CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Sfarsitul coabitarii, inceputul parteneriatului strategic

0 comentarii / 1469 vizualizări / 11 iunie 2013

Coabitarea Elenei Udrea cu Dorin Cocos a luat sfarsit. Cat se poate de oficial. Dar legea compensatiei functioneaza implacabil. Se deschid perspectivele, pentru Udrea cel putin, unui parteneriat strategic. Cu presedintele Traian Basescu. Evident, nu ma gandesc decat la politica. Extrapoland, analiza evenimentelor de la Berlin sugereaza ca Ponta ne-a adus pe linia de start a unui parteneriat strategic cu Germania. Ceea ce ar putea insemna, si inca foarte curand, condamnarea la moarte a coabitarii dintre premier si presedintele intors din garaj.

Este cat se poate de limpede ca doamna Elena Udrea se pregateste, cum ar fi spus chinezii pe vremea lui Mao, pentru „marele salt inainte”. Nu intamplator am auzit-o spunand ca, intr-o anumita circumstanta, ea ar candida pentru functia prezindentiala. Care ar fi acea circumstanta? Eventualitatea in care si Victor Ponta ar face acelasi lucru.

De doua ori, hopa! Odata pentru ca, iata, se adevereste ceea ce tot anunt de opt ani. Si anume ca binomul, desigur politic, Traian Basescu – Elena Udrea a luat de mult decizia ca, dupa expirarea celor doua mandate ale barbatului de stat, exista intentia de a avea, pentru prima data, o femeie in cea mai inalta functie in stat. Nu degeaba, inca din 2006, Traian Basescu insarcinase un lider al partidului sa se deplaseze la New York si, cu ajutorul Consulatului de acolo, sa-i incropeasca pisicutei o biblioteca politica. Ca sa se pregateasca la fara frecventa.

Dar aceasta intentie si circumstantele in care a fost comunicata sugereaza ceva, chiar mai interesant. Si anume, o schimbare majora in materie de coabitare. Elena Udrea va coabita politic cu Traian Basescu. Si nu incap doua sabii in aceeasi teaca. Pentru a reusi, pisicuta va fi nevoita sa atace buldogul. In PDL va fi foarte curand razboi, iar Udrea va sfasia, cat va putea de mult, desigur cu sprijin prezidential, PDL-ul domnului Vasile Blaga. Ea nu va putea coabita optim cu Traian Basescu daca nu va dispune de suficienta carnita politica. Dar nici Traian Basescu nu sta cu mainile in san. O va ajuta sa-l cotonogeasca pe Blaga si, in acelasi timp, printr-o alta miscare abila, va crea spatiul si confortul necesar coabitarii cu Udrea.

Ceea ce inseamna, nici mai mult nici mai putin, ca Traian Basescu se pregateste sa-i faca vant, din cercul stramt al coabitarii, lui Victor Ponta. Cel mai concludent semnal, dintre multe altele, ne este oferit de doi locotenenti ai lui Traian Basescu, Papahagi si Neamtu. Se stie ca acestia, indiferent ce giumbuslucuri fac, nu ies din vorba presedintelui. Pentru nimic in lume nu ar comite vreun gest politic de natura sa-l deranjeze pe acesta. Si atunci cum Dumnezeu se explica faptul ca, dupa ce i s-a pus definitv capac, la Parchet, dosarului asa-zisului plagiat al lui Victor Ponta, cazul este, iata, resuscitat de Neamtu si Papahagi? Si nu doar prin simple declaratii. Ci printr-o sesizare ferma, adresata procurorilor, care obliga Parchetul ca, mai devreme sau mai tarziu, sa reactioneze. Asadar Traian Basescu intentioneaza sa-l tina, in continuare, pe Victor Ponta cu degetele in priza.

Acesta este al doilea semnal explicit al intentiei lui Basescu de a pune capat coabitarii cu Ponta, pentru a deschide capitolul coabitarii cu Udrea. Desigur politice. Dar mai avem un semnal care ne vine de la Berlin. Aici Victor Ponta a inregistrat un succes remarcabil. De fapt, puternicul cancelar Angela Merkel, de la butoanele locomotivei economice si politice a Europei, si-a cerut implicit scuze Romaniei pentru acuzatiile privind asa-zisa lovitura de stat, oferindu-i premierului Victor Ponta cele mai inalte onoruri posibile si oferindu-ne, in mod oficial, un parteneriat strategic. Daca Romania se consolideaza extern, dispare ratiunea coabitarii cu Basescu. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998