CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Si totusi, e grav bolnav? Basescu nu a mai ajuns la Ianukovici

0 comentarii / 1839 vizualizări / 25 februarie 2010

O decizie insuficient explicată oficial pînă în acest moment tinde să alimenteze puternic zvonurile potrivit cărora starea de sănătate a șefului statului nu ar fi dintre cele mai bune: absența președintelui de la investirea noului lider ucrainean, Viktor Ianukovici, deși acest lucru fusese confirmat, în această săptămînă, chiar de către oficialii țării vecine.

Traian Băsescu nu a mai participat, azi, la investirea oficială în funcție a președintelui Ucrainei, deși prezența sa la Kiev fusese anunțată încă de la începutul săptămînii și confirmată de oficiali ucraineni precum vicepreşedintele Partidului Regiunilor, Serghei Liovocikin. Ieri, potrivit unei informări de presă a MAE, vizita a fost amînată, cu precizarea că „la data de 24 februarie 2009, în baza consultarilor, părţile au convenit continuarea pregătirii vizitei oficiale în Ucraina a preşedintelui României, cât mai curând, la o dată care va fi stabilită pe canale diplomatice”. În informare nu se fac, conform Mediafax, alte precizări. În locul președintelui, la Kiev a fost trimis azi nu Mircea Geoană, numărul doi în stat, ci numărul trei, adică Roberta Anastase.

Contactată de Inpolitics, Roberta Anastase nu a putut explica, în această seară, nici motivul pentru care a fost trimisă în locul președintelui, nici pe acela pentru care i-a fost preferată lui Mircea Geoană. Nici consilierii prezidențiali Peter Eckstein și Cătălin Avramescu, la rîndul lor contactați de noi în această seară, nu au putut explica abandonul președintelui, în timp ce purtătorul de cuvînt al Cotrocenilor, Valeriu Turcan, nu a putut fi contactat sub nicio formă. Acest lucru este în măsură să dea apă la moară zvonurilor tot mai insistente că șeful statului ar fi suferind, informațiile accelerîndu-se în ultimele săptămîni, pe măsură ce aparițiile în public ale președintelui s-au rărit pînă spre estompare totală. Surse din grupul europarlamentarilor români care au venit, zilele trecute, de la Bruxelles, în același avion cu președintele au declarat, pentru Inpolitics, că acesta avea ”o paloare cadaverică și era foarte slab”. De asemenea, au apărut informații că, în cadrul vizitei oficiale pe care o va face în Japonia, în următoarele zile, Băsescu va face o escală la Jakarta, unde ar exista o clinică foarte performantă în ceea ce privește afecțiunea de care suferă. Un alt element straniu este brusca programare a congresului PDL în martie, de unde pînă recent era stabilit abia în toamnă. De asemenea, se remarcă o aprigă bătălie a pedeliștilor pentru confiscarea funcției de președinte al Senatului de la PSD, lideri precum Adrian Năstase ori Ioan Mircea Pașcu sugerînd că la mijloc ar putea fi vorba de temerea PDL că, în cazul vacanței funcției prezidențiale, primul om în stat ar putea deveni un pesedist. Una peste alta, poate nu ar strica, pentru spulberarea tuturor zvonurilor din ultima perioadă, ca administrația prezidențială să dea publicității, așa cum se practică în statele democrate, buletinul de sănătate al președintelui. (Bogdan Tiberiu Iacob/Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998