CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Si totusi, ce jocuri face printul Charles in padurile din Romania?

38 comentarii / 237848 vizualizări / 28 iulie 2015

Sunt doar niște miliardari interesați de sănătatea planetei? Ori în spatele filantropiei lor se ascund interese financiare pe termen lung, care scapă, deocamdată, puterii de înțelegere a unor cetățeni mai preocupați de ce pun în strachină azi, decît de ce se va întîmpla cu țara lor peste niște ani? O întrebare legitimă, credem noi, în cazul misterioasei fundații patronate de Prințul Charles, despre care tocmai am aflat că vrea să cumpere o halcă uriașă din pădurile României. Prinț ai cărui co-naționali au creat proverbul de legendă ”nimeni nu îți dă un prînz gratuit”.

Una dintre știrile de top ale zilei de ieri e cea preluată dintr-un ziar scoțian, potrivit căreia fundația Carpathia, patronată de prințul Charles, e interesată să cumpere nici mai mult, nici mai puțin decît peste 100 de mii de hectare de pădure din Carpați, pentru a le transforma în rezervație naturală.

Fundaţia Conservation Carpathia (FCC) deține, deja, peste 16.000 de ha de pădure în România, după cum au declarat pentru economica.net oficiali ai Fundaţiei. Potrivit acestora, suprafeţele achizitionaţe deja se află la Leoata, Piatra Craiului şi Iezer Păpuşa, iar valoarea investiţiei de până acum se cifrează la aproximativ 40.000 de euro, banii provenind de la fundaţii şi filantropi internaţionali.

16.000 de ha de pădure cu 40.000 de euro?? Adică nici trei euro hectarul?

E ciudat că presa de la noi a descoperit știrea abia în ziarul The Scotsman, în condițiile în care siteul oficial al fundației Carpathia anunță, el însuși, fără echivoc, respectiva intenție de cumpărare a 100.000 de ha, ba chiar vorbește de 250.000 de ha, la un moment dat.

De unde bani, totuși, pentru asemenea suprafețe?

Peste o sută de mii de ha de pădure, cumpărate, nu concesionate, înseamnă că fundația devine cel mai mare proprietar de teren din România.
La un preț al hectarului de pădure de minim 5000 de euro ar însemna o investiție de jumătate de miliard de euro. Chiar așa mulți bani vin din donații?
Nemaivorbind că prețul per hectar poate atinge praguri mult mai mari, funcție de tipul de pădure (tînără sau bătrînă), de speciile de copaci șamd.

Analizînd componența consiliului de administrație al fundației, lucrurile devin și mai interesante.
Nume grele, foarte grele, din domeniul businessului.

Veritabili rechini ai afacerilor.

În cap de listă, alături de sora sa, se află miliardarul elvețian Hansjörg Wyss, unul dintre cei mai bogați afaceriști mondiali, cu peste 6,1 miliarde de euro avere. El e fondator al unei uriașe companii de proteze medicale, Synthes, aflată recent în epicentrul unui mega-scandal în SUA, după ce s-a descoperit că a derulat teste ilegale pe pacienți umani, avînd drept rezultat decese. Wyss s-a aflat pe lista acuzaților, reușind să scape de pușcărie, spre deosebire de directorii executivi ai companiei.

Alt nume greu e al lui Anders Holch Povlsen. Famila Povlsen e a doua, ca forță financiară, din Danemarca, după cei de la Maersk, cu 5,8 miliarde de euro. Povlsen e patronul companiei de îmbrăcăminte Bestseller și un mare propietar de terenuri, în special în Scoția, unde tranzacțiile sale au născut vii controverse. De aici, în mod cert, interesul presei scoțiene pentru afacerile cu păduri ale fundației, la noi.

Milionarul Markus Jebsen, urmașul celebrului designer industrial Jacob Jebsen, care a dus în lume gloria companiei de lux Bang & Olufsen, are ”doar” 680 milioane de euro avere și se ocupă, în prezent, cu aducerea de automobile de lux Porsche în China.

