CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Sezon deschis de ”nunti” politice

10 comentarii / 4149 vizualizări / 27 august 2018

De scurtă vreme, s-a deschis la noi sezonul nunților politice, unele la care darul nu se măsoară în euroi, ci în hălci de putere. Și care nu sunt făcute pe motiv de iubire, ci de spaimă. Nunțile politice nu sunt prilej de periniță, ci demonstrații de forță, componente majore ale strategiilor de imagine aflate în plină derulare și a căror miză e supremația în politică. Să ne ocupăm în rîndurile care urmează de cele două asemenea ”nunți” (ghilimele se impun) derulate în ultimele zile.

Prima ”nuntă” e cea a lui Iohannis cu PNL, după cununia civilă de la Consiliul Național, acum cîteva săptămîni. Ceremonia a avut loc la Sibiu, loc propus de pupila prezidențială Raluca Turcan, adică în chiar fieful lui Iohannis, iar șeful statului a fost invitat cu toată pompa să ia parte la a doua reuniune de partid în nici două luni de zile.
Programată la orele 17,00, ședința BEx al PNL a stîrnit vineri oarece agitație: vine sau nu vine președintele? Se știa despre el că e la Neptun, la plajă, și că nu s-a prea deranjat în ultimele săptămîni să se preocupe de treburile obștei, precum pesta porcină ori rectificarea bugetară. Dar oare riscă Iohannis acuzația de încălcare a neutralității politice, prin a doua participare la o ședință a unui partid politic? Și dacă da, care va fi pretextul?

Președintele a venit, ba chiar a stat trei ore, durată record, am spune, iar pretextul a fost de-a dreptul hilar: discuții cu liberalii pe marginea preluării președinției Consiliului European, de la 1 ianuarie.
Spunem hilar pentru că e greu de întrevăzut rostul unei discuții cu politicieni care nu vor avea niciun rol în respectiva operațiune, decît, cel mult, de chibiți de pe margine.

De la momentul sosirii președintelui, direct de la Neptun, cu elicopterul, au început ciudățeniile.
Deși ședința era cu ușile închise și te-ai fi așteptat la măsuri strașnice pentru securizarea importantelor discuții, în presă încep să se scurgă aproape în timp real stenograme ale acestora.
Și ce aflăm?
Numai lucruri minunate pentru poporul liberal.
Iohannis vrea din nou un guvern ”al lui”, dar numai făcînd echipă cu PNL și doar cu PNL.
Și e decis să cîștige, pentru că el nu concepe niciodată locul doi.
Totuși, mărinimos, cere liberalilor să nu se mai ciondănescă în viitor cu cei de la USR și ai lui Cioloș. Că s-ar putea să fie nevoie de ei.
Mai spune că guvernul PSD a bătut și gazat românii, iar Dragnea are fobiile unui dictator atunci cînd visează atentate.
Și mai promite că va fi aproape de PNL, se va implica în propășirea partidului, dar și liberalii să fie oameni de înțeles și să-l mai lase în pace pe ”prietenul meu Orban”, care face foarte bine ce face, și nu e cazul să-l debarcăm după doar un an de șefie.
La final, ieșit zîmbitor la declarații, președintele a ținut să specifice că nu e deranjat de scurgerea de informații către presă, apoi a tras de acum celebrul ”ha-ha-ha” la întrebarea dacă se teme de suspendare. Drum scurt, am zice, de la ”hă-hă”-ul băsescian. O transparență și o deschidere cu totul nespecifice lui Klaus Iohannis.

