CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Severin, la un pas de excluderea din PSD si din grupul socialistilor europeni

0 comentarii / 1988 vizualizări / 20 martie 2011

Parlamentul European (PE) a anunţat azi deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva a trei eurodeputaţi, între care românul Adrian Severin, în timp ce liderul socialiștilor europeni, Martin Schulz, afirmă că principalul argument adus de Severin, așa zisa activitate de lobby, e incompatibilă cu statutul de membru al grupului respectiv.

Zilele lui Severin în PSD și în grupul socialiștilor europeni par numărate, după scandalul amorsat de un ziar britanic, care a relevat că trei eurodeputați au fost gata să încaseze bani pentru a promova anumite amendamente legislative în PE. Reporteri ai publicaţiei britanice, care au pretins că sunt lobbyişti, le-au propus mai multor deputaţi europeni suma de 100.000 de euro pe an în schimbul unor amendamente care să fie adoptate. Trei eurodeputaţi au acceptat: conservatorul austriac Ernst Strasser, Adrian Severin, şi un fost ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, amândoi membri ai grupului socialist-democrat al PE. În timp ce Ernst Strasser și-a înaintat deja demisia de onoare, la cererea Partidului Popular și a decis retragerea completă din politică, Severin a mers pînă la a cere anchetarea penală a ziariștilor de la Sunday Times.

El a susținut că a derulat o activitate perfect legală de lobby, numai că apărarea sa e desființată exact de șeful său pe linie de grup european, germanul Martin Schulz, liderul socialiștilor europeni. (Ca o ironie a sorții, exact cel al cărui post Severin îl viza, după plecarea acestuia la șefia PE, anul viitor). Schulz a anunțat azi că va avea o întrevedere, în zilele următoare, cu Severin și slovenul Thaler, descriind acuzațiile ca ”foarte serioase”. Dacă se confirmă, a spus Schulz, el va recurge la măsuri necesare și immediate.

”Sunt îngrozit de suma de bani menționată în articolul din ziar. Sunt de părere că a lucra drept consultant, la adăpostul imaginii de membru al Parlamentului European, nu este compatibil cu valorile îmbrățișate de grupul Social-Democrat” a spus el.

Conducerea PSD va lua în discuție mîine cazul lui Severin, în ședința BPN, iar semnalul dur dat de Schulz poate fi considerat un mare pas către excluderea eurodeputatului din partid, mai ales că popularii europeni l-au ”executat”, deja, pe omul lor, adică Strasser, și vor cere un gest similar din partea socialiștilor. Cu toate acestea, e de așteptat ca Severin să refuze demisia din PE, cu riscul de a deveni neafiliat politic, precum liderul PRM, Vadim Tudor, ceea ce va crea o severă problemă de imagine atît PSD, cît și României, per ansamblu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998