Paul Lister este moștenitorului imperiului Mullard Furniture Industries creat de tatăl său, Noel, cîndva regele mobilei britanice, o afacere de peste un miliard de lire sterline, acum cîteva decenii. Ulterior, averea familiei a scăzut, din cauza concurenței acerbe, dar Lister stă, pe mai departe, foarte bine în top. Într-un interviu acordat presei noastre, el recunoștea, nu demult, că parte din bunăstarea sa se datorează lemnului importat din România.

O figură de prim rang a fundației este Christoph Promberger, directorul executiv, neamț născut în România și omul care s-ar ocupa, efectiv, de achizițiile de pădure. Într-un interviu dat ecologic.rec.ro, el vorbește de suma de 20 de milioane de euro necesară achiziției a 14.000 de ha de pădure , o diferență uriașă față de cifrele vehiculate în presa de ieri, de numai 40.000 de euro.

Ziarul ”Bună ziua, Brașov” relatează, însă, într-un articol de anul trecut, că Promberger este ajutat, în achizițiile de păduri, de către personaje precum Horațiu Hanganu, director al Parcului Naţional Piatra Craiului.
”Acelaşi Horaţiu Hanganu apare şi în dosarul „Hrebenciuc”, instrumentat de DNA, fiind suspectat (ca administrator al Geoprocesing SRL Braşov) că avea rolul de a întocmi nu numai documentaţia cadastrală, dar şi pe acela de a contacta şi „stimula” persoanele implicate în mod direct în procesul retrocedărilor (preşedinţi ai comisiilor locale de fond funciar, primari şi şefi de ocoale), fiind cel ce împărţea pădurea după… valoare” afirmă bzb.ro.

Scandalurile retrocedărilor frauduloase de păduri, o avere inestimabilă a României, se țin lanț în ultimii ani, iar publicul află cifre șocante, în hectare sau milioane de euro.

Tocmai de aceea ar trebui, poate, acordată o mult mai mare atenție tranzacțiilor care se fac în domeniu, fie ele și declarate a fi în interesul naturii, precum cele derulate sub umbrela fundației prințului Charles.
E foarte greu de spus, în prezent, dacă uriașele achiziții de terenuri, în țări ca România ori Scoția, sunt motivate de dorința dezinteresată de conservare a mediului, ori, în realitate, există interese financiare majore, pe termen mediu și lung.
Ce-i drept, FCC recunoaște, pe siteul oficial, că nu are doar gînduri caritabile, ci se va implica ”în crearea unei economii noi, non-distructive, în jurul Muntilor Fagaras, in beneficiul biodiversitatii si a comunitatilor locale”.
Se vorbește, de asemenea de lansarea unei oferte turistice, începînd din 2016.

Pădurile europene pot produce bani grei și fără să fie defrișate, pentru că Uniunea Europeană plătește sume uriașe pentru conservarea lor. Bani care pot ajunge în buzunarele statului român, ale unor cetățeni români ori doar ale unor investitori străini care au avut inspirația să cumpere cînd trebuia, și la prețuri de nimic.

Nici nu are sens să amintim și de o altă eventualitate, terifiantă, ilustrînd-o cu deja celebru scandal Harvard.
Reamintim că celebra universitate americană a cumpărat, ani de zile, terenuri forestiere la noi, fără a îngrijora pe cineva, tocmai pentru că era vorba de cea mai prestigioasă instituție de învățămînt a lumii, pînă a ajuns să dețină o suprafață impresionantă, de cca.35.000 de ha. Ulterior, însă, Harvard a vîndut pădurile respective către IKEA, marele producător scandinav de mobilă, o tranzacție ai cărui principali parametri sunt încă ținuți la secret.

Ce ar însemna ca o suprafață de 100.000 de ha (nu mai spunem 250.000, ca pe siteul Carpathia) să fie trecută, la un moment dat, din parohia unor ecologiști în cea a unor exploatatori de lemn, sub diverse pretexte, nu e greu de imaginat. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

foto: mirceahodarnau.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

38 Comentarii

 1. ambasada marii britanii a negat ca charles cumpara padurea in romania. a fost doar o minciuna scornita de groapa cu rahat numita rtv

  • Bai postac pedelist, si daca stirea se confirma, te dai cu capul de pereti sa-ti omori si ultimul neuron care il mai tine in functiune?