Una peste alta, o ”nuntă” care denotă limpede frica președintelui.
În vara celui de al patrulea an de mandat, Iohannis a ajuns fix în punctul în care, acum 18 ani, Emil Constantinescu spunea că l-au învins securiștii și anunța renunțarea la o nouă candidatură. Sigur, Iohannis mai are un an în față grație schimbării duratei, dar problemele lui sunt cam aceleași: după ce a zburdat ca o albinuță, s-a plimbat, s-a relaxat și s-a răsfățat, constată acum că situația e groasă, iar al doilea mandat se îndepărtează de el cu viteză.
Opoziția e debilă și oricum nu e dispusă să-l susțină în integralitatea ei, adversarii PSD-ALDE sunt tari pe poziție, iar marele aliat SRI dă semne că a găsit alt cal pe care să parieze.
Nici nu e de mirare atacul la Hellvig al președintelui, tot vineri, cînd a spus public că nu a primit informări prealabile depsre violențele din 10 august.
Cele două sondaje concomitente cu Cioloș în mare creștere sperie și ele; chiar dacă nu ar crede în verdicitatea datelor, însuși faptul că ele apar îl îngrijorează pe Iohannis, doar se știe influența serviciilor asupra institutelor de sondare.
Îl mai ține o singură ață atîrnat de șansa unui nou mandat: susținerea PNL. Dacă apar și aici probleme, totul e încheiat.
Soluția e reîntoarcerea bruscă a feței către PNL, implicarea profundă în treburile interne ale acestuia, recapacitarea unor oameni de încredere – vezi Raluca Turcan, care și-ar fi aranjat un nou mandat la șefia grupului liberal din Cameră, în dauna lui Victor Paul Dobre – și, foarte important, susținerea momîii Ludovic Orban la conducere, că nu se știe cu ce idei și strategii ar putea veni un lider nou. De aici încolo, urmează evenimente interesante în viața PNL, sub noua baghetă dirijorală. Iohannis e pierit de frică și va folosi partidul și președinția în orice mod imaginabil.

De cealaltă parte, nunta familiei Dragnea ne-a oferit sîmbătă și duminică răspunsul la o întrebare care va fi frămîntat anterior mulți analiști: de ce a ales pesedistul o petrecere cu fast în ochii lumii, cînd avea alte două variante mult mai bune, la îndemînă. Fie o petrecere selectă, dar restrînsă, fie una în stil mare, dar cît se poate de discretă. S-a dovedit de-a lungul anilor că, dacă se vrea cu adevărat, nu află nici vîntul, nici pămîntul despre marile chermeze ale greilor politicii.

Nu a fost să fie.

Nu numai că nu s-a optat pentru discreție, dar s-a făcut chiar totul pentru ca opinia publică să afle din timp toate amănuntele posibile: meniul, locul cununiei religioase, al petrecerii de nuntă, ”mersul” darului, invitații, nașii șamd. Ulterior, într-o transparență fără precedent la noi, am spune, presa a primit imagini, înregistrări video din interiorul petrecerii, s-a permis accesul ziariștilor în preajma palatului Snagov pentru a contabiliza bolizii de lux ai pesediștilor și tot așa.
Peste toate, însă, informația de bază a fost numărul uriaș al invitaților și înaltele lor funcții în stat, de la președintele Senatului, premier și miniștri, la senatori, deputați ori baroni locali.

Unii ar spune mentalitate de gherțoi.
Eroare.
Liviu Dragnea, sau consilierii săi din umbră, au folosit nunta juniorului ca pe o demonstrație de forță și de unitate. La intimidare. Pesedistul a sacrificat controlat un anume capital de imagine – sfidînd sărăcia electoratului social-democrat prin opulența petrecerii – dar a cîștigat zdravăn la alte capitole, impunînd imaginea de om atotputernic și sfidător, pe care dușmanii nu ar putea și nici nu ar fi recomandat să-l atingă.
Un scenariu asemănător a fost, dacă vă amintiți, acum mai bine de două decenii, cînd Fane Spoitoru și-a adjudecat imaginea de lider incontestabil al lumii interlope botezîndu-și copilul în restaurantul Parlamentului din Casa Poporului, în prezența a sute de politicieni, afaceriști și generali. Prin acea lovitură de imagine, Spoitoru a creat impresia legitimării sale de notabilitățile statului. Și exemplele de acest tip ar putea continua.

