CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Si totusi, ce a negociat Geoana cu Basescu in aprilie 2007?

0 comentarii / 1322 vizualizări / 28 martie 2011

Aflăm din documentele Wikileaks că Geoană a avut două întîlniri cu Băsescu înaintea suspendării acestuia, în 2007, fără ca PSD să fi știut de ele, pentru că ”l-ar fi omorît”, după cum s-a exprimat fostul lider social-democrat în dialogul cu oficialii ambasadei SUA.

”I-am spus clar, atâta vreme cât vei continua să fii exclusiv şeful PD-L şi nu vei înţelege că eşti preşedinte de ţară şi că ai obligaţia să vorbeşti cu toată lumea, ai obligaţia să-l respecţi pe Călin Popescu Tăriceanu, pe Mircea Geoană, pe Iliescu, pe Constantinescu, pe regele Mihai… deci asta e ceea ce-i spun continuu lui Traian Băsescu. I-am spus-o şi atunci, i-o spun şi acum” a declarat aseară Geoană, la Sinteza zilei, întrebat ce a discutat la întîlnirile de taină cu Băsescu din 2007.

Numai că documentele Wikileaks par să confirme un cu totul alt scenariu, lansat în aprilie 2007 de analistul Ion Cristoiu, pe baza unor informații politice din surse ”înalte”. Mai precis, pe 5 aprilie, la aceeași Sinteza zilei, jurnalistul afirma tranșant că Mircea Geoană va fi numit în 2-3 săptămîni la șefia guvernului, în locul lui Tăriceanu. Or, dezvăluirea analistului venea la 48 de ore de la ziua în care avusese loc validarea noului guvern Tăriceanu, după eliminarea pedeliștilor din cabinet și cu numai cîteva zile înainte de suspendarea lui Băsescu, în parlament.
Cele două variante vehiculate, prin care Tăriceanu putea fi înlocuit de Geoană erau fie suspendarea premierului de către președinte în urma întocmirii unui dosar penal de către DNA, fie, mai plauzibil, printr-o moțiune de cenzură introdusă de PSD și susținută de PDL. La vremea respectivă, Geoană nu a suflat o vorbă la partid despre o eventuală propunere a președintelui de a-l numi premier, probabil din cauza faptului că spiritele erau foarte încinse de apropierea suspendării acestuia, iar o moțiune ar fi fost de-a dreptul ridicolă în context.

Ocazia s-a ivit, însă, cîteva luni mai tîrziu, cînd Geoană și-a forțat parlamentarii să bage o moțiune de cenzură contra lui Tăriceanu, încălcînd înțelegerea nescrisă cu liberalii, potrivit căreia vor susține un guvern minoritar în schimbul eliminării PDL de la putere. Opoziția multora dintre pesediști – fideli cuvîntului dat PNL – a făcut ca moțiunea să cadă, totuși, la vot, spre disperarea liderului PSD, care se vedea deja instalat la palatul Victoria. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998