   • De unde dreaq neuron la pedeliști??????????????

 2. nu cumpara el, ci fundatia patronata de el

  • Da, nu ia cu mâna lui dreaptă, ci cu mâna stângă… :D

 3. […] sursa: inpolitics.ro […]

  • Și totuși, ce jocuri face prințul Charles în pădurile din România? – Stiri Presa Online
   iulie 28, 2015 at 18:26 pm, Răspunde
   Chiar asa , Si totusi ce jocuri face – Maria sa – la noi in tara ? Oare , daca vreunul din miliardarii Romaniei , ar putea face , acelasi lucru , in MB ? , foarte sigur nu !!! , dar asta e,,:(((, ,,,oricum mi se pare , jaf curat : -14.000 de ha de pădure cu 40.000 de euro?? Adică nici trei euro hectarul? – B A T A I E DE J O C, FARA NICI UN PIC DEJENA !!! CHIAR NU LE E FRICA UNORA DE DUMNEZEU ???

 4. O tara de hoti si de manipulatori. Nu conteaza ce cacat mancam, bani sa iasa!

 5. […] sursa: inpolitics.ro […]

 6. Iata, „Prince Charles agrees to be patron of Fundatia Conservation Carpathia”
  http://www.rainforestconcern.org/files/Romania%202014.pdf

 7. Oameni buni, nu-i asa ca „infernul sunt ceilalti”?!
  Nu-i asa ca „Cei de sus” ne iau, ne mint, ne fura, ne nesocotesc iar „Cei dinafara” ne fac, ne dreg?! DAR NOI unde suntem in toata aceasta degringolada? Zicem, ne tanguim, ne plangem, ne vaicarim ( e drept: chiar in forme superior-intelectuale) dar nu iesim in strada, nu ne aratam coltii ca nu-i avem. De fapt nu avem DEMNITATE. PE asta ne-a inmuiat-o istoria, turcii care s-au „c–at” in capul nostru 500 de ani, ne-au invatat sa platim bacshish iar acum…?! Ce-am facut din 1989 incoace?! Cum am pus mana (uneori cu violenta) pe un peticut de pamant de pe la bunici, ne-am si luat o masina cat de mare si te uitai prin Europa si cine trecea in cel mai Jeep, sau Volvo sau mia stiu eu ce?! ROMANUL care n-avea dupa ce bea apa dar tinea coada sus. Asa ca va mai mirati de ce se-ntampla in jurul nostru?!Oare cei din Papua nu pot fi cumparati cu margele?! Oare asta nu inseamna PRIMITIVISM ??!!!!!! Celor ce au urechi de auzit sa auda! Cat despre doamna care locuieste in Anglia, oare nu a avut niciodata curiozitatea sa afle din carti consacrate de pe acolo ce inseamna civilizatia engleza? Oare nu a aflat ca Albionul a fost cea mai sangeroasa forta de colonizare a lumii? De ce crede doamna ca englezul e asa de ipocrit ?! Pentru ca asta i-a mai ramas. Fiind tintuit la pamant de clasa lor conducatoare, ce i-a mai ramas englezului decat sa ranjeasca timid si sa-ntoarca si celalalt obraz. Cat despre noi….nu ne-a mai ramasa decat sa sporovaim pe la colturi ca o tara nu mai avem ; suntem vanduti complet. E foarte clar.

 8. Cârcotași sunt unii. Peste tot vad comploturi,urzeli,conexiuni. Nu știm sa apreciem pe cei care fac cât de cât bine acestei tari. Bravos celor care au descoperit aceasta ” monstruoasa conjurație ” menită a ne fura pădurile si a le replanta in Perfidul Albion.
  Oare cum va mai poate răbda pământul ?

