ar trebui sa i se ia serviciile nu neaparat de dragul marcarii unor noi puncte importante in lupta pentru putere, ci mai ales pentru a le depolitiza. Pentru a le scapa de povara, resimtita dureros de catre lucratorii acestora, a manipularii politice.
Bogdan Tiberiu Iacob, de la Inpolitics, remarca, pe buna dreptate, ca noua majoritate ar putea promova proiecte legislative mai vechi, care confera Parlamentului o autoritate mai mare privind numirea si destituirea sefilor de servicii si ca, pe de alta parte, alte servicii, intre care SPP si STS, necontrolate pana acum de Parlament, si-ar putea schimba si conducatorii, si statutul. Eu adaug la cele de mai sus faptul ca, si cu legislatia existenta, conducerea serviciilor secrete poate fi schimbata fulgerator.
S-a spus despre Ioan Rus ca este omul lui Traian Basescu, strecurat in Guvernul USL. Iata ca tocmai l-a schimbat pe seful Jandarmeriei. Numindu-l pe cel care fusese dat afara din aceasta functie, in urma faimoasei demonstratii in care 10.000 de persoane au strigat “Iesi afara, javra ordinara!”. Sub ferestrele Palatului Cotroceni. Nu am niciun fel de indoiala ca urmeaza o schimbare la varf si la “Doi si-un sfert”. Dar in prim-plan s-ar putea vorbi curand despre SRI si SIE. De ce? In primul rand pentru ca Presedintele Traian Basescu, jucator fiind, a avansat si a aplicat o teorie inedita in Romania. Conform careia sefii SRI si SIE trebuie sa fie de la opozitie. Asa au ajuns George Maior la SRI, extras de la PSD si Ungureanu si apoi Melescanu, extrasi de la PNL. Acum, daca PSD si PNL dispun de o majoritate si au format Guvernul, nu ar trebui sa se aplice regula simetriei? Teoretic, da. Dar pentru asta trebuie sa fie de acord si Parlamentul. Unde majoritatea decide. Ghici ghicitoarea mea ce ar decide, intr-o asemenea situatie, majoritatea? Si nici acolo unde decizia este luata in CSAT lucrurile nu stau prea bine pentru domnul Traian Basescu. Pentru ca USL are majoritate si acolo.
Numirea lui Ungureanu in fruntea Guvernului a invrajbit SRI si SIE. Caderea lui Ungureanu este revansa lui Maior. Numai ca liderii USL nu sunt nici sub controlul lui Basescu si nici sub controlul lui Maior si, respectiv, Melescanu. Vor iesi scantei. Daca nu cumva vreo valvataie. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998