CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Și totuși, ce caută tandemul Ciucă & Ciolacu în Coreea de sud?

6 comentarii / 3930 vizualizări / 20 decembrie 2022

O știre care face turul presei: jumătate din guvern cu premierul în frunte, plus alte înalte oficialități efectuează o vizită ”oficială” în Coreea de sud. Agenda oficială include o întîlnire cu reprezentanții comunității românești. Conform MAE, anul trecut erau înregistrați ca aflați în Coreea de Sud 341 de români. Ceea ce înseamnă că va fi prima dată cînd o delegație de oficiali va fi mai mare decît comunitatea pe care o vizitează! Lăsînd gluma deoparte, e chiar o întrebare legitimă: ce face în Coreea de sud ditamai delegația română, dacă nu luăm în calcul o vacanță exotică de vis cu prilejul Sărbătorilor, drept consolare după Schengen?

De pe siteul guvernului nostru aflăm că ”Prim-ministrul Nicolae Ciucă efectuează în această săptămână o vizită oficială în Republica Coreea, însoțit de vicepremierul și ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul cercetării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, și împreună cu o delegație parlamentară condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu”.

Lipsește din comunicat cea mai importantă informație: la invitația cui are loc vizita oficială?

O întrevedere cu prim-ministrul sud-coreean presupune, logic, o invitație din partea lui.
Numai că, ciudat, premierul Ciucă s-a văzut cu omologul său sud-coreean, Han Duck-soo, acum cîteva săptămîni, la funeraliile fostului premier japonez Shino Abe și acolo au avut o întrevedere tete a tete. Comunicatul ulterior al lui Ciucă spunea, negru pe alb, că ”Premierul român și-a invitat omologul său sud-coreean să viziteze România anul viitor, când cele două țări vor sărbători 15 ani de colaborare în cadrul parteneriatului strategic”.

Nicio asemenea invitație nu i-a fost făcută lui Ciucă, măcar de complezență, de către Han Duck-soo.

În istoria relațiilor România-Coreea de sud nu a existat nicio vizită a unui premier român la Seoul. Președinți, miniștri, da, premieri, nu.
Cu atît mai mult o vizită oficială a premierului României, acum, ar fi meritat o pregătire și o atenție cu totul speciale. Deși contextul, Sărbătorile de Crăciun, e complet neadecvat, de regulă.
Să mai spunem că în septembrie ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut o vizită oficială în Coreea, iar acum merge tot într-o asemenea vizită și noul ministru al Apărării, Angel Tîlvar, de parcă ne-am pregăti să declarăm război cuiva din regiune.

Pe siteul guvernului sud-coreean nu există nicio referire la vizita ”oficială” în derulare. Doar fotografii de la întîlnirea din septembrie, de la Tokyo. Nici presa sud-coreeană nu suflă vreun cuvînt despre vizita marii delegații de români.

Mult mai probabil, vizita lui Ciucă, Ciolacu & comp are caracterul unei vizite private, care vizite permit, totuși, întrevederi cu înalții oficiali din țara vizitată, conform cutumelor. O vizită privată deghizată în oficială.
Un sejur de plăcere, de Crăciun, pe banii contribuabililor? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

6 Comentarii

 1. Sa cumpere niște muniție pt actor?
  Sau sa guste niște cățel de Crăciun pe varza?

  • Polonia, Norvegia si balticele deja au cumparat stocul de calitate din Coreea
   colonia de sclaveti securista rrromanica cauta resigilatele, resturile si SH-ul ramas prin depozite la coreeni
   au primit ordin slugile sa slugareasca si in Asia, in Europa nu mai au loc (de scarba) de slugarnicia noastra imputita, unde dam totul si nu primim nimic

   • Puteau sa le comande la Fan curier! Le livrau aia instant!
    Acum ca mai explodau niște mașini cu dobitocii din ele, asta e! Cauza Ucrainei este mai importanta decât câțiva melteni care se cred Avortoni Senna pe drum!

 2. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 3. Presa koreeana zice asa ” Dupa vizita presedintelui parlamentului sud korean din August in Romania, se intoarce vizita premierului Ciuca insotit de ministrul apararii pentru a initia cooperarea romano-koreana in domeniul inarmarii „, caci – spune presa koreana – Romania va aloca pentru aparare 3% incepand din 2023.
  Nimeni nu pomeneste despre alte oficialitati in delegatia romana.
  Isi mai aduce aminte cineva de marile scandaluri de coruptie din Koreea de sud de la inceputul anilor 2000 ?

 4. http://www.businesskorea.co.kr/news/articleView.html?idxno=106264
  Cum prim ministrul in oferta romaneasca este ” doi in unu” este explicabil, probabil pentru ca PSD-ul sa nu se razgandeasca ulterior. Grindeanu este supervisorul lui Ciolacu.
  Inca un argument, de data asta korean, ce va lega cele doua partide si dupa 2024.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998