  • Le replanteaza in forme diferite mese scaune mobila , la Preturi uriase

 9. as putea spune multe doar ma rezum la tradatori acestei tari sunt prea multi iar tara nare coloana [nici macar a lui brancus] voi tineretul de azi trezitiva pana no fi prea tarziu noapte buna

  • Mai pune mana pe gramatica .t…radatorii ( cu doi i ) acestei tari …n-are coloana …treziti-va…n-o fi prea tarziu…noapte buna !

   • Tu ,doar atata stii…?gramatica…?

 10. Am senzatia ca toate aceste articole se scriu pentru a determina intreg poporul roman sa nu sustina Monarhia in Romania. Cred ca acum toti cunosc cum a fost alungat din tara Regele Mihai cu acel tren nenorocit fara aurul care se sustinea ca a fost incarcat in 40 de vagoane. Si acest articol este in defavoarea Monarhiei, Probabil se regreta faptul ca nu mai sunt comunistii la putere. Este o mare rusine.

  • comentariu pertinent. pacat ca mare majoritate a poporului asta este imbecilizat de propaganda ruseasca si comunista

  • Suspiciunea, vis-a-vis de de evenimente de acest gen, nu denotă o mentalitate comunistă sau îndoctrinare ( de orice fel), ci gândire critică.

 11. Dragii Rominii ieu traiesc in S.U.A. de 43,anii am fost slilita sa imi lasa Tara mea scumpa Romaniea,ca sa imi cresc copii mei cu frica in Dumne, deoarece pe vremea aceiea nu era permis Teligiea in Tara.Ma doare sufletul citind de intimplarile ce le citesc zilnic la E-mael, dar asa cum cinta Doamn,Irina Loghin, Treziti-va Rominii,inca este timpul !!!,iata va invadeaza Muslumanii,criminali ,luati pilda dela 9/11. ce au facut,ei sint plinii cu banii,au telefoane scumpe si fug din Tara lor,cu motivul ca este la ei Razboi,nuii credetii seduc pe capul vostru sa va jefuieasca si sa ocupe Europa !!!. Se inmultesc ca pisicile, si ei nu sufera Crestinii si Evreii,nuii credetii,nu spun o vorba sincera.Azi isi dau nume George,miine Nicolaie si poimine Mohamed.Nu au nici un act, la ei asa-i moda,nici act de nastere nici de Deces. Feriti-va de ei !!! ( Sa va ajute Bunul Dume.) Cu multa dragoste pentru Tara mea scumpa Romaniea.

 12. Romani,treziti-va!
  Ignoranta si naivitatea unora sunt uluitoare!
  Daca prostia ar urla,n-ai putea sta langa multi.,cum ar fi Daciana,Nelu,etc,

 13. Reptilianul angliei,se târăște tiptil,tiptil, pe pământul Transilvaniei pentru a o cuceri în numele declarațiilor date de acesta că este rudă cu Vlad Țepeș. Alte argumente ce pledează pentru ruperea Transilvaniei de trupul României sunt multe, nu le mai ppostez.Nu mai încape nici-o îndoială. Acesta este adevărul. Ai noștri tac și chiar îl aplaudă.

 14. Dragi..romani
  Nicipdata tara noastra nu a aviut o saracir maiate ca acum si starea natiei. depinde de ceia ce noi i-am pus la loc de conducere..se vand ptr un ciubuc de 2 lwi .in fata lanturil enormw ai puternice de filiere masonice puternic e xu capital strain..ce vim in Eomania si apeleaza intereselw externe xu ajutorul deputatilor….tradatoei de tara si neam…care nu isiai vad sfarsitu..acum cand intreaga Europa e cu ochiii ..pe tara si taramirile noastre.
  DE ALTFEL nici mua mir ca si Charles..ar avea intentia de cpatare a padurilor aexulare din TRANSILVANIA..sau a zonei carpatice
  .Avand putere ai bani ai telatii si te foloaesti sw tot felul de indivizi..care iti mijlocesc. sau faciliteaza. pe bani ..putini..afacere de proportii si in cele mai importante ministere si puncte strategice. ale ministerelor economiei nationale.
  Cumparand. aceste landuri dw paduri wi devin aitomat si propiwtarii tetenurilor..Cred ca aici e buba!CE. BOGATII ASCUND ACESTE ..TWRENURI.
  CE ARHIVE ALE ISTORIEI. AU TRECUT IN MANA ACESTOR. MAFIOTI. ROMANI..CARE AU ACCES ORIUNDE?!
  Credeti ca MASONERIA DIN SECURITATE..mu stie de planurile si ambitiile tururor celor ce ravnesc la bogatiile si resurselor Romaniei?!
  Dragi ROMANI

