CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9297 RON UP | 1 USD = 4.6851 RON UP | 1 GBP = 5.7419 RON UP

Și Traian Băsescu are dreptul la un epitaf

0 comentarii / 1098 vizualizări / 3 aprilie 2022

Ca noi toți. Și, în ceea ce mă privește, promit că-mi voi face datoria de jurnalist de investigație, ca un observator atent al evoluțiilor și derapajelor acestuia, și îi voi scrie epitaful. Cât de curâd. Încă în timpul vieții sale. Iar ceea ce urmează este doar un subcapitol. Cu titlul „Până unde poate merge execuția lui Traian Băsescu?”.
La 23 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Traian Băsescu pentru o infracțiune politică și morală. A fost colaborator al Securității, în toate formele de manifestare ale acesteia, a ascuns acest lucru opiniei publice și a comis sperjur prin repetate declarații în fals. Peste circa 50 de zile, trebuie să părăsească definitiv vila cu șapte camere din Str. Gogol, nr. 2, care i-a fost pusă la dispoziție de stat, ca recompensă pentru că a deținut funcția de președinte. SPP-ul a luat-o la sănătoasa, cum era și normal, încă din prima clipă. Nu mai are pensie suplimentară ca fost președinte, își pierde biroul, consilierii și secretarele plătite de stat, precum și limuzina de lux. Ce mai urmează?
Traian Băsescu deține o poziție prin care reprezintă statul român, cea de europarlamentar. Când a candidat, a semnat de asemenea o declarație în fals, dezinformându-i pe cetățeni și dezinformând instituțiile statului. Este limpede că, în aceste condiții, el nu poate continua să reprezinte la UE interesele națiunii române. Trebuie dat afară. Este de datoria grupului parlamentar din care face parte, parlamentarii români PE și apoi a familiei popularilor europeni de la nivelul UE să ia inițativa și să-i facă vânt de la Bruxelles. Până acum însă, colegii săi români din PE nu au făcut nicio mișcare. Ultima lor șansă de a-și păstra obrazul cât decât curat este la întrunirea acestora, care va avea loc săptămâna viitoare. Urmează încă și alte consecințe. Într-un stat de drept, asemenea consecințe sunt penale. Traian Băsescu a comis fals în declarații și a făcut uz de fals în mod repetat. Procurorii trebuie să ancheteze acest caz. Pe de altă parte, un fost colaborator apropiat al său, parlamentarul Radu Cristescu, susține în mod răspicat că, de cel puțin 30 de ori în cei 10 ani de mandat, Băsescu a zburat către diferite destinații, paradisuri fiscale, cu un avion particular, scoțând din țară zeci de milioane de dolari și euro, pe care i-a obținut sub formă de mită. Și această prezumtivă infracțiune trebuie anchetată.
Un adevărat artist al victimizării, Traian Băsescu se lamentează în fața celor dispuși să-l asculte, în sensul că, nemaiavând unde să-și odihnească bătrânețile, este în prezent silit să-și caute un apartament cu trei camere. Este o patetică mișcare de disimulare. În realitate, într-o măsură chiar mai mare decât Klaus Iohannis, Traian Băsescu s-a dovedit a fi, pe parcursul existenței sale, un iscusit vânător imobiliar. Sub regimul comunist, a dispus în mod preferențial la Constanța de un apartament cu patru camere, pe care ulterior l-a putut cumpăra cu 630 de dolari. Proprietar al acestui apartament fiind, la 30 aprilie 1991, ajungând mare dregător în Ministerul Transporturilor, începe din prima zi diligențele necesare pentru a primi și în București o locuință. La 21 august 1991, primește o vilă de lux pe Bulevardul Aviatorilor nr. 57, alcătuită din șapte camere și o grădină. După mai mulți ani când, în fine, adevăratului proprietar i-a fost retrocedată vila printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, Băsescu a refuzat mult timp să plece. Această vilă de lux i-a fost atribuită în urma unui fals în acte publice. În mod fals, el și-a trecut părinții pe post de colocatari, deși aceștia dispuneau de un apartament la Constanța. În mod miraculos, dosarul penal care i s-a deschis pentru acest fals a fost pus la sertar. Ani de zile a stat singur în mega-vila de pe Aviatorilor, întrucât soția sa și fiicele rămăseseră la Constanța. Ajunge primar și, printr-o nouă declarație în fals cum că nu deține spațiu de locuit, își atribuie singur vila din Mihăileanu. În realitate, în perioada respectivă a deținut o vilă pe Șoseaua București-Ploiești, care anterior fusese ocupată de diplomați germani.
În cele de mai sus am rezumat, cât de succint am putut, fascinantele experiențe locative ale lui Traian Băsescu. Aliații și tovarășii săi de drum din PPE sunt în primul rând europarlamentarii liberali conduși de Rareș Bogdan. Din partea acestora și în primul rând din partea lui Rareș Bogdan mă aștept ca săptămâna viitoare să reacționeze și să solicite încetarea de îndată a mandatului deținut de Traian Băsescu în acest important organism de reprezentare a națiunii române. Să-i spună adică, în limbaj de transporturi, „Ura și la gară!”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998