CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Si mai rau decat rau

0 comentarii / 1527 vizualizări / 30 septembrie 2011

Reprezentantul FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a semnalat ca Romania stagneaza. Ca bate pasul pe loc. Iar cresterea preconizata, si asa extrem de modesta, se va reduce la jumatate. Asta la numai doua zile dupa ce cel de-al doilea exportator al acestei tari, fabrica Nokia, anunta ca isi inceteaza activitatea. Ceea ce va revizui si mai dramatic nu numai exportul dar si preconizata crestere. Faptul ca ni s-a refuzat statutul de tara Schengen este un alt element care ne va micsora gradul de atractie al Romaniei pentru investitori. Este o sanctiune. Statele UE constata ca Romania pur si simplu nu se califica pentru acest statut. Iar euro devine din ce in ce mai scump. Ne mai despart doar doua-trei procente pana cand inflatia scapa de sub control. Daca, in cele din urma, insumand toate aceste semnale negative, cresterea estimata se va reduce la 1 la suta, atunci vom spune ca reintrarea noastra in recesiune este sigura.
Presedintele Traian Basescu a facut o declaratie onesta. Dupa ce Romania a fost refuzata sub aspectul Schengen, seful statului a spus ca isi asuma responsabilitatea. Si asa si e. Trebuie sa si-o asume, intrucat nu numai ca s-a comportat ca presedinte-jucator dar a avut cel mai greu cuvant de spus in materie de Interne, Externe si Justitie. Fix capitolele la care am ramas repetenti. Problema este cum raspunde domnul Traian Basescu. In ce mod? A demisionat cumva? Sau se gandeste sa raspunda sacrificand cativa ministri care, in definitiv, nu au facut altceva decat sa scrie la dictare? Sau, si mai interesant, raspunde apasand pe butonul DNA pentru a abate atentia opiniei publice si clasei politice catre spectaculosul si, in definitiv, popularul tambalau din lumea fotbalului? Nu am vazut, dupa aceste zile, masuri clare pentru a repara jucariile stricate care ne-au trantit in nas poarta Schengen.
Suntem, in materie de politica interna si externa, de-a dreptul caraghiosi. Nu reusim sa facem parte dintre statele Schengen ale caror cetateni se misca liber pe teritoriul Uniunii Europene. Nici nu se pune problema sa intram in spatiul euro, pentru ca pur si simplu nu ne calificam pentru asta dar, in schimb, o tinem langa cu tema Statelor Unite ale Europei care, in mod evident, nu includ Romania in nicio minte sanatoasa de la nivelul UE. Si asta taman cand Europa intra in recesiune, cand devine din ce in ce mai evident ca gaurile numite Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Irlanda nu mai pot fi astupate si cand Romania se pregateste sa sara din nou, voioasa, in prapastie.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998