  Toate astea se fac numai cu acorful si vointa lor Si jerfesc interesele masonilor evrei..care persista. la conducerea ROMANIEI…Isarescu.STOLOJANetc..nuimi.vin in minte..chiar si noul presedinte ce la votat toti Aduce ätingeri sigurantei nationale..si doreste destramarea si desfointarea statului national…! serviind intereselor MARILOR ..PUTERI!
  Acum cand tara e vanduta si e vadit rupta si saraca(pina si productia de expoatare a aurului ptr banca nationala a fost orita cu multi ani de Isarescu.siMagureanu….iar tezaurul a fost depozitat in alte tari..si care nu voiesc al retrimite) si tara e plina de politicieni multi miliardari singura metoda de salvare a avutiei. ar fi
  NATIONALIZAREA SI TRECEREA IN DOMENIILE STATULUI A TUTUROR ACTIVELOR CARE AU INCAPUT PE MANI STRAINE..SAU ROMANESTI..SI CARE…TREBUIESC RETROCEDATE IMPREUNA CU PAMANTURILE ROMANIEI!DE CE CETATENII ROMANI NU AR FI PROPIETARI PE BOGATIILE SI TESRSELE PAMANTULUI ROMANESC. LA FEL CA ARABII?CUM O SOCIETATE STRAINA POATE FI STAPANA PE MINELE DE AUR SI ALE BOGATIILOR SUBTERANULUI TOMANESC?DECI..NATIONALIZAREA PETROLULUI.MINELOR..CARBUMELUI.PADURILO.SI AL ALTOR SURSE DE GAZE SI APE.. SUBSRIU

  .

  • ai dreptate frate dar cu cine sa faci ceva.fiecare asi vede de al lui si spune…ce ma bag eu ?bai haideti sa ne bagam cu totii ca de un vai de romanica noastra .vom ajunge sclavii europei an tara noasra.oare un cumva asta meritam?konstantino

 15. Printul ăsta ……care pana acum nu a pomenit ca „este descendent din fam Dracula ” ……ceva urmareste el ! Eu bănuiesc că într-o zi va căuta compot de prune la mumăsa in beciul din Londra si se va împiedica de un cufăr vechi plin cu acte …unde va găsi ceva legat de Transilvania….si acolo va scrie mare si clar că el si neamul lui este proprietar al întregi Transilvani ! Englezii au fost cei mai periculosi cotropitori din istorie …..dar in ani ăștia sau schimbat ,arunca pisica in curtea vecinilor si o recuperează dupa 100 de ani ! Ei au inventat hoția Pirații cei mari sunt ei si spanioli !!!

 16. iata ca ROMANIA ESTE ATRACTIVA…..pamantul romanesc nu se muta de aici ….doar rezultatul valorificarii acestuia poate pleca usor din Romania……este normal. fiindca : cine-i harnic si munceste are tot ce vrea ……. cine nu………!!!!!!?????

 17. Ar fi totuși o chestie prea murdara, ca prințul Charles și Fundația sa sa vândă pădurea unor exploatatori de lemn atunci când pretinde cu totul altceva. Eu as propune ca aceasta vânzare sa se perfecteze doar în condițiile în care cumpărătorii dau în scris ca nu vor vinde mai departe ci vor conserva pădurea în scopul declarat inițial, în caz contrar sa fie obligați sa returneze sume exorbitante care nu ar justifica perfectarea unei noi afaceri.

