CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Si daca basistii nu se duc la vot?

0 comentarii / 1619 vizualizări / 18 iulie 2012

Iata o intrebare de acum retorica. Pentru ca se observa cat se poate de clar ca PDL se opune oricarei formule prin care sa fie facilitat un larg scrutin la referendumul din 29. Numai asa se explica de ce intreaga suflare PDL se opune unui program largit al zilei de vot. Traian Basescu mizeaza pe castigarea tehnica a referendumului. Nu pe voturi in favoarea sa. Ci pe neprezentarea in numar suficient de mare a romanilor la urne. Daca reuseste sa-si determine electoratul sa procedeze astfel, ce se poate intampla?
Conform ultimelor cercetari de piata, electoratul favorabil lui Traian Basescu este semnificativ. E chiar surprinzator de mare. De peste 30 la suta. Daca 30 la suta dintre romani nu se prezinta la urne, atunci este extrem de dificil pentru USL sa-i aduca pe ceilalti 70 la suta. Cu atat mai mult cu cat, dintre acestia, unii au declarat in sondaje ca nu vor vota iar altii ca nu sunt hotarati de partea cui se afla. Prin urmare, intr-o parte, in partea suspendatului, miza este castigarea nu a unei majoritati de voturi favorabile, ci a neparticiparii la vot si, prin urmare, revenirea la Cotroceni prin invalidarea referendumului. Si asta chiar in conditiile, evident teoretice, in care Basescu nu ar inregistra niciun vot in favoarea sa.
O asemenea situatie ca cea descrisa mai sus va prelungi in mod dramatic starea de criza politica. Mai mult chiar, o va exacerba. Basescu se va intoarce la Cotroceni, de unde va lovi din toate pozitiile, invocand faptul ca a fost legitimat prin rezultatul tehnic al referendumului, in timp ce USL va guverna ca un cal impiedicat, invocand, la randul sau, faptul ca Presedintele, nebeneficiind de voturi, este nereprezentativ si ilegitim. Suferintele romanilor se vor prelungi pana la termenul scadent al mandatului prezidential.
Ce urmareste cealalta parte? Ce vrea USL? USL a recurs la aceasta solutie a suspendarii pentru ca cetatenii Romaniei sa poata decide ei insisi ce se va intampla in viitorul proxim. Si, pana la urma, sa si raspunda de consecinte. Il vor sau nu il vor pe Traian Basescu? De aceea, stiind ca aproape 70 la suta dintre cetatenii cu drept de vot se pronunta in favoarea demiterii domnului Traian Basescu, USL isi concentreaza eforturile pentru a-i convinge pe romani sa se prezinte intr-o proportie de peste 50 la suta la referendumul din 29. Asa cum spuneam, e foarte greu sa aduci la urne 9.200.000 de cetateni. Altii decat basistii. Cu atat mai greu cu cat recensamantul a stabilit ca cetateni cu drept de vot sunt doar 17 milioane si cateva sute de mii, si nicidecum 18.400.000, asa cum sunt inregistrati la Ministerul de Interne. Totusi, nu este deloc exclus ca romanii sa inteleaga ca este sansa lor de a decide si de a-si face dreptate.
Traian Basescu si PDL joaca extrem de riscant aceasta carte a neprezentarii. Si iata de ce. Daca romanii se prezinta intr-un numar suficient de mare la vot si ei vor fi aproape in exclusivitate dintre cei care doresc demiterea Presedintelui, atunci caderea acestuia va fi fulminanta. Ma pun in pielea suspendatului si nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca se prezinta 9.200.000 de romani la vot si aproape toti solicita demiterea. Cum va consemna istoria acest eveniment? Cum va consemna ea gestul sinucigas al lui Traian Basescu? Ce se va alege din PDL la parlamentare? Praful! (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998