În fapt, însă, și Dragnea e mînat din spate tot de frică.
Apropierea toamnei înseamnă reluarea procesului său, care, la apel fiind, se poate termina foarte repede, în doar cîteva săptămîni. Liviu Dragnea poate merge peste o lună-două direct la închisoare pentru ani buni de aici încolo.
Ca să nu se întîmple asta, e dispus să joace toate cărțile imaginabile, și, la cum se prezintă lucrurile, se pare că a ales cartea forței.
Și s-ar putea să aibă spatele asigurat și din anumite zone externe, pentru că scrisorile lui Freeh și Giuliani, fie ele și plătite la negru, nu și-ar permite luxul să meargă, totuși, împotriva viziunilor și orientării administrației americane. Bani are și Coreea de Nord, dar nu vezi politicieni americani care să o laude public.

Din spaimele lui Iohannis și Dragnea va ieși un război teribil în săptămînile care urmează, dar la final, e exclusă remiza. În picioare va rămîne doar unul, nu e clar deocamdată care. (Bogdan Tiberiu IACOB)

foto: Antena3.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. Citat:
  „…șeful statului a fost invitat cu toată pompa…”
  Cine este „seful statului” in Romania si cine-i confera acest apelativ?

 2. paralela super, petrecerea fane spoitoru-liviu dragnea,ho,ho,ho
  „nunta” presedintelui,…..are creier mult mai mult decat lasa sa fie analizat,are si muschi……

  • Și-o fi ascuns excesul de creier în chiloți de nu i l-a găsit nimeni de 4 ani încoace.
   P.S. Troțki și-ar fi dat singur cu ranga-n cap dac-ar mai fi trăit să vadă ce soi de epigoni are.

 3. Themega ridica o chestiune foarte importanta!”Seful statului” era Ceausescu, conform Constitutiei de atunci!Dupa Constitutia actuala , avem „presedinte” (sau ar trebui sa avem), dar toate panaramele si securistii din mass-media popularizeaza (nu intamplator) sintagma de „sef de stat”.Culmea, nu reactioneaza nimeni, iar CNA se face ca nu vede!

 4. Dupa comportamentul public se poate trage concluzia ca atat Iohannis cat si Dragnea sunt doi baroni locali, ambi din judetul Teleorman.

 5. scrisoarea lui giuliani e foarte importanta. mai ales ca atac la george maior. catalin tache de la ziarul „national” tot zice ca george maior le spune politicienilor romani „fratilor. trump va fi demis in curand! sa ne bazam pe prietenii mei democrati!, democratii o sa aiba majoritati in congres din 2019 si il suspenda”. evident , aberatii. daca trump declasifica ce s-a intamplat la fbi in 2016, vai si amar de clintonisti…. si va declasifica in ultima saptamana de dinainte de alegerile pentru congres, hehehehe….

 6. ”Abc”, pe unde mai combați? Țin minte ca a fost o perioada când prestai virtual pentru Elemna Udrea. Ce vremuri!

  • elena udrea? niciodata. ma confunzi. iar abc e un nickname luat la intamplare de mine. alti abc or fi fost cum zici pro-udrea, ca vad ca iti pierzi vremea pe site-ul asta, dar eu eram atunci pro-antonescu pana cand ponta i-a alungat pe liberali din usl si de atunci imi place iohannis, desi neamtul e foarte ineficient si slab ca om politic.

   • Ca să-ți placă Iohannis trebuie să fii chiar mai prost decât el.

 7. Observ la Abc o schmbare a ordinului de zi pe unitate!Sa inteleg ca s-au prins si „organele” de la noi ca Trump isi va continua mandatul?!Daca-i asa, spuneti-i , Abc , si lui Rares Bogdan sa nu mai bata campii!Nu de alta, dar sunteti din unitati militare partenere!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998