 18. Aloooo! vreau si eu sa cumpar vre-o 10 hectare de padure, cu 3 euro hectarul. Se poate?

  • si dupa ce cumperi padurea, ce faci cu ea?
   – o tai si o vinzi, sau..
   – o vinzi triplu la alt pret?
   ca bani ca sa o ingrijesti, nu cred ca mai ai, dar acest om cumpara padurea ca sa fie ingrijita nu vanduta la aia de o taie. Cumpara ieftin pentru a o intretie si pentru a lasa animalele salbatice sa se dezvolte, fara sa faca poligon de vanatoare.

 19. Treaba e simpla, lacomia omului e mare.Nimeni nu face nimic fara a avea de castigat.

 20. Mai Buta esti sobolan de ti-e asa frica de reptile si esti adeptul teoriei conspiratiei extraterestrii=reptiieni

 21. Un prost a aruncat o piatra in balta, iar zeci de „destepti” se chinuie sa o scoata!
  Nu pare curios ca autorul articolului este necunoscut, iar titlul si data de referinta din ziarul „The Scotsman” e ghici ghicitoarea mea ?

 22. https://www.scotsman.com/news/environment/romanian-forests-for-sale-in-bid-to-save-wilderness-1-3834157
  Matthew Day:
  The project has won the backing of Prince Charles. The prince, who has a keen interest in Romania and owns two properties in the Transylvanian hills, meets members of Conservation Carpathia each year to learn about their work.

 23. buna ziua tara noastra draga sa dus de rapa acum avem italieni nemti si de toate rasele pamantului care ne subjuga si totul sa intamplat pentru ca nu avem conucatori patrioti care sa iubeasca romania romania este o tara la care fiecare face ce vrea muschi lui si totul se intampla pentru ca nu avem acolo sus niste parlamentari care nu isi iubeste poporul toti care ajung acolo mai intai se gandeste la ei si dupa la popor era mai bine daca dupa revolutie venea regele mihai 1 sa ne conduca dar iliescu nu la lasat si la izgonit din tara…iliescu merita o pedeapsa foarte mare pentru revolutia romana care sau impuscat uni pe alti ca pe niste caini si pentru targu mures si mineriade ..avem niste conducatori de care trebuie sa ne fie rusine care odata ce ajung la putere uitade popor si isi bate joc de el …

 24. […] Inpolitics scria acum șase ani despre povestea suspectă a achiziției de păduri românești de către miliardari occidentali de top.La acea vreme, Carpathia cumpărase deja, uneori la prețuri de nimic, peste 16.000 de ha de pădure. Conform rapoartelor anuale de activitate, la finele anului trecut se estima că atinge 25.000 de ha și merge tot înainte. Cu reclamă profesionistă. […]

 25. […] Inpolitics scria acum șase ani despre povestea suspectă a achiziției de păduri românești de către miliardari occidentali de top.La acea vreme, Carpathia cumpărase deja, uneori la prețuri de nimic, peste 16.000 de ha de pădure. Conform rapoartelor anuale de activitate, la finele anului trecut se estima că atinge 25.000 de ha și merge tot înainte. Cu reclamă profesionistă.Tot pe atunci, presa britanică relata că în fundația Carpathia e implicat și prințul Charles, care ar intenționa să cumpere o suprafață de cca.100.000 de ha de pădure în România, achiziție dezmințită ulterior de oficialii britanici. Sigur e, însă, că prințul măcar girase discret, cu imaginea lui, activitatea Carpathia, cu ai cărei lideri se întîlnește anual.Fundația avea și solide legături politice, spre exemplu prin ministrul Mediului din guvernul Cioloș, am numit-o pe Cristiana Pașca Palmer.În capul listei susținătorilor financiari ai Carpathia se află, de 14 ani, miliardarul Wyss și sora sa, urmați de alți afaceriști de mare calibru, cunoscuți ori pentru apetența insuficient explicată pentru cumpărarea de păduri prin lume, ca și pentru businessul prelucrării lemnului. Elvețianul nu donează doar bani fundației Carpathia. Ci și păduri. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998