CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Serviciul Roman Anti-plagiat: cazul Vlase

9 comentarii / 4210 vizualizări / 18 iunie 2018

Din capul locului, se presupune că o teză de doctorat e o lucrare științifică extrem de complexă, menită să aducă noutăți în domeniul tratat, scrisă într-un limbaj relativ pretențios și nu tocmai accesibil profanilor. Un doctorand în drept, bunăoară, nu va înțelege mare lucru dintr-o teză din domeniul medicinii ori al matematicii. În România, însă, lucrurile par să stea cu totul altfel: s-a ajuns ca unii ziariști să stăpînească atît de bine toate domeniile științifice încît funcționează ca o veritabilă mașinărie de depistat plagiatul, acolo unde e cazul. Ori poate o exista, pe undeva, un SRA, Serviciul Român Anti-plagiat.

Să luăm cel mai recent caz: pe 14 iunie, nu mult înainte de ora prînzului, cade bomba desemnării pesedistului Gabriel Vlase pentru șefia SIE.

Cam după trei sferturi de oră, ziarista Emilia Șercan, cunoscută drept o expertă în depistarea plagiatelor în tezele de doctorat ale puternicilor zilei, scrie pe pagina sa de Facebook:

”Gabriel Vlase, nominalizatul pentru sefia SIE, are toate studiile posibile facute la SRI: si doctorat, si colegiu. Sunt sigura ca doctoratul lui este lumina, farul calauzitor pentru securitatea nationala. Trebuie sa recunosc ca mi-a crescut brusc cheful de lecturi proaspete despre securitatea nationala”.

Apar imediat încurajările fanilor, nerăbdători să-l vadă pe Vlase dat în vileag.

Ghinion pentru bietul Vlase, ne spunem în sinea noastră. Abia se va fi instalat de cîteva săptămîni la șefia SIE și s-ar putea confrunta cu un mega-scandal de plagiat.
Eroare maximă, însă: lucrurile se mișcă cu viteza luminii.

Pe 16 iunie, revista Newseek anunță verdictul: Vlase a plagiat zeci de paragrafe în teza de doctorat cu titlul „Studiu cu privire la o strategie de securitate modernă pentru Europa de Sud-Est”, susținută în 2010, la Academia Naţională „Mihai Viteazul” a SRI, în urma căreia a obţinut titlul de Doctor în Ştiinte Militare şi Informaţii.

Mai mult, e prezentată și poziția deputatului PSD: ”Nu neg, dar, în 99% din cazuri, am o construcţie cinstită care s-a răsfrânt asupra activităţii mele”, a spus Vlase pentru Newsweek.

În doar 48 de ore de la nominalizare, jurnaliștii unei publicații au decis să demareze o anchetă, au pus mîna pe lucrarea lui Vlase aflată în custodia unui serviciu de informații, au studiat-o atent, au identificat plagiatul, au contactat vinovatul și au redactat articolul.

De aici, două posibile ipoteze:

1) Nivelul jurnalismului din România e mult peste ceea ce susțin cîrcotașii; pare-se că mult și peste cel occidental.
2) La nivelul SRI se știe cu precizie, din capul locului, cine și cum plagiază, existînd o bază de date care e folosită prompt, în caz de nevoie.

Ce nevoie ar putea fi invocată în cazul de față?
Nevoia de a-l scuti, spre exemplu, pe Gabriel Vlase de un scandal care să explodeze DUPĂ numirea sa la cîrma serviciului, ceea ce i-ar putea fi fatal.
Dacă darea în vileag se produce înainte, dar omul totuși obține votul de încredere al parlamentului, mare parte a problemei e ca și rezolvată.

Pe de altă parte, poziția președintelui Iohannis e cunoscută deja, pe acest subiect:

”Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depăşim situaţia şi persoana trebuie să plece din funcție. Dacă un profesor universitar a plagiat, el trebuie să plece. Nu vreau să personalizăm discuţia. Cine a plagiat pleacă. Este o formă de hoţie, dacă vrem să construim o societate mai bună. Trebuie să fim foarte intransigenţi”.

În lumina dezvăluirilor Newsweek, președintele Iohannis are cîteva zile la dispoziție pentru a retrage propunerea pentru SIE.

În cazul în care nu o face, se cheamă că Vlase a fost ”grațiat” la nivel înalt, și chestiunea plagiatului se va închide definitiv. (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: telegraf.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. Doua mici observatii:
  1. Cred ca denumirea corecta a revistei citate de dvs. este U.M. Newseek (asa se explica si viteza de reactie si accesul deplin la baza de date a SRI),
  2. K.W. Johannis trebuie sa se hotarasca (desi stim ca acesta este un lucru dificil pentru el): fie ‘forma de hotie’ (asa cum a definit plagiatul) are prag de 5% si, pe cale de consecinta la L.C. Kovesi nu se poate aplica, fie pur si simplu nu vrem ‘sa construim o societate mai buna’, numai ca in acest din urma caz pe noi, poporul, nu ne-a anuntat nimeni despre aceasta decizie. Oricum o dai, tot prost iese…

  • Plagiatul lui Kovesi este mai consistent. Comisia care i-a evaluat plagiatul de 4% a considerat doar o parte a lucrării.
   Caracterele mici, de japițe infecte, ale celor din CNATDCU au ieșit la suprafață în cazul lui Kovesi, care a beneficiat de un plagiat de care nu avea habar exact ca și celălalt maistru în drept, Ponta. Dar slugile au făcut distincția între colaboratorii Securității și Securitate.

 2. hai la plagiate, frate! doar 4% scumpire la copy/paste!!!

 3. Jos pălăria în fața dlui Vlase! Mare om! Câți inși admit că există o parte de construcție necinstită in structura lor ? Foarte puțini ! Și câți știu cu precizie matematică cât reprezintă partea necinstită din ei înșiși – 1% în cazul acesta? Foarte, foarte puțini! De-asta e Vlase un Gulliver în țara piticilor români! :)

 4. Nu mai scăpăm de securei never-ever!

 5. „am o construcţie cinstită care s-a răsfrânt asupra activităţii mele”
  „am beneficiat accidental de o moralitate fără de pată”
  „am învățat limba română când desfăceam naveta”

 6. Vlase e doar un „acoperit” de mana a treia, din „antecamera” lui Hrebenciuc!E un ratat profesional din toate punctele de vedere, are „goluri” in CV si e de o prostie rara!Cta despe „doctorate” , probabil ca exista doar vreo zece lucrari copiate si rascopiate la nesfarsit de toata gasca de smecheri acoperiti!

 7. Si Iohannis e un PLAGIATOR ! A „plagiat” multe imobile la Sibiu ! Si metri patrati ! A plagiat si o organizatie nazista in avantaj personal ! Tot in imobile…

 8. PAMFLET : Priviti mecla acestui smecheras de Vlase ! Seful spionilor ? Romania e o tara de cretini ? Atit a putut iesi din scafirlia Macelarului de la Hermanstadt ? Dupa ce cade Sinistra Merkel se duce definitiv la parinti in Germania si IMPOSTORUL si PAPAGALUL Klausie ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998